În pofida perioadei marcate de incertudini din cauza pandemiei de coronavirus, populația are în continuare nevoie de bunuri (atât alimentare, cât și nealimentare), acestea fiind aprovizionate din toate depozitele țării. Daniel Cautiș, managing partner Dunwell, broker specializat pe tranzacții cu spații logistice și industriale, estimează că cel puțin 75 - 85% din depozitele construite pentru închiriere din România sunt destinate sectorului FMCG (logistică, retail, distribuție).

Stocul spaţiilor industriale și logistice moderne (concretizate în depozite, centre de distribuție și fabrici) din piața locală a depășit pragul de 4 milioane de metri pătrați, la final de 2019, o pondere de 90% din suprafață fiind concentrată în opt orașe mari din sudul, centrul și vestul României.

Dar "din totalul tranzacțiilor de închiriere în sectorul industrial, 90% sunt proiecte logistice și de depozitare, în timp ce 5 - 10% sunt destinate producției. Proiectele de producție nu sunt închiriate de marile companii (linii de producție/ansamblare), ci mai curând de furnizori de componente, cum ar fi centuri, airbag-uri, cablaje, chedere etc. pentru marile companii din domeniul auto (Dacia/Renault, Ford) sau alte nume din industrie", spune Daniel Cautis.

În linii mari, FMCG (bunuri de larg consum) cuprinde cam tot ceea ce se găsește în magazinele de retail modern sau tradițional, de la alimente de bază, băuturi răcoritoare sau alcoolice, mezeluri, lactate, produse de curățat s.a.m.d..

În același timp, există și lanțuri de retail care au preferat, pe lângă eventuale suprafețe închiriate în anumite parcuri de retail, să își construiască, în împrejurimile Capitalei, și propriile depozite și centre de distribuție, precum Lidl, eMag, Mega Image, Penny și Altex (vezi harta inserată în acest articol).

Tocmai de aceea, "impactul în sectorul industrial de real estate nu va fi la fel de puternic precum cel resimțit în retail și office. În cazul acestora din urmă, observăm deja cereri venite din partea chiriașilor către proprietari în care sunt solicitate o reducere a chiriei, amânarea plăților sau chiar închiderea spațiilor comerciale sau a birourilor", mai spune Daniel Cautis.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat recent, în contextul pandemiei de coronavirus, că vor fi suspendate temporar activităţile de retail din centrele comerciale în care-şi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, cu excepţia vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice şi a serviciilor de curăţătorie.

Cerere sporită pentru spații noi, temporare, din partea sectoarelor FMCG și curierat

"În consecință, unda de șoc resimțită de toate sectoarele economiei nu va avea un impact atât de mare pe piața de real estate industrial. Observăm o cerere crescută de produse (achiziție și livrări) din partea consumatorilor finali, pe fondul numărului mare de persoane care stau în această perioadă în case, atât din partea celor care fac în mod obișnuit achiziții online, cât și din partea celor constrânși de situație", adaugă reprezentantul Dunwell.

În acest fel, "preconizăm o ușoară creștere a cererii pentru spații noi, temporare, din partea sectoarelor FMCG și curierat, însă doar pentru o perioadă scurtă, de 3 - 6 luni. Traversăm o perioadă care va fi marcată de incertitudini, astfel că o estimare pe o perioadă mai lungă este dificil de realizat", conchide el.

Citește și: Ce bunuri pot rechiziționa autoritățile militare de la populație în perioada stării de urgență

Sursa foto: ThamKC / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri