Coronavirus | SVN România: Va urma o perioadă dificilă în piața imobiliară, dar suntem consultanți căliți

Discursul negativist este de regulă antonim cu găsirea de soluții, în contextul de astăzi al pandemiei de coronavirus. Într-adevăr, va urma o perioadă dificilă pentru piața imobiliară, dar suntem consultanți căliți, cu cele mai bune rezultate și în criză și pe creștere, iar scopul nostru este să fim alături de partenerii noștri și să identificăm soluții, nu doar să înșiruim aspectele negative și să râmânem inerți, apreciază Andrei Sârbu, CEO al companiei de consultanță imobiliară SVN România.

"Întotdeauna este necesar să fii realist. A fi realist nu este sinonim cu a fi negativist, indiferent cât de negativ este scenariul. Atitudinea trebuie să fie realistă, cât mai axată pe bunăstarea angajaților și în același timp pe identificarea și implementarea de soluții care să ducă la continuitatea business-ului", spune Andrei Sârbu (foto).

În general, adaugă el, "nu cred că am asistat la reacții care pot fi catalogate ca fiind negative, de moment. Spre exemplu, cei care au închis anumite magazine, înainte de publicarea oficială a obligativității închiderii spațiilor comerciale cu excepția celor alimentare, a farmaciilor și curățătoriilor, nu au luat decizia din panică ci a fost o decizie calculată, luând în calcul atât potențialele riscuri cât și scăderea evidentă a veniturilor din vânzări".

În celași timp, "măsurile luate de autorități sunt benefice pentru mediul de afaceri. Consider că majorarea plafonului de aplicare a cotei reduse de 5% TVA la achiziționarea unei noi locuințe, mai ales pe fondul deprecierii cursului de schimb, ar fi de asemenea o măsură bună - până, la aproximativ 600.000 - 730.000 de lei sau 120.000 - 150.000 de euro".

Cumpărătorii de locuințe ieftine, cei mai expuși unei crize în urma coronavirus

"Estimăm că potențialii cumpărători activi pe segmentul mass market (cu buget redus - n.r.) vor fi cei mai expuși în următoarea perioadă la eventualele riscuri macroeconomice, deși în acest moment, efectele nu sunt majore, țînând cont de domeniile de activitate ale cumpărătorilor", mai spune Andrei Sârbu.

Citeste si:
Coronavirus 24 ianuarie: Un singur județ rămâne în scenariul roșu...
Coronavirus 24 ianuarie | Un...

Însă, "cumpărătorii activi pe segmentele middle market și middle upper market dispun deja de lichidități - sunt multe, multe persoane cu venituri peste medii și cu economii - și ar putea profita de perioada următoare, fiind și solvabili pentru o eventuală finanțare, pentru a achiziționa un apartament mai spațios și într-o zonă mai bună".

Nu în ultimul rând, "o cotă redusă de TVA și pentru valori mai mari ar putea reprezenta un factor pozitiv pentru acești cumpărători, în timp ce programul ”O familie, o casă” se va dovedi în continuare de mare folos pentru cumpărătorii activi pe segmentul mass market", a încheiat Andrei Sârbu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri