În pofida îngrijorărilor profunde care există legate de efectele coronavirus, trebuie continuată activitatea în domeniul dezvoltării imobiliare. Panica poate afecta în sine mai mult decât virusul, și de aceea în perioada următoare eforturile ar trebui îndreptate către diminuarea acestui fenomen și către menținerea unui climat de încredere, calm și responsabilitate, apreciază reprezentanții Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România Urbanis (ADIRU).

Dezvoltatorii imobiliari și constructorii trebuie "să aibă în vedere continuarea activității, în măsură în care acest lucru este posibil și nu apar restricții impuse de autoritățile publice. Această este absolut necesară în această perioada, deoarece există contracte în derulare și termene care trebuie respectate, chiar dacă acestea sunt peste 6 luni, 1 an sau mai mult, mai ales în contextul în care au apărut întârzieri în ultima perioada de timp în livrarea de locuințe din cauza legislației aplicabile", arată ADIRU.

Astfel, "continuarea activității în șantiere și derularea proiectelor imobiliare este esențială, în contextul în care foarte multe industrii adiacente sunt legate de activitatea economică și de construire este esențială, mai ales în contextul în care îngrijorarea cea mai mare este legată de efectele financiare și economice ale pandemiei de gripă de la nivel global și de la nivel național".

Președintele Klaus Iohannis a anunțat sâmbătă, 14 martie 2020, faptul că, pentru a limita efectele pandemiei de COVID-19 în țară, a hotărât decretarea stării de urgență pe teritoriul României. Ulterior, în dată de 21 martie 2020, Ministerul Afacerilor Interne a aprobat Ordonanță Militară nr. 2 din 21.03.2020 cu aplicabilitate din 22-23.03.2020 prin care se impun anumite restricții de circulație și suspendarea anumitor activități comerciale.

Astăzi, însă, 24 martie 2020, Klaus Iohannis a anunțat faptul că se vor introduce noi restricții de circulație, iar ceea ce până acum a fost o recomandare se transformă într-o obligație. Foarte multe companii din România au anunțat suspendarea sau întreruperea activităților comerciale sau de producție și trimiterea în șomaj tehnic a angajaților sau reducerea posturilor ori a programului de lucru cu publicul.

Și "majoritatea investitorilor și dezvoltatorilor imobiliari se opresc și suspendă inițierea unor proiecte noi de dezvoltare imobiliară și economică, nu se mai angajează în investiții noi, nu se mai inițiază achiziția de noi terenuri, clădiri și atenția este îndreptată către protejarea și conservarea investițiilor existente și continuarea activității curente", subliniază ADIRU.

În același timp, dezvoltatorii imobiliari atenționează cumpărătorii să aibă în vedere că există un risc de diminuare a posibilității de achiziție a unei locuințe din cauza dificultăților financiare și economice care este posibil să apară în perioada următoare, în principal din cauza scăderii veniturilor. Totuși, nu trebuie să se lase influențați de știri false, de scenarii apocaliptice sau de zvonuri negative, despre piață imobiliară din România.

ADIRU subliniază că piață imobiliară este mult mai bine pregătită acum, comparativ cu anul 2008, să reziste unor șocuri financiare sau economice și majoritatea investițiilor realizate au capital autohton iar finanțarea bancară nu este atât de pronunțată pentru a putea vorbi, la acest moment, despre riscuri sistemice de continuare sau derulare a proiectelor.

Sursa foto: Bannafarsai_Stock / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri