Pandemia de COVID-19 face victime și în piața imobiliară: cea mai mare tranzacție cu clădiri de birouri anunțată până acum în România a fost anulată, iar părțile, NEPI Rockcastle, în calitate de vânzător, și AFI Europe, în calitate de cumpărător, își dispută potențiale compensații contractuale de 15 milioane de euro, pentru nerealizarea tranzacției.

AFI Europe s-a înțeles cu NEPI Rockcastle, la jumătatea lunii decembrie de anul trecut, pentru achiziția a unui număr de trei proiecte de spații de birouri din Capitală: Floreasca Business Park, The Lakeview și Victoriei Office, precum și a proiectului City Business Centre din Timișoara, în cadrul unei tranzacții de peste 300 milioane de euro. Suprafața tranzacționată este de 118.500 mp.

Tranzacția, în cazul căreia data finalizării era la 31 martie 2020, fusese anunțată însă încă din luna iulie a anului trecut, când israelienii de la AFI Europe spuneau că au semnat o scrisoare de intenție neangajanta cu sud-africanii de la NEPI Rockcastle, având exclusivitate pentru achiziția portofoliului de clădiri de spații de birouri pe care aceștia le detin în România.

"Cu toate acestea, vânzarea nu a fost finalizată, întrucât obligațiile cumpărătorului legate de procedurile de finalizare nu au fost îndeplinite, ceea ce a dus la o încălcare a acordului și a permis vânzătorului să rezilieze acordul și să solicite garanția contractuală (de 15 milioane de euro - n.r.)" drept compensație, potrivit unui document NEPI Rockcastle.

AFI Europe ar fi solicitat amânarea tranzacției din cauza COVID-19

Pe de altă parte, AFI Europe a publicat un raport pe bursa din Tel Aviv, în care spune că "anularea tranzacției a fost ilegală și, prin urmare, respinge decizia vânzătorului de anulare și cererea de plată a unei de compensații".

În continuare, poziția AFI Europe se bazează pe faptul că, în circumstanțele create (declararea stării de urgență pe teritoriul României - n.r.), nu a fost posibil în acest moment să fie realizată tranzacția și, prin urmare, părțile ar fi trebuit să convină asupra unei date ulterioare pentru finalizarea acesteia.

"Acest lucru se datorează complexității acțiunilor necesare pentru finalizarea tranzacției, care nu poate fi efectuată în situația ordinelor de urgență emise de autoritățile din România, care includ, printre altele, restrângerea circulației civile și intrarea altor străini în România" din zonele afectate. "Au fost interzise și organizarea de întâlniri, iar diverse instituții guvernamentale din România nu permit finalizarea tranzacției", mai arată AFI Europe.

Însă, potrivit NEPI Rockcastle, "restricțiile actuale datorate situației generate de COVID-19 nu au împiedicat finalizarea, deoarece autoritățile implicate în procesarea transferului de acțiuni (adică Registrul Comerțului) au fost deschise publicului, iar mecanismul contractual a permis finalizarea electronică. Mai mult, legislația adoptată recent prevede în mod specific că autoritățile publice și profesioniștii, inclusiv firmele de avocatură și notarii, să continue să își exercite funcțiile și să presteze servicii, respectând în același timp măsurile de precauție impuse de autorități, permițând astfel și împuterniciri".

Portofoliul NEPI Rockcastle supus tranzacției este format din patru proiecte, cu un total de opt clădiri de birouri situate în București și Timișoara. În urma acestei tranzacții și odată cu finalizarea proiectelor de birouri aflate în curs de dezvoltare (AFI Park Brașov și AFI Tech Park 2-3), AFI Europe ar fi administrat un portofoliu de 282.000 mp de birouri, devenind astfel unul dintre cei mai mari proprietari de birouri din România.

Sursa foto: Brian A Jackson / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri