Realitatea din piața de construcții, dominată în această perioadă de restricțiile cauzate în urma pandemiei de COVID-19, stă sub semnul incertitudinii și al depedenței de cash-flow pentru a asigura continuitatea proiectelor și, implicit, a veniturilor angajaților. Astfel, antreprenorii din domeniu se văd nevoiți să ia măsuri de business fără să știe cu ce se vor confrunta în următoarea oră, zi sau săptămână.

"Problema noastră, a celor care lucrăm în construcții, este cash-flow-ul. Practic noi finanțăm o etapă până la finalizare și abia apoi încasăm, la ceva vreme după ce am încheiat lucrările. Gândiți-vă că avem multe proiecte aflate în derulare, deci multe sume indisponibile și cheltuieli permanente pentru fiecare dintre ele. În plus, alte sume considerabile sunt blocate în garanții și alte practici din industrie", spune Mircea Gavrilă (foto), fondator și CEO Depisto.

Prin urmare, "deși avem cifre de afaceri mari, cash-flow-ul este întotdeauna problematic, chiar și în perioade economice pozitive. De aceea, atunci când apar blocaje, impactul asupra angajaților se produce destul de repede".

Dar, "sunt hotărât să fac tot ce ține de mine pentru a ne continua activitatea și a asigura veniturile pentru cât mai mulți dintre angajații noștri va fi posibil. Fiecare zi în care funcționăm este o zi bună. Prin urmare, depunem toate eforturile pentru a contracta noi proiecte, chiar dacă va mai dura până vor începe, pentru a oferi oamenilor noștri o perspectivă pozitivă asupra viitorului, chiar dacă vom trece prin perioade mai dificile", afirmă Mircea Gavrilă.

Nu știu dacă voi reuși să găsesc soluții, dar voi încerca până în ultimul moment.

"Nu am vrut să fac disponibilizări din primul moment, ci am cumpărat timp cu ajutorul concediului de odihnă pentru a vedea dacă pot găsi alte soluții pentru colegii noștri. Deși ne confruntăm cu o realitate extrem de nefavorabilă mediului de afaceri, nu accept ca disponibilizarea oamenilor să fie prima opțiune, dimpotrivă, este ultima", arată fondatorul Depisto.

În prezent, în compania sa lucrează o echipă formată din 80 de oameni, iar personalul pentru care prezența fizică la birou sau pe teren nu este necesară lucrează de acasă. Însă, dat fiind domeniul de activitate, majoritatea lucrează "pe teren" (pe șantiere sau la sediile clienților). Depisto este specializată pe integrarea sistemelor de electricitate, securitate și echipamentele de PSI (procedurile de stingere a incendiilor de la clădiri/fabrici).

Aș vrea ca opinia publică să înțeleagă mai bine deciziile neplăcute pe care antreprenorii le iau în această perioadă.

În cazul construcțiilor, protecția angajaților este o preocupare continuă. Mai mult decât atât, pe un șantier nu lucrezi singur, iar pe același șantier sunt și alte echipe care lucrează pe celelalte componente ale proiectului. Divizia Depisto de PSI este cea mai afectată de această criză. Vorbim despre o încetare bruscă și totală a activității. Din acest motiv, prima soluție a fost intrarea colegilor noștri din această divizie în concediu de odihnă", mai spune Mircea Gavrilă.

El arată că din cauză că aportul PSI în cifra de afaceri a companiei este mic, aceasta nu s-a încadrat la alte facilități oferite de stat pentru angajații afectați de această criză, cum este șomajul tehnic.

"Explic acest lucru pentru că aș vrea ca opinia publică să înțeleagă mai bine deciziile neplăcute pe care antreprenorii le iau în această perioadă. Cu siguranță sunt și „patroni” care nu sunt corecți față de angajații lor. Îmi pare rău pentru acei oameni care își pierd locul de muncă și sursa pentru asigurarea traiului zilnic pentru ei și familiile lor. Însă aș vrea să știe că majoritatea dintre noi încercăm și facem tot ce putem pentru a evita disponibilizările și ne simțim responsabili pentru fiecare coleg. Doar că uneori nu avem soluții, oricât de mult încercăm", a spus fondatorul Depisto.

Șantierele funcționează, însă productivitatea este mai scăzută

"Lucrând în domeniul construcțiilor, contractele se întind pe o perioadă mai lungă de timp, iar plățile sunt eșalonate pe diferite etape ale proiectelor. Momentan majoritatea sunt încă active, nu știm pentru cât timp și în ce condiții. Am primit în schimb și „ordine de suspendare” a unor lucrări. Însă costurile și ritmul de finalizare (deci și încasare) sunt diferite de cele luate în considerare la momentul ofertării. Suntem obligați să luăm decizii dificile pentru echipa noastră pentru a merge mai departe în condițiile date", afirmă Mircea Gavrilă.

El arată că pentru compania sa, trei componente sunt esențiale legate de continuitate: productivitatea șantierelor, gradul de aprovizionare și prețurile furnizorilor și termenele de încasare.

"În acest moment situația este împărțită și extrem de incertă, schimbările de status sunt permanente. Șantierele funcționează, însă productivitatea este mai scăzută și activitățile suport pentru echipe au crescut foarte mult (proceduri de siguranță, birocrație asociată muncii și deplasărilor, operațiunile obișnuite sunt mai greoaie)", adaugă fondatorul Depisto.

Termenele de încasare dau semne că se vor mări în anumite cazuri, iar probabilitatea intrării în incapacitate de plată a crescut destul de mult în domeniul nostru.

Deși "furnizorii încă au stocuri pentru majoritatea nevoilor noastre", termenele de livrare sunt "mai lungi și cu creșteri de prețuri pentru anumite produse. În plus, teama produsă de starea actuală îi determină să nu mai respecte contractele existente de furnizare și încep să ceară bani în avans sau la livrare".

În concluzie, "cea mai mare problemă este incertitudinea - nu știm cât timp vor mai fi deschise șantierele, nu știm dacă vom găsi toate produsele de care avem nevoie și la ce prețuri, nu știm dacă vom fi plătiți la timp sau nu. Prin urmare, luăm măsuri fără să știm cu ce ne vom confrunta în următoarea oră, zi, săptămână", conchide Mircea Gavrilă.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri