"În această perioadă, dominată de restricțiile cauzate de epidemia de COVID-19, informația și încrederea în economie sunt cele mai importante valute", spune Vlad Vela, manager general al dezvoltatorului imobiliar Vox Property Group. Astfel, "deși suntem conștienți că stăm acasă pentru a nu prelungi epidemia mai mult de două sau trei luni, autoritățile ar fi trebuit să lase robinetul economiei deschis, pentru că altfel există un pericol uriaș să ne blocăm complet".

"A fost o mare greșeală, de exemplu, faptul că au amânat impozitele pentru trei luni, deoarece lumea era pregătită să plătească. Dar, în momentul în care îmi dai posibiitatea să nu plătesc, eu ajung să stau pe bani, pentru că îmi oferi semnale de incertitudine și, ca urmare, nu știu ce se va întâmpla în continuare. Și dacă toți stau pe bani, se blochează roțile economiei, ceea ce va duce la un recul serios", spune Vlad Vela (foto).

În opinia sa, trebuie încurajate firmele, în această perioadă, să își onoreze obligațiile față de parteneri și autorități. "Pentru a merge înainte acest aspect este la fel de important ca și purtatul de mască. Oamenii devin disperați dacă nu mai primesc salarii. Imaginați-vă ce înseamnă pentru o companie să trebuiască să concedieze jumătate din angajați".

Nu este normal să oprești orice tranzacție și să tai toate bugetele. Dacă nu faci nimic în această perioadă, dispari.

Ca urmare, mai spune acesta, "apelul meu către jucătorii din economie este să încerce să își țină oamenii, chiar dacă fac niște reduceri salariale, să își facă un buget de criză și să încercăm să împingem economia încă trei sau patru luni. Dacă închidem robinetul economiei și nu mai facem plăți, ne va fi foarte greu dacă pierdem companii și, implicit, locuri de muncă. Nu este normal să oprești de tot orice tranzacție și să tai toate bugetele. Dacă nu faci nimic în această perioadă, dispari", mai spune Vlad Vela.

Criza din acest an a prins iar nepregătit mediul de business

"Sper ca această situație de criză să nu dureze mai mult de două sau trei luni, cum estimează toată lumea. Dacă lucrurile se rezolvă repede, vom avea o perioadă bună pentru forța de muncă și în care vor scădea costurile, deși se vor tria foarte multe firme. Nu cred că este momentul unui sentiment de panică la nivel național, inclusiv în piața imobiliară, unde evident că s-a oprit totul, în afara lucrărilor deja în derulare", apreciază managerul Vox Property Group.

Vox Property Group a inaugurat, în 2018, în Timișoara, în urma unei investiții de 30 de milioane de euro, proiectul de spații de birouri Vox Technology Park, cu o suprafață închiriabilă de 26.600 de metri pătrați. Vox Property Group a demarat, la finalul aceluiași an, și construcția proiectului rezidențial Vox Vertical Village, amplasat în imediata apropiere a proiectului de birouri.

Nu se pune problema ca unele companii să renunțe la birourile tradiționale, după această perioadă.

"În cadrul companiei toți oamenii lucrează de acasă, în afară de mine, iar în ceea ce privește chiriașii Vox Technology Park, din 1.000 de oameni care lucrează zilnic în clădire, în momentul de față, probabil că mai vin vreo 20. Sunt câteva afaceri din clădire închise de autorități: sala de fitness, restaurantul și salonul, cărora le-am întrerupt, bineînțeles, contractele, însă restul au rămas să lucreze de acasă. Dar, asta nu înseamnă că nu mai trebuie plătite taxele, furnizorii, că nu mai încasezi, chiar și pe modul de avarie", arată Vlad Vela.

Însă, "vis-a-vis de clădirile de birouri și lucratul de acasă, era oricum un trend printre companiile IT, care deja testau acest lucru. Evident, nu se pune problema ca unele companii să renunțe la birourile tradiționale, după această perioadă și, de asemenea, nu cred că piața de spații de birouri va fi foarte afectată, deoarece lucrurile se vor regla prin cerere și ofertă".

Astfel, "indiferent dacă vom avea presiune pe cerere sau pe ofertă, în cele din urmă își găsesc un echilibru. Dar, din păcate, ceva va rămâne în memorie, iar toată această poveste ne-a demostrat încă o dată că nu am fost pregătiți, că ne-am adunat destul de greu, că nici acum în al treisprezecelea ceas nu prea suntem conștienți de ceea ce ni se întâmplă", conchide Vlad Vela.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri