Clubul Fabrica din strada 11 Iunie din București ar putea fi demolat, iar în locul lui ar urma să apară mai multe blocuri de 8 etaje, conform unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) aflat în dezbatere publică, în contextul în care Primăria Capitalei și Ministerul Culturii au dat un aviz pozitiv în acest sens, deși ansamblul se încadrează într-o zonă protejată, unde regulamentul local prevede ca înălțimea maximă admisibilă a clădirilor să fie de 16 metri (3-4 etaje).

"Compania Municipală Dezvoltare Durabilă, recent înființată, a creat un PUZ prin care cere derogări de la regulamentul de urbanism și planuiește demolarea clădirii actuale a Fabricii și construirea unui complex rezidențial și comercial cu 8 etaje în folosul companiei Imobiliara Gramont SA, într-o zonă unde regulamentul local prevede înălțimea maximă admisibilă a clădirilor ca fiind 16 m. PUZ-ul a luat deja toate avizele necesare, inclusiv cel al Ministerului Culturii și Identității Naționale, și mai are nevoie doar de votul Consiliului General pentru a se aprobă și a constitui baza demolării clădirilor de pe sit", arată textul unei petiții online, cu titlul Împreună salvăm Fabrică.

Clădirea Fabrica este un element de patrimoniu industrial emblematic pentru București, iar halele construite în 1898 au fost reconvertite și găzduiesc de peste 15 ani un hub cultural creat organic, validat de-a lungul timpului de locuitorii din București, cât și de scena creativă locală și internațională.

Potrivit datelor Confidas, compania Imobiliara Gramont SA este controlată de omul de afaceri danez, de origine irakiană, Suleman Subhi Salih, acționar majoritar, de asemenea, în compania Rayan United Construct SRL.

Contactată de wall-street.ro, Roxana Wring, președintele Pro Domo - asociație pentru protejarea patromoniului, a arătat că, încă din anul 2019, la Direcția de Cultură București se află o cerere de clasare a ansamblului unde funcționează clubul Fabrica, ca monument istoric, ceea ce ar bloca demolarea, dar cererea a fost respinsă, pe motiv că fusese deja emis avizul de desființare.

"Este de fapt, o schemă cunoscută. Adică, se emit avize de desființare fără PUZ, pentru că din păcate legea permite, și apoi până să își dea seama oamenii imobilul dispare, se curăță terenul și nu mai avem ce face. Din fericire, la Fabrica există un business care funcționează, deoarece altfel, probabil, că ar fi fost demolat de mult imobilul", a spus Roxana Wring.

Citeste si: Sfarsitul unei ere. Clubul Piranha se inchide

Încalcă Primăria Capitalei Legea 350/ 2001 a urbanismului cu bună știință?

Conform Planului Urbanistic General, aprobat cu HCGMB nr. 269/ 2000 amplasamentul care face obiectul PUZ-ului menționat se încadrează într-o subzonă centrală în care regulamentul prevede că "trebuie să fie menținută configurația țesutului urban tradițional", conținănd o parte din zona protejată Nr 11 - Bulervardul Haussmannian - 11 iunie, și care permite un coeficient de utilizare a terenului (CUT) de 3,2 și o înălțime maximă a clădirilor de 16 metri, dar care poate fi depășită, în anumite cazuri, cu cel mult încă 3 metri.

Cu toate acestea, prin Legea 350/ 2001 cu privire la amenajarea teritorului și urbanismului, pot fi realizate derogări de la regimul de înălțime aferent acestor zone protejate în limita de 20%, dar fără a modifica zona.

"Din păcate, legea permite niște derogări de la regulamentul zonelor protejate. Dar, sunt interpretate de către fiecare cum vrea. Dar, oricât ar măsura acești investitori, la mai mult de 25 metri înălțime nu au cum să ajungă, iar cele 8 etaje în cazul de față nu au nici o justificare, pentru că distrug tot țesutul istoric al zonei. Aici va depinde dacă Primăria Capitalei încalcă sau nu legea, deoarece investitorul ar trebui să refacă PUZ-ul, în care să păstreze imobilul istoric, dar și o mare parte din parcelarul verde", a mai spus Roxana Wring.

Similar, Nicușor Dan, deputat și candidat al opoziției la Primăria Capitalei, aduce ca argument deficiențele Legii 350/ 2001, care ar permite, în baza acestei majorări de înălțime cu 20%, aprobarea unor PUZ-uri cu mai multe etaje. "Ei se gândesc că trebuie să fie și un aviz de la Ministerul Culturii, care este un factor de cenzură și nu se va ajunge la aberații. Dar, în acest caz trec de la o înălțime de P+4 la P+8, care dezechilibrează cu totul zona".

În opinia sa, regulamentul zonelor protejate nu a fost construit în detaliu în 2000, când a fost realizat și, din această cauză, ar exista discrepanțe. "Ideal ar fi fost, tocmai pentru ca zonele nu sunt omogene, să se facă un regulament parcelă cu parcelă, cu ce poate să dispară, ce poate fi extins s.a.m.d.".

Bucureștiul, lăsat fără patrimoniu industrial

"Deși are o valoare medie din punct de vedere arhitectural", situl în care funcționează clubul Fabrica, "pentru că în București au rămas foarte puțin patrimoniu industrial, este foarte important pentru viitoare regenerări urbane și pentru devoltarea unor spații culturale pentru comunitate. Ceea ce a rămas, precum Moara lui Assan, se află într-o stare deplorabilă, pe când acest imobil este efectiv folosit", a apreciat Roxana Wring.

Ea adaugă faptul că, de asemenea, Institutul Național al Patrimoniului i-a trimis, recent, primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, un punct de vedere în care îi arată că PUZ-ul în cauză nu ar trebui avizat, pentru că acesta ar încălca atât regulamentul zonei construite protejate, dar și Legea nr. 422/ 2001 cu privire la protejarea monumentelor istorice, în condițiile în care situl în care funcționează clubul Fabrica face parte dintr-un ansamblu monument istoric.

Sursa foto: Fabrica Club

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri