Cu perspectiva pe termen lung

Cu perspectiva pe termen lung

Există viață și după COVID-19, iar piața imobiliară și-a demonstrat reziliența pe termen lung în toate economiile dezvoltate. România face parte din zona emergentă a lumii, deci cu siguranță ne vom alinia și noi la aceleași coordonate. Nu am avut timp suficient să înțelegem ciclurile economice în România, dar studiile marilor investitori ai lumii spun că nivelul minim al fiecărei noi crize este mai mare decât nivelul minim al crizei anterioare.

Un scenariu în care să ne prăbușim total suntem cu toții de acord că este exclus.

Daniel Tudor, fondator și CEO The Concept Real Estate Advisers

Prin urmare, conform lui Tudor, o scădere ar fi posibilă cel mult până în apropierea minimului din 2014, dar nu mai jos. Desigur că sunt mulți alți indicatori de care să ținem cont, cum ar fi nivelul salarial, accesul la credit sau eficiența statului în gestionarea provocărilor economice, dar un scenariu în care să ne prăbușim total este exclus.

Recomandarea noastră este să investiți în imobiliare cu un orizont de minimum 5 ani, optim 10 ani (cam cât este durata medie a unui ciclu economic) și nu cu gândul că poate scădea câteva procente în următoarele luni, perspectiva pe termen scurt nefiind benefică investițiilor, ci speculațiilor care sunt mult mai riscante.

Sursa foto: CaseyMartin / Shutterstock

Obținând oportunități

Obținând oportunități

Cei mai mulți investitori probabil că amână decizia în ideea că vor mai apărea oportunități, însă se vor îmbulzi ca vulturii peste respectivele active după ce trece criza. Cine va ajunge însă primul la ele?

În schimb, poți să cauți acele proprietăți sau proiecte care se potrivesc cerințelor tale și să îți obții singur oportunitățile. Mai concret, decide-te pe una sau mai multe variante și negociază-ți condițiile. În funcție de stadiul construcției și al vânzărilor, dezvoltatorii sau proprietarii vor fi mai mult sau mai puțin dispuși la negocieri.

În mod normal, cu cât este mai avansată construcția și stadiul vânzărilor, cu atât vor fi mai puțin flexibili. Negocierea poate fi mai mare cu cât dispui de un avans mai mare și cu cât proiectul se află în etape mai de început.

Daniel Tudor

Sursa foto: mukphoto / Shutterstock

Valorificând trendurile

Valorificând trendurile

​#WorkFromHome este un trend clar pentru toată lumea. Majoritatea activităților de birou vor putea fi realizate în regim #WorkFromHome și, prin urmare, vor fi multe companii care vor oferi acest beneficiu salariaților lor. Astfel, apare un nou tip de cerere:​ locuințe cu birou​, însemnând cameră cu scop de birou, pentru ca oamenii să își poată desfășura cu focus activitatea și în acest birou de acasă, fără a fi distrași de copii, bunici, pisici s.a.m.d..

De asemenea, crește cererea pentru ​ grădina. Astfel, casele, dar și apartamentele la parter, vor avea o cerere mai mare, mai ales dinspre familiile care au petrecut această perioadă între patru pereți. Cei cu buget mai redus vor opta măcar pentru o ​ terasă mai spațioasă. Îți dorești să investești în astfel de unități cărora le va crește cererea și valoarea pe termen mediu și lung.

Sursa foto: LightField Studios / Shutterstock

Întorcându-te la lucrurile de bază

Întorcându-te la lucrurile de bază

Atunci când există neclarități sau confuzie întotdeauna este bine să te uiți la ce merge, indiferent de sezon. Și pentru asta este recomandat să reluăm lucrurile de bază în investițiile imobiliare și anume, unde e cel mai bine să investești în imobiliare:

  • În orașe și regiuni în care populația și joburile au cele mai mari șanse să crească;
  • În piețe lichide - unde cererea pentru cumpărare și închiriere este mare: în special în centrele localităților, în zonele de business, noduri comerciale sau lângă parcuri;
  • Unde urmează proiecte mari de infrastructură - autostradă, aeroport sau o nouă linie de metrou sau tren.

Sursa foto: nednapa / Shutterstock

Investind echilibrat

Investind echilibrat

​Nu îți ține "toate ouăle în același coș", recomandă orice investitor cu experiență. Astfel, dacă ai toți banii cash, în depozite, ești sensibil la inflație. Și cu amalgamul de programe de stimulare financiară de la Guvern sau Comisia Europeană pericolul de inflație este mare.

De asemenea, la fel de recomandat este să nu îți ții toți banii doar în imobiliare sau doar într-o singură altă clasă de active. Cel mai bine e să diversifici.

"Dacă ai 100.000 euro, de exemplu, folosește o parte ca avans la o proprietate imobiliară și o parte menține-i cash ca o pernă financiară. Sau împarte în trei și investește în plus și în acțiuni sau obligațiuni. Decide în funcție de profilul tău de risc, dacă te ține stomacul pentru acțiuni, dar investește echilibrat", spune Daniel Tudor.

Sursa foto: graja / Shutterstock

Dacă folosești în achiziție "leverage" financiar

Dacă folosești în achiziție "leverage" financiar

Dacă folosești în achiziție "leverage" financiar​, cum ar fi de exemplu creditul ipotecar, fă în așa fel încât câștigurile recurente nete să fie mai mari decât rata la bancă.

Cu alte cuvinte, nu lăsa că datoriile să crească mai repede decât veniturile, ci invers. În felul asta ești protejat la riscuri. Chiria netă (adică chiria brută minus cheltuielile directe și operaționale) trebuie să fie mai mare decât rata la bancă.

Sursa foto: Puttachat Kumkrong / Shutterstock

Sursa foto: Andrii Yalanskyi / Shutterstock