Au fost două luni complicate în care am încercat să navigăm pe niște valuri de incertitudine, care au venit din toate direcțiile. Partea bună a lucrurilor este că sectorul construcțiilor pare a fi cel mai puțin afectat de ceea ce s-a întâmplat până acum. Dar, a trecut vremea măsurilor pe termen scurt în piața rezidențială și vor începe să apară întrebările pe termenul mediu și lung. Până atunci, mergem cu piciorul pe frână și accelerație, în același timp, și le vom apăsa in funcție de evoluțiile pe care le vedem din punct de vedere al cererii, a declarat Ovidiu Șandor, dezvoltatorul proiectului imobiliar ISHO din Timișoara.

"Nu au lipsit vânzările de apartamente, în această perioadă, dar au fost sub cele anterioare. Vedem însă în ultimele două săptămâni o revenire spectaculoasă. În luna mai față de aprilie aproape s-au dublat tranzacțiile, chiar dacă sunt cu 20% mai mici decât în mai anul trecut. Așadar, este clar că interes și nevoie de locuire există, în continuare, însă pandemia cred că va redefini acest concept", a afirmat Ovidiu Șandor (foto).

Astfel, în opinia antreprenorului timișoarean, faptul că petrecem mai mult timp în casă înseamnă că acest loc va deveni mult mai important, iar românii, în general, vor muta o parte din cheltuielile lor obișnuite în spațiul public, cu mâncarea și îmbrăcămintea sau pe mașină și city break-uri în Europa, în îmbunătățirea standardelor de locuire, indiferent că discutăm de un upgrade imobiliar pentru spații mai mari sau doar de amenajări interioare.

Vom vedea, în următoarea perioadă, și scăderi de prețuri la apartamente, mai ales în proiectele mai puțin fericite din punct de vedere al locației și calității și mai ales în cele unde publicul țintă a fost direct afectat financiar de pandemia de Covid-19.

Ovidiu Șandor

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței: Cum va fi influențată piața rezidențială din România de pandemia Covid-19?, organizată de compania de consultanță imobiliară C&W Echinox și casă de avocatură Dentons.

"Cred, în același timp, că va fi o categorie de cumpărători care nu va mai putea accesa credite, așa cum va exista în continuare și o clientelă care va fi în poziția financiară de a își îmbunătății situația locativă. Sunt o serie de scenarii posibile, însă va depinde foarte mult de ce vor face băncile legat de noile proiecte rezidențiale și creditarea populației. Cred că deocamdată băncile sunt rezervate, în pofida unui discurs public potrivit căruia vor finanța economia după Covid-19", a mai spus antreprenorul timișoarean, în cadrul conferinței.

Ovidiu Șandor: Am amânat construcția unei clădiri de 100 de apartamente

Mulberry Development, companie fondată de Ovidiu Șandor, dezvoltă în Timișoara proiectul imobiliar mixt ISHO, care cuprinde atât o componentă de spații de birouri, cât și una de rezidențial, la care se adaugă un proiect hotelier și o parcare supraetajată de 700 de locuri.

"Strategia noastră curentă este să finalizăm construcțiile în cazul proiectelor în care am vândut deja apartamente. Aveam planificată ieșirea în piață cu o nouă clădire de 100 de apartamente, însă, pe care evident că am amânat-o până când înțelegem mai bine cum se reașează lucrurile și se va mai ridică din ceață care ne înconjoară. Am pus pe hold și componenta hotelieră, din motive evidente, dar continuăm cu partea de birouri și rezidențial", a spus Ovidiu Șandor.

În concluzie, este de așteptat să vedem în 2020 o piață rezidențială cu tranzacții mai puține decât anul trecut, din cauza pandemiei de Covid-19, și care va suferi diferențiat, în funcție de calitatea proiectelor și în funcție de clientul țintă pe care fiecare proiect îl are.

"Ne aflăm într-o criză diferită față de 2009, când au existat foarte multe achiziții speculative, nu de investiții. Erau case și apartamente cumpărate pe bani împrumutați în ideea unei revânzări rapide, lucru pe care cel puțin în Timișoara, nu l-am văzut în ultimii ani. Astăzi, suntem într-o criză în care nu a dispărut lichiditatea așa cum s-a întâmplat în 2009. Lipsește însă încrederea din cauza incertitudinilor care ne înconjoară", a încheiat Ovidiu Șandor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri