Întreaga lume a experimentat acum consecințele importante ale globalizării și dependenței de China. O alternativă ar fi extrem de bine venită pentru piața vestică, iar România are acum o oportunitate unică de a înlocui parțial China în rolul de producător pentru Europa, spune antreprenorul belgian Johan Rogiers, fondator al dezvoltatorului imobiliar Millstone Developments.

"Acest scenariu se poate întâmpla doar dacă autoritățile din România transformă atragerea de investitori într-o prioritate absolută. Țara poate avea mult de profitat de pe urmă atragerii și susținerii investițiilor pe termen lung, fie ele mari sau mici, indiferent dacă sunt locale sau internaționale. Totuși, administrația de astăzi se dovedește ineficientă în susținerea investițiilor în România", afirmă Johan Rogiers (foto).

În opinia sa, o idee ar fi deschiderea unui birou oficial tip "one-stop-shop" pentru a susține îndeaproape investitorii în demersul lor de a obține autorizații și finanțări, care să fie promovat corespunzător și să aducă o rată de succes garantat celor care aleg România pentru dezvoltare. "Este nevoie de produse care să acopere necesitățile locale de bază, dacă ne gândim doar la medicamente importante, echipamente de protecție, etc.".

Johan Rogiers: Măsurile ineficiente ale Guvernului sunt inspirate de frică

Millstone Developments a fost fondată în 2016 de către Johan Rogiers și antreprenorul român Horia Chioseaua și în prezent are în dezvoltare trei proiecte rezidențiale, a căror valoare de piață va depăși 25 de milioane de euro, în zona centrală a Capitalei. Primele două proiecte vor purta numele ariei în care se găsesc: Virgiliu 21-23 și Voievozi 63. Pentru proiectul Virgiliu 21-23 lucrările de construcție erau planificate a începe în primăvară acestui an, însă din cauza pandemiei de Covid-19 au fost amânate.

"Situația curentă legată de Covid-19 ne-a influențat ușor calendarul pentru că anumite avize, necesare pentru autorizația de construcție, au fost întârziate. Este însă un proces normal în aceste circumstanțe atât de dificile. Menținem planul de a începe lucrările pentru proiectul din strada Virgiliu în vara anului 2020, urmând că celelalte două să demareze în 2021", mai spune antreprenorul.

În cultura europeană o criză este considerată o oportunitate. Este, cu siguranță o perioadă în care lucrurile se rearanjează. Suntem astfel convinși că antreprenorii exigenți din București vor fi din ce în ce mai atenți cu tipul de locuințe în care investesc. Astfel că am decis să ne extindem planurile cu încă doua noi locații, care vor fi, cu siguranță, impresionante.

Johan Rogiers

El adaugă că a fost demarat încă procesul de vânzare, însă acesta va începe concomitent cu lucrările de construcție. "Observăm că într-o piață în care incertitudinea este puternică, dezvoltatorii de proiecte singulare sau de oportunitate au pus frână lucrărilor. Dacă se oferă sprijin, atunci acesta trebuie să fie ușor disponibil, astfel încât cei care au cea mai mare nevoie să nu rămână blocați în probleme administrative", a mai spus antreprenorul belgian.

În opinia sa, instituțiile financiare ar trebui să acorde finanțare în condiții eficiente pentru antreprenori/dezvoltatori, dar și pentru cumpărători, pentru a reporni astfel economia. "Este o măsură care va genera locuri de muncă și, implicit, plata taxelor".

Dar, "în general însă, fiecare măsură este greu de aplicat, dar este uitată rapid atunci când se dovedește eficientă. Măsurile nerezonabile și ineficiente, sunt, de multe ori, inspirate de frică, lipsa cunoștințelor sau motive politice. Acestea trebuie evitate. Problema trebuie privită cu persistență, perioada va fi scurtă, iar nevoia de suport limitată. În aceste perioade poate fi observat leadership-ul adevărat", a încheiat Johan Rogiers.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri