Randamentul investitiilor de pe piata imobiliara romaneasca a scazut cu aproximativ 1 -1,5% la inceputul acestui an, fata de nivelul de circa 8-8,5% inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, sustin analistii companiei imobiliare Colliers chestionati de Wall-Street.
In prima parte a acestui an s-au vazut deja primele tranzactii cu randamente mai mici de 7% pe piata de birouri de clasa A, in timp ce tranzactiile din 2007 pe aceasta piata vor fi concluzionate in jurul a 6.5%, afirma analistii Colliers.

Scaderea randamentelor oferite de investitiile imobiliare este o consecinta a maturizarii pietei imobiliare din Romania, anunta specialistii din piata de real-estate. Mai mult, analistii Colliers isi explica aceasta scadere a randamentelor prin presiunea foarte mare exercitata pe proprietatile existente si cererea mare raportata la o oferta insuficienta.

Asadar, piata romaneasca incepe sa se apropie de caracteristicile specifice pietelor similare din Europa Centrala si de Vest. Pentru achizitii, randamentele anuale obtinute de investitorii imobiliari pe piata romaneasca se vor stabiliza in jurul valorilor din regiune. Ne indreptam catre ele, a declarat pentru Wall-Street Silviana Badea, Consultant Departamentul Investment Colliers Romania.

Potrivit Colliers, in Polonia, Ungaria si Cehia randamentul anual al investitiilor in imobiliare are o valoare intre 6,5 - 7.5%.

Randamentul investitiilor in spatiile de birouri s-a redus in primele luni ale anului pana la 7,7% comparativ cu nivelul de 8-8,5% inregistrat anul trecut, asfel incat se continua evolutia descendenta din ultimii ani.

Randamentul oferit de investitiile in spatii comerciale este relativ apropiat de cel al birourilor, cele mai recente tranzactii din piata fiind incheiate la un randament cuprins in intervalul 7.5-8.5%.

"In cazul pietei rezidentiale, randamentele anuale au scazut la aproximativ 10% la inchiriere", a explicat Silviana Badea.

Pentru acest an, Colliers a estimat ca tendinta generala o reducere a randamentului investitiilor. Tendinta generala este de scadere a randamentelor, imposibil de estimat in procente, a apreciat Silviana Badea.

Analistii imobiliari sustin ca desi preturile apartamentelor din Bucuresti au crescut in ianuarie 2007 cu circa 10 procente fata de luna decembrie a anului precedent, numarul tranzactiilor finalizate a fost destul de mare.

Reprezentantii companiei DTZ Echinox spun ca imediat dupa integrarea in Uniunea Europeana piata tranzactiilor imobiliare a continuat un trend ascendent.

Numai in prima luna a acestui an, apartamentele s-au scumpit cu 15-20%, conform datelor remise Wall-Street de specialistii DTZ Echinox, iar aceasta tendinta se va mentine si in urmatoarele luni ale acestui an.

Am sesizat in prima luna de dupa aderare o crestere de 15-20% a preturilor la apartamentele din Capitala. Aceasta crestere brusca nu a fost acceptata in totalitate si de clienti astfel incat reactia acestora este de asteptare incercand sa inteleaga trendul impus de aderare, a declarat pentru Wall-Street Victoria Linca, consultant DTZ Echinox.

Analistii companiilor de consultanta imobiliara sustin ca goana romanilor dupa case face ca pretul apartamentelor sa nu scada inca, ba chiar mai mult, costurile pentru achizitionarea unui apartament la bloc cresc constant. De aceeasi parere sunt si agentii imobiliari care vad si in 2007 o crestere, cu 5-7 % a preturilor la locuinte, in special la cele din zonele centrale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri