Pandemia a impus în mediul de business o nouă eră, forțată. Incertitudinea cu privire la evoluția economiei, a indicatorilor macroeconomici, gradul redus de încredere al populației, fac necesară recalibrarea reperelor de business și în clasamentele de afaceri post criză vom vedea foarte clar cât de importante sunt capacitatea de inovare și adaptare ale companiilor, spune Toni Pera, director general al producătorului de materiale de construcții Isopan Est.

"Câștigătorii crizei vor fi întotdeauna cei care se adaptează și inovează cel mai rapid. Pierdem mult atât ca societate, cât și ca economie în astfel de perioade, dar trebuie să vedem și oportunitățile, atât cât sunt, și să le exploatăm. Pandemia a mutat interacțiunea în mediul digital, a împins finanțare semnificativă către digitalizarea operațională a afacerilor, companiile au văzut că este singura soluție și au adoptat-o creând noi locuri de muncă. Sunt locuri de muncă cu valoare adăugată ridicată și chiar dacă ar fi singurul câștig de pe urma crizei, faptul că suntem forțați ca economie să ne creștem calitatea muncii și a calificării tot este un câștig", apreciază Toni Pera (foto).

În opinia sa, revenirea rapidă va fi posibilă doar după identificarea unui vaccin, a unei soluții medicale pentru acest virus.

Cred că doar după eliminarea amenintării virusului, a unui nou val al pandemiei, vom putea avea certitudini despre evoluția economiei și încrederea consumatorului. Până atunci, scriem, vrem nu vrem, noi reguli și noi principii economice, punem la punct noi mecanisme și căutăm să ne adaptăm cât mai bine.

Toni Pera: Măsurile Guvernuui, doar o punte de tranziție după Covid-19

Domeniul construcțiilor este primul care a reluat angajările la nivel național încă din luna aprilie și se angajează de la muncitori, la ingineri, în toată țara, spune directorul general Isopan Est.

"Domeniul se autoreglează și își alocă resursele foarte rapid, iar accelerarea investițiilor în infrastructură, anunțată de guvern, este cea mai la îndemână soluție pentru această piață. Statul trebuie să facă doar acele investiții în valoare de 40 de miliarde de euro anunțate recent pentru următorii ani în infrastructura de transport și să asigure cadrul legal pentru implementarea normală a acestor investiții. De la acest punct domeniul construcțiilor se poate revitaliza, împreună cu întreaga economie, având în vedere efectul multiplicator adus de acest tip de investiții guvernamentale", afirmă Toni Pera.

Cu toate acestea, el crede că utilitatea programelor de suport dezvoltate de Guvern, precum susținerea șomajului tehnic, programul IMM Invest sau scutirea de la impozitul specific pentru companiile din HoReCa, va fi vizibilă cel mai devreme în trimestrul trei, când piața muncii se va stabiliza și "vom vedea cu adevărat câte locuri de muncă s-au păstrat și câte trebuie create sau când IMM-urile vor începe să cheltuiască banii luați de la bănci. Până atunci, aceste măsuri sunt doar o punte de tranziție".

Atât mediul de business privat, cât și autoritățile, trebuie să înțeleaga nevoia de schimbare a set-up-ului urban. Reamintesc nevoia soluțiilor green în domeniul construcțiilor și vreau să transmit autorităților că ar trebui să se uite foarte serios în această zonă. Parteneri dispuși să colaboreze și să investească în această direcție există.

Toni Pera: Clădirile green, sustenabile se vor impune după Covid-19

El mai arată că retailul, în special centrele comerciale, a fost cel mai afectat de situația actuală, în timp ce pentru segmentele industrial, logistic și comercial fundamentele sunt diferite.

"Pentru că nevoia pentru acest tip de spații este structurală, șantierele sunt deschise, investitorii își urmăresc planurile pe termen lung și investițiile continuă. După experiența COVID-19, care încă este o amenințare, planurile de business se vor schimba, cu siguranță, în urma noilor nevoi ale clienților către spații și clădiri sigure, sustenabile, cetificate green & well. Putem amâna această tendință, sau putem beneficia de soluțiile deja existente în piață, care, pe termen lung, vor schimba calitatea vieții comunităților. Green este viitorul. Clădirile green, sustenabile se vor impune. Depinde de noi dacă vrem să amânăm viitorul sau vrem să trăim calitativ și sănătos, conchide Toni Pera.

Isopan Est este un jucător important în producția de panouri termoizolante, dedicate clădirilor sustenabile, atât pentru export cât și pentru piața locală. Anul trecut a atins o producție de peste 2,7 milioane mp, în creștere cu 8%, livrând către piețele vecine aproape 1,5 milioane mp de panouri termoizolante.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri