Stocul de spatii comerciale in capitala se va dubla in urmatorii doi ani pana la o suprafata de 245.500 metri patrati, deoarece in acest interval vor fi date in folosinta proiecte mari de centre comerciale, arata un studiu publicat de compania DTZ Echinox
"Proiectele aflate in derulare in perioada 2007 si 2009, indica o crestere de trei ori a centrelor comerciale de tip mall in capitala in urmatorii ani fata de stocul actual. in prezent, ponderea spatiilor comerciale inregistrata in capitala este de 0,07 mp pe cap de locuitor, considerabil mai mica decat rata inregistrata in orase din tari ale Europei Centrale si de Est", a precizat consultantul departamentului de cercetare al DTZ Echinox, Adriana Neagu.

Potrivit acesteia, chiriile spatiilor comerciale din Bucuresti au inregistrat o usoara scadere in acest an, de la 32 euro mp/luna in 2006 la 25 euro mp/luna in acest an, datorita cresterii ofertei de spatii comerciale, dar si a proiectelor ample aflate in derulare. Pana la orizontul lui 2009 urmeaza o perioada de stabilizare a chiriilor, mai estimeaza DTZ.

Zone ale capitalei care duc lipsa de noi spatii comerciale sunt Bulevardul Magheru, Calea Victoriei si Calea Dorobantilor, dar si alte zone de langa Bulevardul Mosilor, unde chiriile depasesc 100 euro pe metru patrat, se apreciaza in studiu.

In prezent, disponibilul de 130.000 de metri patrati este alcatuit din Bucuresti Mall, lansat in 1999 de Anchor Group si Plaza Romania, lansat de acelasi dezvoltator in 2004, Unirea Shopping Center, controlat de Nova Trade si City Mall, lansat in 2005 de Jaguar Development.

O puternica dezvoltare de spatii comerciale se va inregistra, in urmatorii ani, in sectorul 6, unde Modus Properties va ridica centrul comercial Colosseum, de 140.000 de metri patrati, iar compania germana ECE Projekmanagement va construi segmentul comercial al proiectului Sema Parc, de 100.000 de metri patrati.

De asemenea, o crestere importanta a spatiului comercial se va inregistra si in sectorul 1, unde se construieste Baneasa Shopping City, de 65.000 de metri patrati (in cadrul proiectului Baneasa), centrul comercial Promenada, care va fi dezvoltat de Raiffeisen Evolution (33.000 de metri patrati) si Galleria Bucharest, construita de catre dezvoltatorul israelian GTC.

Potrivit planurilor existente in prezent, o dezvoltare importanta va avea loc in sectorul 5, unde grupul britanic Mivan va construi Liberty Mall (pana in 2008) de 26.000 de metri patrati, se mai arata in studiu. Tot in sectorul 5 compania Africa Israel va construi Cotroceni Park, care va avea 53.000 de metri patrati, iar Plaza Centers pregateste Metropola Center pana in 2010.

In sectorul 3 al capitalei, dezvoltatorul Anchor Group va finaliza, in 2007, extinderea Bucuresti Mall cu 8.000 de metri patrati, iar dezvoltatorul Trigranit va construi Esplanada, pana in 2010. De asemenea, dezvoltatorul EMCT va construi in sectorul 4, pana in 2009, centrul comercial Sun Plaza, care va avea 76.600 de metri patrati.

DTZ este o companie internationala de servicii si consultanta imobiliara cu o retea de circa 200 de birouri in 163 de orase. DTZ Echinox este din noiembrie 2002 reprezentanta locala in Romania a companiei internationale imobiliare DTZ. in prezent stocul de spatii comerciale din Bucuresti este estimat la 123.500 metri patrati in prezent, apreciaza analistii companiei DTZ Echinox.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri