Pandemia de Covid-19 a redefinit indirect, prin restricțiile ulterioare ale autorităților, multe convenții informale din piața imobiliară. De exemplu, din cauza distanțării sociale și a noilor norme aplicabile în spațiile de birouri, chiriașii clădirilor de profil vor trebui, cel mai probabil, să își recalculeze spațiul necesar, crescând media de la 8 metri pătrați la cel puțin 15 metri pătrați per angajat, care pare să compenseze impactul generat de munca de acasă.

Per ansamblu, pare să constituie o măsură bună, atât pentru angajați, cât mai ales pentru dezvoltatorii de birouri, în special cei în cazul cărora clădirile erau cam neocupate înainte de pandemia de Covid-19, cel puțin pe termen scurt. Nu neapărat pentru că acestea nu ar fi de calitate sau proprietarii nu ar fi fost dispuși să ofere beneficii chiriașilor pentru a-i atrage, ci mai degrabă din cauza accesului deficitar la mijloacele de transport, printre altele.

Principala amenințare ar putea veni însă dacă planurile inițiale anunțate pentru 2020, în ceea ce privește livrarea de spații noi de birouri vor fi realizate. Acestea prevedeau livrarea unei suprafețe de puțin peste 200.000 de metri pătrați, cel târziu în primele luni ale anului 2021. În plus, anul viitor ar putea fi livrați alți peste 200.000 metri pătrați din rândul proiectelor deja lansate, în timp ce clădirile care nu au demarat încă lucrările de construire, dar erau planificate a fi livrate anul viitor, vor fi cel mai probabil decalate pentru perioada 2022-2023.

Mai mult, în funcție de cum va evolua cererea din partea chiriașilor, în perioada 2022 - 2023, dezvoltatorii imobiliari ar putea aduce în piață încă circa 200.000 metri pătrați în fiecare dintre cei doi ani.

Revenind la clădirile deja construite, putem spune că, în prezent, rate de neocupare semnificativ peste medie sunt înregistrate de:

  • clădiri cu acces deficitar la mijloace de transport în comun (metrou), așa cum este Pipera Nord (cazul primelor trei clădiri din lista de mai jos);
  • clădiri care au fost livrate recent și mai au momentan spații disponibile (deși sunt multe clădiri ocupate în totalitate la finalizare. Aici este cazul Business Garden Bucharest);
  • clădiri care trec sau au trecut printr-un proces de conversie / renovare (cazul Sema Park);
  • clădiri din care s-a mutat un chiriaș important (cazul Crystal Tower).

Așadar, în tabelul de mai jos, se observă că cele mai mari rate de neocupare sunt înregistrate de clădirile din Pipera Nord (zona din Capitală cu cel mai mare vacancy - aproape 40%):

Clădire Proprietar Rată neocupare Disponibilitate (mp)
Cubic Center Alpha Bank 74,0% 20.000
North Gate One United 78,3% 18.000
Hyperion Towers TC Capital 50,0% 10.400
Crystal Tower PPF 55,0% 8.800
Sema Park Paris + Berlin River Development 39,3% 11.000
Business Garden Bucharest Vastint 33,7% 13.800

Sursa foto: sirtravelalot / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri