Analiza cererii de locuințe din al doilea trimestru relevă o tendință interesantă - corelabilă, desigur, cu starea de urgență și contextul de ansamblu al pandemiei și care evidențiază volatilitatea ridicată a cererii rezidențiale la orice șoc. Este vorba despre creșterea numărului de potențiali cumpărători interesați de achiziția de case nou construite, în dauna cererii pentru apartamente noi, care a scăzut cu 32%.

Astfel, potrivit datelor statistice centralizate de Imobiliare.ro, la nivelul a cinci dintre cele mai active șase județe ale țării (Timiș, Constanța, Brașov, Iași și București-ilfov) poate fi observat în perioada aprilie - iunie anu curent, pe segmentul cererii de case nou construite, un avans de 14% față de cele trei luni anterioare. Exceptând Clujul (unde a avut loc o scădere), în celelalte mari județe au fost consemnate creșteri ale acestui indicator, în frunte cu București-Ilfov (+22%) și Constanța (+15%).

Pe de altă parte, pe segmentul cererii de apartamente noi a avut loc, în perioada analizată, un recul de 32%. Cele mai mari scăderi pe acest segment de piață au fost înregistrate în Cluj (-96%), Iași (-71%), dar și în Timiș (-61%).

Cel mai bine stă, și din acest punct de vedere, Constanța: în județul din sud-estul țării, interesul pentru acest gen de locuințe s-a diminuat cu doar 4% față de trimestrul anterior. În aceeași perioadă, în București-Ilfov a avut loc o scădere de 25%, iar în Brașov una de 33%.

Analiza cererii relevă majorarea cu 14% a interesului pentru achiziția de case nou construite la nivelul celor mai active șase județe (plus București), în comparație cu primele trei luni ale anului, în timp ce interesul pentru achiziția apartamentelor noi a scăzut cu 32%. Excepție fac apartamentele situate la parterul blocurilor, cu grădină, care sunt de asemenea solicitate în această perioadă, la fel că și apartamentele cu o cameră suplimentară (pentru birou) sau cu terasă.

- Doru Niță, head of data and research, Imobiliare.ro -

Covid-19 a adus prima scădere a prețurilor la apartamente în ultimi trei ani

Prețurile solicitate pentru proprietățile rezidențiale din România au fost în trimestrul al doilea cu 7,1% mai mari decât anul trecut, conform datelor centralizate de Analize Imobiliare, iar prețurile de tranzacționare s-au majorat cu 8,1% în primul trimestru, conform datelor INS și Eurostat.

Cu toate acestea, în trimestrul doi, prețurile solicitate s-au diminuat față de primele trei luni ale anului, respectiv cu 1,7%, ceea ce a constituit prima scădere raportată în ultimi trei ani. În al treilea trimestru din 2017 a mai fost înregistrată o scădere, de 0,2%, asimilabilă, practic, unei stagnări.

Piața rezidențială a reacționat pozitiv imediat după ridicarea restricțiilor, astfel încât atât cererea, cât și oferta de proprietăți și-au revenit gradual. Aproximativ 135.000 de potențiali cumpărători au fost direct interesați de achiziția de apartamente și case în cele șase centre regionale ale țării. Deși acest număr este cu 21% mai mic față de primele trei luni ale anului, totuși cererea este în continuare de patru ori mai mare decât oferta de proprietăți rezidențiale. În cele șase mari orașe au fost scoase la vânzare doar 14.300 de apartamente și case în imobile existente, în timp ce oferta în proiectele rezidențiale nu depășește 19.000 de unități la vânzare.

- Doru Niță -

Numărul de imobile vândute în primul semestru al acestui an la nivel național este cu doar 1% mai scăzut decât cel din perioada similară a anului trecut. În București și județul Ilfov, piețele cu cea mai intensă activitate de tranzacționare, au fost vândute, în prima jumătate a anului în curs, chiar mai multe imobile decât în perioada similară din 2019.

La nivel național, în primul trimestru din 2020 s-au vândut 133.181 de imobile, cu 14,7% mai multe decât în 2019, dar în al doilea trimestru, când s-au vândut 105.928 de imobile, a avut loc un declin de 15,5%. Cu toate acestea, evoluții negative ale numărului de tranzacții, chiar de o amplitudine mai mare, au mai fost înregistrate și în anumite perioade din 2018 și 2019, când au avut loc scăderi anuale variind între 17% și 24%, arată Imobiliare.ro.

Sursa foto: LeManna / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri