Chiria pe metru patrat de spatiu de calitate de birou a atins un prag maxim si arata o tendinta de stagnare, cu perspectiva scaderii in 2007 si 2008, din cauza finalizarii unor proiecte noi, arata un raport al companiei de consultanta imobiliara Colliers International consultat de NewsIn.

Potrivit Colliers, nordul Bucurestiului continua sa ramana si in 2007 in topul preferintelor dezvoltatorilor de proiecte de birouri de Clasa A, 70% din spatiul anuntat urmeaza sa fie livrat in zona delimitata de Piata Presei Libere si proiectul Baneasa, cu preturi de inchiriere chiar mai mici decat in 2006."Pe fondul cererii de birouri in continua crestere, chiriile nu vor cunoaste modificari semnificative in 20072008 pentru spatiile de birouri de Clasa A. In aceste conditii, spatiile de calitate pot fi pre-inchiriate la valori apropiate de 15 euro/metru patrat/luna", sustin reprezentantii Colliers intr-un raport pe segmentul birouri.

Acestia mai spun ca, in principal, contractele anului 2006 s-au semnat la o chirie medie de 19,2 euro/metru patrat in cazul spatiilor in cladiri existente, localizate central, in timp ce amplasamentele non-centrale au fost tranzactionate la o medie cu 12 % mai scazuta, 16,9 euro/metru patrat. Chirii mai avantajoase pentru chiriasi au fost obtinute in cazul contractelor de pre-inchiriere cu o medie de 16,8 euro/metrul patrat pentru cladiri centrale, respectiv 14,7 euro/metrul patrat pentru locatii non-centrale.

Din estimarile Colliers, anul 2007 se anunta a fi bogat si in livrari de spatii de Clasa B, iar proiectele cu sanse mari de finalizare insumeaza aproape 126.000 metri patrati, 62% din spatiu urmand a fi localizat tot in nord zona Pipera, iar 34% in vest. Nivelul mediu al chiriei efective se va mentine si in cazul pre-contractelor in jurul valorii de 10,511 euro/metru patrat/ luna, fata de 13,8 euro/metru patrat/luna pentru cladiri in amplasamente centrale in 2006.

Colliers International este un parteneriat de companii de consultanta imobiliara ce opereaza prin 240 birouri in 51 de tari. Partenerul principal este Colliers Macaulay Nicolls Inc. (CMN) cu sediul in Vancouver, Canada. Colliers este prezenta pe piata romaneasca de peste zece ani, dezvoltandu-se pe segmentele de birouri, industrial si de spatii comerciale si, incepand cu 2005, pe cel rezidential.
Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Citește și
COVID-19 taie zeci de milioane de euro din veniturile mall-urilor din Capitală
Setari Cookie-uri