A alege o casă nouă este o experiență fantastică pentru care trebuie să fii pregătit. Sunt foarte multe detalii de luat în seamă, înainte de a decide. Sunt o mulțime de întrebări care trebuie să-și găsească răspuns. Cum alegi cel mai bun loc? Ce se întâmplă dacă descoperi probleme pe care este foarte costisitor să le remediezi? Care sunt detaliile cele mai importante? O strategie bună și câteva idei salvatoare te vor ajuta să alegi casa potrivită.

Bugetul maxim pe care ți-l poți permite

Banii sunt un element de importanță maximă. Indiferent dacă alegi un credit pe termen lung, ipotecar sau dacă aplici pentru programele guvernamentale, trebuie să stabilești un buget maxim pe care ți-l poți permite. În funcție de acesta vei putea opta între un apartament, mai mare sau mai mic, ori o casă individuală și, tot în funcție de acesta, alegi locul. Referitor la acest aspect, ia în calcul faptul că lucrurile evoluează, iar o zonă mai puțin tentantă, unde prețurile locuințelor sunt mai mici, se poate ridica rapid, în viitor. Dar, este bine de știut că și reciproca este valabilă.

Începe mereu prin a analiza ofertele imobiliare și fă o listă cu variantele care se potrivesc dorințelor tale, fondurilor de care dispui și nevoilor reale ale familiei. Este primul și cel mai important pas. Vei ști care este oferta pieței, care sunt prețurile și vei putea stabili exact bugetul pentru casa potrivită.

Vecinătăți și costuri de întreținere

Contează foarte mult vecinătățile, așa că analizează-le cu atenție. Contează distanța de la casa aleasă la locul de muncă, la școală, ce servicii găsești în apropiere (magazine, farmacie, parc, locuri de agrement). De asemenea, contează foarte mult calitatea drumului de acces și nivelul traficului în zonă, dar și utilitățile la care este conectată casa (gaze, de exemplu). Analizează toate aceste detalii și raportat la anotimpuri. Iarna nu-i ca vara! În funcție de toate acestea poți alege locul ideal.

La fel de important este să evaluezi corect costurile de întreținere. De cele mai multe ori acestea sunt ignorate atunci când se cumpără o locuință și ulterior bugetul este dat peste cap din cauza cheltuielilor prea mari.

Nu omite să afli care sunt taxele și impozitele, care este costul utilităților în zona respectivă. Sunt detalii importante pe care foarte mulți dintre cei aflați în căutarea locuinței perfecte le ignoră.

Dacă ai mașină, verifică dacă ai loc de parcare, în cazul unui apartament la bloc, sau spațiu în curte (eventual garaj), dacă este vorba despre o casă individuală. Totodată analizează ce mijloace de transport în comun există și dacă acestea sunt pe măsura nevoilor tale.

Suprafața casei

Suntem tentați să alegem locuințe foarte mari, iar ulterior să constatăm că spațiul este prea mare, greu de întreținut și deseori inutil. Sau invers. Alegem o casă prea mică pentru nevoile reale ale familiei și din cauza asta confortul are de suferit. O casă ideală trebuie să fie proporțională cu nevoile reale ale familiei. Ia în calcul și copiii. Inclusiv cei care încă nu au venit pe lume, dar care sunt în plan. Casa ideală este o combinație de factori multipli, așa că este neplăcut, după doi-trei ani, să fie nevoie să cauți o altă casă pentru că, între timp, familia a devenit mai numeroasă.

Pericole și riscuri

Verifică cu atenție potențialele pericole şi ţine cont de următoarele aspecte: casa este solidă, are sau nu risc seismic, este sau nu într-o zonă inundabilă, este zgomot, este izolată sau are vecini. Toate acestea contează și sunt elemente care trebuie luate în calcul. Contează și calitatea comunității, nivelul de siguranță din zonă, contează chiar și iluminarea stradală și calitatea canalizării. Fiecare dintre aceste detalii poate face diferența între o casă confortabilă și sigură și una care să genereze disconfort, costuri suplimentare și probleme.

Problemele casei

Fie că este nouă sau construită cu ceva vreme în urmă, trebuie să cauți, să identifici și să evaluezi problemele pe care le are casa. Fii obiectiv și pune în balanță detaliile bune și rele. Evaluează casa de la fundație până la acoperiș. Nu lăsa nicio zonă a casei neverificată. Dacă este un apartament la bloc, caută eventualele hibe (probleme cu liftul, infiltrații, vecini gălăgioși, mirosuri, insecte). Sunt câteva funcționalități ce trebuie atent verificate și evaluate înainte de a face o tranzacție imobiliară. Acordă maximă atenție instalației sanitare, electrice, calității ferestrelor, ușilor și eventualelor zone cu probleme. Mucegaiul, igrasia, fisurile din pereți, problemele legate de calitatea țevilor, sistemul de încălzire sunt esențiale, iar eventualele hibe pot fi foarte ușor ascunse, în timp ce remedierea lor costă foarte mult.

Întreabă-i pe proprietari de ce au decis să vândă casa. Stai de vorbă cu vecinii ca să afli eventualele incidente legate de casă și riscurile zonei pe care, pentru că nu locuiești acolo, nu le poți identifica.

Negocierea finală

Prețul casei reflectă calitatea. Cu toate acestea, dacă îți este oferit un discount rapid prea bun, dacă există o grabă nejustificată în a vinde casa, dacă nu ți se răspunde la toate întrebările, dacă sunt detalii pe care nu le-ai verificat (eventual chiar și cu ajutorul unui specialist, ori accesul acestuia nu este permis), este bine să nu te aventurezi în a cumpăra respectiva locuință. Este util să vizitezi casa de câteva ori, în momente diferite ale zilei, înainte de a trece la acte.

O casă, individuală sau apartament, este o investiție importantă și mai ales pe termen lung, așa că trebuie să-ți placă, să te atragă, să ți-o dorești și să-ți trezească sentimentul de acasă.

Sursa foto: unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri