Făcând abstracție de 2020, luat cu asalt de pandemia de coronavirus, piața imobiliară a avut o contribuție tot mai ridicată la activitatea economică, în perioada ultimilor 10 ani, culminând cu un 2019, în care tranzacțiile imobiliare și lucrările de construcții au contribuit, împreună, cu un punct procentual la creșterea de 4% a economiei, ceea ce constituie un aport chiar mai ridicat, de exemplu, față de contribuția sectorului IT&C, de 0,9 puncte procentuale.

Aceasta înseamnă că anul trecut construcția de clădiri rezidențiale, precum și a imobilelor comerciale - cum ar fi birourile sau spațiile de depozitare - s-a numărat printre factorii decisivi din spatele creșterii cu 4% a economiei. Și având în vedere că serviciile profesionale realizate în spațiile de lucru construite în ultimii ani sunt tranzacționabile peste granițe, așa cum este cazul și unui autovehicul, de exemplu, clădirile de birouri au devenit noile "fabrici" ale României, cu sute de mii de angajați, în diverse domenii de activitate.

În 2020 însă, chiar dacă munca de acasă va rămâne în practica multor companii și după ce va trece epidemia de Covid-19, într-un sistem de lucru hibrid care îmbină activitatea de la distanță cu prezența la birou pentru întreaga echipă, relevanța clădirilor de birouri va rămâne ridicată și post coronavirus, iar cea mai mare parte a companiilor vor regândi spațiul de lucru astfel încât să răspundă nevoilor generate de schimbarea modului de lucru.

"Viitorul muncii în general, nu doar al clădirilor de birouri, este în ceață în momentul de față și încă nu avem prea multe certitudini despre cum se vor așeza lucrurile peste câțiva ani. Totuși, în opinia noastră, birourile vor avea în continuare un loc important în noua arhitectură a pieței muncii în segmentul serviciilor întrucât după câteva luni de lucrat preponderent de acasă, a devenit evident că spiritul de echipă, coeziunea și cultură corporativă suferă puternic", apreciază Silviu Pop, head of research Colliers Internațional.

Așadar, în opinia sa, probabil că majoritatea firmelor vor trece la un sistem de lucru hibrid: câteva zile de lucrat de acasă/de la distanță, câteva zile de la birou.

Pare că standardul merge către o împărțire aproximativ egală între cele două. În același timp, biroul se va schimba și va deveni mai degrabă un spațiu dedicat accelerării proceselor creative, precum și a spiritului de echipă.

- Silviu Pop -

Colliers: Moartea clădirilor de birouri "tradiționale" este exagerată

Există însă destul de multe argumente care contrazic opiniile pesimiste legate de "moartea" interesului companiilor pentru clădirile de birouri tradiționale în contextul work from home, potrivit Colliers:

  • soluțiile software care permit angajaților să colaboreze online nu pot înlocui complet întâlnirile față în față și nu pot crea și susține un spirit de echipă și o cultură corporativă;
  • o parte dintre angajați nu sunt și nu pot fi la fel de productivi de acasă, deoarece fie nu dispun de echipamentele necesare, fie se confruntă cu prea multe distrageri;
  • companiile care doresc să acopere riscul unei viitoare pandemii, context în care vor dori să aibă angajați în birouri, vor trebui să închirieze mai mult, nu mai puțin;
  • pentru companiile care oferă alternativa work from home, exclusiv ca măsură de economisire a costurilor, s-ar putea să devină mai puțin eficientă, întrucât guvernele pot decide ca angajatorii să acopere o parte din cheltuielile cu chiria și utilitățile angajaților care lucrează de acasă (o decizie recentă a unei instanțe din Elveția sugerează această direcție).

Sursa foto: sirtravelalot / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri