Schimbările petrecute la nivel mondial și modul în care comunitățile, oamenii și companiile interacționează de câteva luni a adus provocări noi pentru toți actorii mediului de afaceri. Cu o responsabilitate majoră asupra stării fizice a celor care lucrează în marile companii, dezvoltatorii de clădiri de birouri pregătesc măsuri speciale de protecție sanitară a rezidenților.

Procedura zilnică de a pătrunde în aproape toate clădirile de birouri s-a schimbat foarte mult în ultimele luni. Dacă rutina de altădată implica doar validarea cardului de acces și obișnuita așteptare a liftului, primăvara acestui an a adus senzorii de temperatură și dispenserele cu dezinfectant, o minimă măsură prin care poate fi limitată răspândirea de virusuri. Spațiile de lucru sunt și ele adaptate prin panouri ce separă birourile și săgeți ce direcționează fluxurile de personal, totul pentru contact minim. Deși costisitoare, aceste măsuri reprezintă doar un efort de moment, iar adevărata provocare este creșterea imunității pe termen lung a clădirilor de birouri. Cei mai mulți dintre angajați se tem pentru sănătatea lor, iar sentimentul pe care dezvoltatorii și managerii companiilor vor să îl cultive în rândul angajaților este cel de siguranță la locul de muncă.

Acest scop poate fi atins doar prin implementarea unui nou standard care să vizeze siguranța sanitară oferită de o clădire, după modelul normelor generale de prevenire și de stingere a incendiilor. Liviu Tudor, fondator și președinte al RABO, președinte al European Property Federation și fondator al Genesis Property, a inițiat un set de peste 100 de măsuri de prevenție adresate proprietarilor de clădiri incluse in IMMUNE™ Building Standard. „Costul necesar aplicării standardului de măsuri pentru creșterea rezistenței clădirii la factorii patogeni este de 1-2 procente din investiția inițială. Noi credem însă că sănătatea oamenilor este mai presus de costuri, iar misiunea noastră este aceea de a conferi încrederea în locul de muncă”, a spus el. „Sentimentul meu este că toți proprietarii de clădiri vor acționa în acest sens.” Conform estimărilor Genesis Property, proprietarii unei clădiri al cărei cost de construcție și dezvoltare s-a ridicat la circa 20 de milioane de euro vor trebui să investească aproximativ 400.000 de euro pentru a putea adera la standardul IMMUNE™ și pentru a putea implementa cu succes toate măsurile specifice.

Denumit IMMUNETM Building Standard, setul de măsuri a suscitat un interes sporit din partea presei internaționale și este în curs de implementare în Novo Park și West Gate, două parcuri de business de clasă A ce găzduiesc companii precum Luxoft, Infineon, HPE, HP, Garanti Bank, Accenture, Société Générale European Business Services, Ericsson, Siemens, Citibank sau Medicover. Pe lângă măsurile comune, precum redirecționarea traficului, testarea temperaturii la intrarea în clădiri, păstrarea distanțării fizice ș.a., noul standard include un set de acțiuni și măsuri specifice: amenajarea unei camere de carantină și a unui spațiu de depozitare destinat materialelor de protecție, aplicarea unei vopsele lavabile antibacteriene, comunicarea în timp real a calității aerului și a apei din clădire, tratarea spațiilor comune cu raze UV, ozonarea apei, precum și prezența unei echipe speciale dedicate monitorizării situației și intervenției în timp real. „Chiar dacă o serie de măsuri ale standardului IMMUNETM sunt inspirate de domeniul medical, clădirile de birouri nu se vor transforma în spitale”, declară Liviu Tudor.

Clasificarea clădirilor se va face de către un evaluator independent care va urmări respectarea cât mai strictă a măsurilor incluse în standardul IMMUNETM. În urma evaluării, fiecare obiectiv va primi un număr de puncte ce generează unul dintre calificativele finale: Strong, Powerful sau Resilient. IMMUNETM este un standard open-source ce va fi upgradat permanent, pentru a răspunde unei mari varietăți de provocări ce pot afecta pe viitor siguranța locului de muncă.

Pe termen lung, scopul oricărui proprietar de clădire de birouri este acela de a obține un spațiu de lucru desemnat drept IMMUNETM, o garanție a faptului că angajații își pot desfășura aici activitatea în cele mai sigure condiții, pot colabora, împărtăși idei și genera un impact pozitiv asupra productivității companiilor.

Răspunsul adecvat în fața unei crize planetare cauzate de factori greu de anticipat se construiește cu soluții inovatoare. Fiecare dintre acestea ajută mediul de afaceri să își protejeze cea mai valoroasă resursă: tinerele talente.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri