Programul “Casa Eficientă Energetic” mai are încă disponibil aproximativ 30% din bugetul total de 430 de milioane de lei. Proprietarii pot aplica în continuare pentru a creşte performanţa energetică a locuinţelor. Atenție: Finanțarea se acordă doar pentru cheltuieli efectuate în cadrul locuințelor existente.

Programul “Casa Eficientă Energetic” a fost lansat pe 15 septembrie, moment în care se anunța că, aproximativ 9.000 de proprietari de case unifamiliale vor putea beneficia de acest program, al cărui buget total este de 430 de milioane de lei, suma pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor o finanțează prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

“Din bugetul total anunțat în luna septembrie s-a consumat, până în prezent, aproximativ 70%, restul de 30% fiind în continuare disponibil”, au declarat pentru Wall-Street surse din piață. Potrivit acestora, până în acest moment, în program s-au înscris peste 10.000 de proprietari. Acest lucru se explică prin faptul că au fost depuse multe proiecte de valoare mică.

Valoarea unui astfel de proiect variază de la casă la casă și poate fi între 1.000 sau zeci de mii de euro, în funcție de complexitate, și poate dura între câteva zile și câteva luni.

Producătorul de vată minerală bazaltică Rockwool România afirmă că termoizolarea casei cu ajutorul acestui produs aduce beneficii care ţin nu doar de reduceri semnificative ale facturilor la energie, ci şi siguranţă crescută la incendiu, confort acustic sporit şi un climat sănătos în interiorul locuinţei.

“Cei care aleg să își izoleze casa cu vată minerală bazaltică pot vedea încă de la început reduceri de 70% ale facturilor pentru încălzirea şi răcirea locuinței. Investiţia iniţială se recuperează în câţiva ani, mai ales în condiţiile în care statul susţine financiar 60% din efort, iar produsele Rockwool sunt accesibile, întrucât avem o fabrică de vată minerală bazaltică lângă Ploiești, o investiție de 50 de milioane de euro”, a declarat Florin Popescu, Business Unit Director, Rockwool Balkans.

Cum se poate obține finanțare pentru izolarea casei

În cadrul programului se acordă o finanțare nerambursabilă de maxim 70.000 de lei, inclusiv TVA pentru fiecare proiect, fără a depăși 60% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile ale investiției, pentru implementarea măsurilor de creștere a performanței energetice a clădirii. Finanțarea se acordă doar pentru cheltuieli efectuate în cadrul locuințelor existente, nu se acordă finanțare imobilelor aflate în construcție.

Programul “Casa Eficientă Energetic” este primul program guvernamental de finanțare a creșterii eficienței energetice a caselor unifamiliale, ce își propune să sprijine proprietarii de case cu sume de până la 15.000 de euro.

Proprietarii interesați trebuie să depună online o cerere pentru prima energetică însoţită de un certificat de performanţă energetică inițial și un audit energetic al casei care urmează a fi renovată. Imediat după acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare. Asta înseamnă că au la dispoziție 60 de zile pentru a veni cu tot dosarul investiției. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe și se pot derula într-o perioadă de maxim 18 luni.

Suprafața locuibilă a României

În România sunt aproximativ 8,2 mil. locuințe, distribuite în 5,1 mil. clădiri. În zona urbană, 72% din locuințe sunt în clădiri de tip bloc, în timp ce în zona rurală 94,5% din locuințe sunt case unifamiliale. Acestea din urmă reprezintă nu mai puțin de 98% din fondul rezidențial, în vreme ce 37% din locuințele din România sunt concentrate în doar 2% dintre clădirile rezidențiale (blocuri de locuit). Suprafața locuibilă totală a crescut continuu în România, de la 270 mil. m2 în anul 2000 la 425 mil. m2 în 2016.

Sursa foto: Compania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri