Bucureștiul este singurul mare oraș din România (top cinci orașe) unde prețul de vânzare a apartamentelor a scăzut anul acesta, potrivit calculelor wall-street.ro, realizate pe baza statisticilor imobiliare.ro.

Astfel, în București, prețurile au scăzut cu 3,2% de la 1.413 euro/mp în decembrie 2019 la 1.367 euro în octombrie 2020.

Per total, la nivel național, prețurile arată tot o scădere cu 0,44% la nivelul anului 2020. Cu toate acestea, pe același interval, în orașe precum Cluj, Brașov, Constanța și Timișoara, prețurile apartamentelor sunt în creștere.

Dintre orașele menționate, cea mai mare creștere de preț de anul acesta a fost înregistrată în Cluj, unde cotațiile au crescut cu 6,6% . În luna octombrie prețul de vânzare al unui apartament era de 1.826 de euro/mp, cu 25% mai mult decât prețul unui apartament din București, unde prețul era de 1.367 de euro/mp.

Clujul este urmat de Brașov cu o creștere de 3,3%, de Constanța cu 2,8% și de Timișoara cu 1,2%.

Cu toate aceste creșteri, numărul tranzacțiilor a crescut atât în ceea ce privește vânzarea de apartmente cât și cea de case.

Cristian Angheloiu, Manager Re/max Top Estate Team

ORAȘ PREȚ OCTOMBRIE 2020 (EURO/MP) EVOLUȚIE PREȚURI 2020
BUCUREȘTI 1.367 -3,2%
TIMIȘOARA 1.289 +1,2%
CONSTANȚA 1.244 +2,8
BRAȘOV 1.217 +3,3%
CLUJ 1.826 +6,6%

Cum se explică scăderea prețurilor apartamentelor din București?

Contrar datelor de mai sus, la începutul lunii septembrie, specialiştii estimau că prețul apartamentelor va scădea cu 5-10% în medie la nivel naţional, cu variaţiuni în funcţie de piaţă/oraş, potrivit unui studiu realizat de compania RE/MAX, citat de Agerpres.

Cum se explică scăderea prețurilor apartamentelor din București? Cristian Angheloiu, Manager Re/max Top Estate Team, subliniază faptul că prețurile indicate de statisticile imobiliare.ro se bazează pe nivelul prețului cerut de vânzători. Astfel, este posibil ca până la vânzarea propriu-zisă a apartamentelor prețurile să se modifice față de cele prezentate. În plus, acesta arată ca aparenta scădere a prețurilor în București reflectă mai degraba disponibilitatea vânzătorilor de a reduce ușor prețurile pentru a încuraja achizițiile.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri