Locuințele din România s-au scumpit cu 46% în perioada 2015-2020, însă analiștii anticipează că ritmul creșterilor va înceta anul viitor.

Analistul financiar Florin Stanciu consideră că această evoluție se traduce într-o creștere medie de 7,9% pe an. Dacă ar fi să luăm în calcul și închirierea acestora pe o perioadă de 5 ani, acest lucru ar duce la un randament net superior al investițiilor imobiliare față de celelalte metode de investiție analizate, respectiv titluri de stat și bursă, mai spune el.

Pe fondul situației actuale din domeniul sanitar, cererea pentru locuințe a crescut considerabil. Începând cu luna martie s-a observat un interes mult mai mare pentru proprietățile imobiliare. Prețurile în acest domeniu au crescut, raportate fiind la volumul mare de cereri. Acest lucru s-a datorat nevoii de siguranță pe care cumpărătorii au resimțit-o în această perioadă”, a declarat analistul financiar Florin Stanciu pentru wall-street.ro.

Evoluția din 2020, la nivel național, indică o creștere a prețului pe metru pătrat la locuințe cu 2,4%, susține analistul. Totodată, în trimestrul trei din 2020, față de aceeași perioadă a anului precedent, prețurile s-au modificat cu 6,5%.

Potrivit lui Stanciu, prin comparație cu alte produse investiționale, titlurile de stat emise de statul român la cinci ani oferă randamente de 3,65% p.a., respectiv 4,15% p.a. la 10 ani. Pentru o clasă de active mai riscantă, de exemplu, investitorii în piața de capital ar fi obținut un randament de 33% în aceeași perioadă (creștere indice BET).

Anul viitor prețurile locuințelor se vor stabiliza, iar cererea va continua să fie la fel de mare. România este țara cu cel mai mic preț pe metru pătrat la locuințe, departe de media europeană.

Florin Stanciu, analist financiar

În 2020, Nordis Group a remarcat un interes crescut în rândul românilor pentru locuințe spațioase completate de facilități și servicii care le pot susține sau îmbunătăți stilul de viață. În cadrul proiectelor Nordis, comparativ cu anul precedent, valoarea medie a apartamentelor achiziționate a crescut considerabil, iar preferințele și nevoile clienților s-au îndreptat încă de la începutul anului către spații generoase.

Citește și: Vânzătorii de apartamente din București, printre puținii care au lăsat din preț în 2020.

Potrivit lui Florin Stanciu, cele mai mari creșteri de prețuri din imobiliare s-au înregistrat în zona rezidențială, proprietățile reprezentând investiții sigure și profitabile, deoarece acest tip de activ își crește considerabil valoarea în timp și are avantaje pe termen lung.

Ansamblu Nordis de pe litoralul Mării Negre este compus din 670 de apartamente rezidențiale și 730 de camere de hotel pe o suprafață totală de 80.000 de metri pătrați. Până în acest moment, pentru proiectul Nordis Mamaia 5***** care va fi finalizat în anul 2021, au fost realizate, doar în acest an, peste 600 de achiziții, iar valoarea medie investită de către clienți este de aproximativ 90.000 de euro.

Stanciu consideră că previziunile pentru piața imobiliară sunt foarte bune, fiind unul dintre puținele domenii care nu a fost afectat în această perioadă.

Chiar dacă din luna martie, zona de birouri s-a restrâns în mare parte și există în piață intenții ale unor dezvoltatori de a transforma cel puțin parțial unele clădiri de birouri în spații rezidențiale sau spații mixte, Stanciu este optimist și consideră că zona de birouri își va reveni. “Proprietarii sau chiriașii nu au renunțat la birourile lor, iar anul următor, atunci când situația globală se va stabiliza, birourile vor redeveni active. Un mic procent de dezvoltatori s-au reorientat către o altă folosință a spațiului de birouri, însă anul viitor, atunci când situația își va reveni la normal, zonele de birouri vor cunoaște o mare creștere”, a concluzionat Florin Stanciu.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri