Pandemia de COVID-19 a transformat modul în care oamenii socializează, călătoresc sau își fac cumpărăturile și mai ales modul în care lucrează. Mulți dintre angajații din România au lucrat și continuă să lucreze în mare parte de acasă, dar lucrul de la distanță pe termen lung poate avea efecte asupra sănătății emoționale, dar și asupra colaborării în echipă și, în final, asupra creativității și productivității.

Astfel, nevoia de măsuri mai complexe, aplicate spațiilor de birouri pentru a le face mai sigure și a permite revenirea angajaților la birou, este din ce în ce mai mare. În acest context a apărut The IMMUNE Building Standard™, primul standard global open-source care certifică rezistența clădirilor de birouri la epidemii și pandemii. Acesta cuprinde un set complex de măsuri, care pot fi aplicate la orice clădire de birouri pentru a întări imunitatea clădirilor în fața amenințărilor prezente și viitoare în ceea ce privește sănătatea angajaților.

„Așa cum avem grijă de sistemul nostru imunitar și căutăm tot timpul soluții pentru a-l întări, așa ar trebui să ne preocupe și biroului în care lucrăm. IMMUNE™ este eficient pentru sănătatea birourilor pentru că le pregătește pentru noua normalitate și luptă pentru sănătatea noastră atunci când lucrăm din birou”, explică Liviu Tudor, fondatorul și președintele Genesis Property, care deține clădirile West Gate și Novo Park, și promotorul standardului IMMUNE™.

Standardul a atras atât atenția presei internaționale, fiind prezentat în media de prestigiu precum CNBC, SKY News, Bloomberg, The Guardian, Reuters sau Financial Times, cât și interesul exprimat pentru colaborare din partea mai multor entități profesionale din domeniul dezvoltării imobiliare, tehnologiei și facility managementului din SUA, Europa, UAE și Asia.

IMMUNE™, inspirat din tehnologiile aplicate în spitale și clinici

Standardul a fost creat în România și poate fi aplicat în orice clădire din întreaga lume. El a fost dezvoltat în plină pandemie de o echipă de 20 de experți în sănătate, tehnologie, arhitectură, construcții, inginerie și facility management creată de Genesis Property. IMMUNE™ este inspirat de tehnologiile și procedurile aplicate în spitale și clinici, adaptate pentru utilizare în clădirile de birouri, și are la bază peste 120 de măsuri care certifică rezistența unei clădiri la riscuri epidemiologice.

În prezent, se aplică unele măsuri în multe clădiri de birouri: verificarea temperaturii angajaților la sosirea în clădire, accesul pe căi diferite în incintă, distanțarea în spațiile comune și dezinfectarea periodică a suprafețelor. Însă, IMMUNE™ duce măsurile de siguranță la un nou nivel și prevede proceduri care limitează riscurile de îmbolnăvire a angajaților, proceduri care sunt aplicate continuu, dar și punctual, în funcție de anumite scenarii de risc.

Astfel, acest standard prevede măsuri de siguranță care nu au mai fost aplicate niciodată la un asemenea nivel de complexitate în clădirile de birouri: crearea unei camere speciale de carantină, complet echipată și gata de utilizare în orice moment, un depozit special și ușor accesibil pentru materiale de protecție, filtrarea performantă a aerului sau ozonizarea apei și afișarea informațiilor despre calitatea acestora. În plus, pentru a preveni dezvoltarea sau depunerea bacteriilor, este prevăzută echiparea clădirii cu sisteme de dezinfectare cu raze ultraviolete, utilizarea de vopsea antimicrobiană pe pereții interiori și rotunjirea colțurilor pereților din zonele foarte circulate din clădire, precum recepția sau toaletele, pentru a preveni dezvoltarea sau depunerea bacteriilor.

Toate măsurile prevăzute de standardul IMMUNE™ pot asigura, pentru proprietarii de clădiri de birouri și chiriași, soluția pentru a preveni și atenua riscurile de răspândire a virusurilor și bacteriilor, iar aplicarea corectă și menținerea acestora trebuie urmărită de o persoană dedicată care preia rolul de IMMUNE™ Steward.

„IMMUNE™ a fost conceput pentru oameni, pentru fiecare dintre noi, cei care vrem să ne întoarcem la birou fără grija că ne-am putea îmbolnăvi - de COVID-19 dar nu numai - și că am putea pune în pericol sănătatea celor dragi. Tocmai de aceea, nu este doar un simplu standard, este o fereastră prin care putem privi către viitorul birourilor și, implicit, către viitorul vieții noastre profesionale”, a mai spus Liviu Tudor.

Angajații Ericsson, primii care vor lucra într-o clădire IMMUNE™ Resilient

Orice proprietar de clădiri de birouri poate opta pentru certificarea acestora prin IMMUNE Building Standard™, crescând astfel încrederea companiilor ocupante și a angajaților acestora în siguranța spațiilor de lucru. Fiecare clădire este evaluată de compania Build Green în funcție de IMMUNE™ Assessment Scoring Index și poate obține 3 niveluri de certificare în raport cu rezistența la riscuri epidemiologice - Puternică (Strong) cu 3 stele, Solidă (Powerful) cu 4 stele sau Rezistentă (Resilient) cu 5 stele.

Prima clădire care va fi certificată la cel mai înalt nivel IMMUNE™ chiar în perioada următoare va fi clădirea H3 din West Gate Business District, ocupată integral de Ericsson, unde măsurile prevăzute de standard sunt deja în curs de implementare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri