Din luna februarie – luna anterioară declanșării pandemiei din România – până în luna octombrie, chiriile pentru apartamentele cu două camere au scăzut în trei dintre cele mai mari orașe din țară. La polul opus se află Iașiul, unde chiriile au crescut cu un procent de 3%.

Pandemia și-a pus amprenta și pe piața de închirieri de apartamente. Lipsa studenților, munca de acasă cu consecința mutării în afara orașului sau chiar pierderea locului de muncă sunt doar câțiva dintre factorii care au dus în ultimele luni la o scădere a chiriilor pentru apartamentele cu două camere.

În trei dintre cele patru orașe mari pentru care wall-street.ro a analizat indicii furnizați de imobiliare.ro, scăderile au fost după cum urmează: București (-4,7), Cluj (-5), Timișoara (-8%). Iașiul, cel de-al patrulea oraș analizat, ești singurul cu o creștere de 3%.

„Studenții reprezintă o bună parte din cererea pe segmentul chiriilor în marile orașe universitare din țară. Universitățile au început cursurile online, fapt care a avut un impact major în piața chiriilor. Știm cu toții că bugetul unui student este în general limitat, iar cursurile online pot fi urmate și din localitatea de reședință. Prin urmare, un număr important de apartamente pe segmentul low cost și medium au rămas neînchiriate”, a declarat, pentru wall-street.ro, Andreea Comșa, fondator și CEO Premier Estate Management.

Potrivit acesteia, creșterea prețului chiriilor din Iași se datorează faptului că Iașiul e un oraș care trece printr-o fază de dezvoltare importantă și decalată față de orașe similare precum Cluj sau Timișoara, astfel încât, lipsa studenților este compensată în bună măsură de un val de angajări din partea multinaționalelor din domeniul IT și al serviciilor dezvoltate acolo.

Comșa a mai menționat că apartamentelor rămase neînchiriate în piață li se adaugă și apartamentele nou introduse pe segmentul chiriilor, fie cele închiriate până acum în regim hotelier - unde activitatea a scăzut spre zero în lipsa turismului - fie livrări noi, știut fiind faptul că aproximativ 15% din achizițiile de pe segmentul nou aveau un obiectiv investițional.

Asistăm la un fenomen dublu - o contractare a cererii și o creștere a ofertei - care explică o scădere a prețurilor pe segmentul chiriilor. De la un oraș la altul, pot exista diferențe.

- Andreea Comșa -

ORAȘ

CHIRIE OCTOMBRIE 2020 (AP. 2 CAMERE)

EVOLUȚIE FEBRUARIE-OCTOMBRIE 2020
BUCUREȘTI 400 EURO -4,7%
CLUJ-NAPOCA 399 EURO -5%
TIMIȘOARA 320 EURO -8,5%
IAȘI 330 EURO +3%

Ce se întâmplă pe segmentul chiriilor premium

Segmentul premium al chiriilor se comporta însă diferit. Potrivit lui Comșa, dinamica acestui segment nu se poate compară cu cea a chiriilor low cost, este mai stabilă și e normal ca efectele să nu fie resimțite în aceeași măsură, cu toate că și aici observăm o scădere a prețurilor și a cererii.

“Pe de-o parte este clar că asistăm la scăderea turismului de business, iar o bună parte din apartamentele premium scoase la închiriere targeta oamenii de business sau corporațiile. Pe de altă parte, aceste apartamente sunt de regulă închiriate pe termen lung. Nu în ultimul rând, un investitor pe segmentul high-end se gândește la un randament pe termen lung și la potențialul de creștere a investiției sale, care este un rezultat produs în timp și nu atât pe termen scurt la venitul potențial din chiria lunară”, a explicat Comșa.

Pandemia a mutat mingea în terenul chiriașilor

Potrivit Andreei Comșa, în piața chiriilor, raportul de forță a migrat dinspre proprietar înspre chiriaș.

“Dacă în anii trecuți un apartament era închiriat în câteva zile, uneori ore de când era pus în piață, acum perioada necesară a crescut. Raportul de forță a migrat dinspre proprietar înspre chiriaș. Acesta din urmă nu este presat, emite pretenții pentru o calitate crescută a locuirii. Proprietarul este mai maleabil și dispus să negocieze și să investească mai mult. Concurența a crescut. Apartamentele noi arată foarte bine, se investește mai mult în confort și design. Chiriașul are de câștigat”, a adăugat Comșa.

Cătălin Priscorniță, CEO-ul agenției imobiliare Blitz, consideră că piața chiriilor a avut o evoluție total atipică față de alți ani, fiind destul de strâns legată de influențele sectorului universitar, dar și a celui turistic, atât în Cluj cât și în Brașov, cele două orașe în care Blitz activează momentan.

“După un început de an în forță, cu semnale puternice de creștere susținută, piața a fost dramatic afectată de mutarea cursurilor universitare în mediul online, de absența marilor festivaluri și evenimente culturale și sportive din sezonul estival, de reducerea turismului, precum și de lipsa lucrătorilor sezonieri în special din sectorul HoReCa. Acestea au afectat în special piața chiriilor pe termen scurt și a apartamentelor în regim hotelier, dar și piața chiriilor pe termen lung. Iar proprietarii au dat dovadă de multă flexibilitate și au venit în întâmpinarea nevoilor chiriașilor cu facilități de plată și discounturi atractive, iar aceștia din urmă au profitat de ofertele și oportunitățile existente în piață pentru a face un upgrade”, a declarat Cătălin Priscorniță, pentru wall-street.ro.

Finalul furtunii și stabilizarea pieței

Potrivit lui Comșa, scăderea chiriilor nu reprezintă în niciun caz o prăbușire a acestora, ci o ajustare a prețului la noile condiții de piață, iar perioada de scădere este deja încheiată.

“Vorbim deja de o stabilizare la un anumit nivel atât în ceea ce privește cererea cât și oferta. De îndată ce vom vedea o stabilitate a pandemiei și o relaxare a măsurilor, odată cu revenirea cursurilor în format fizic vom vedea o revenire a chiriilor. Chiar dacă vom vedea modificări în zona raportării noastre la un birou fizic și munca de acasă va continua în totalitate sau parțial pentru mulți dintre angajați, cererea pe segmentul chiriilor va reveni pe creștere. Pentru a da un pronostic, vorbim de începutul trimestrului 2 al anului viitor”, a declarat Comșa.

Și reprezentantul Blitz, consideră că cererea de chirii a revenit în forță la finalul trimestrului 3, pe fondul anunțurilor marilor angajatori din sectorul de servicii de redeschidere parțială a birourilor, și pe fondul anunțurilor unor facultăți de reluare a cursurilor în format fizic.

“Totuși acest vârf de activitate de la finalul trimestrului 3 nu a compensat blocajul din perioada primăverii, astfel că există încă un stoc consistent de oferte de proprietăți de închiriat, semnificativ mai multe decât în perioada similară a anului trecut, cu aproape 40%.Estimăm că situația de față nu afectează pe termen mediu și lung intențiile de închiriere, care rămân încă latente în piață, iar cererea se va relua rapid îndată ce se vor ridica restricțiile și limitările curente, nevoia de locuire rămânând în continuare prezentă”, a concluzionat Priscorniță.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri