Certificatul de performanță energetică (mai cunoscut sub numele de certificat energetic) este un document legal pentru clădiri, introdus în țara noastră la solicitarea Uniunii Europene.

Ce este un certificat energetic?

Definiția lui din lege este următoarea: certificat de performanță energetică a clădirii - document elaborat conform metodologiei de calcul al performanței energetice a clădirilor, prin care este indicată performanța energetică a unei clădiri sau a unei unități de clădire și care cuprinde date cu privire la consumurile de energie primară și finală, inclusiv din surse regenerabile de energie, precum și cantitatea de emisii în echivalent CO2. Pentru clădirile existente, certificatul cuprinde și măsuri recomandate pentru reducerea consumurilor energetice, precum și pentru creșterea ponderii utilizării surselor regenerabile de energie în total consum.

O unitate a clădirii este o zonă/o parte a unei clădiri, un etaj sau un apartament dintr-o clădire, care este concepută/conceput sau modificată/modificat pentru a fi utilizată/utilizat separat.

Numele acestui document conține expreșia "performanță energetică", aceasta reprezentând energia calculată conform unei metodologiei specifice pentru a răspunde necesităților legate de utilizarea normală a clădirii, necesități care includ în principal: încălzirea, prepararea apei calde menajere, răcirea, ventilarea și iluminatul.

Când este obligatoriu să existe un certificat energetic?

Acest document este necesar să existe atunci când o clădire sau o unitate de clădire se vinde, închiriază sau în cazul unor lucrări de renovare majoră.

Sunt considerate lucrări de renovare majoră acele lucrări la anvelopa clădiriii și/sau la sistemele tehnice ale imobilului care depășesc ca valoare 25% din valoarea de impozitare a clădirii.

Acest act mai este obligatoriu pentru imobilele care se construiesc.

El se solicită și se plătește de către investitor/proprietar/administrator (după caz) unui auditor energetic atestat și trebuie prezentat de către acesta, în original, comisiei întrunite în vederea recepției la terminarea lucrărilor.

O copie a lui trebuie să se anexeze la procesul-verbal de recepție și constituie parte componentă a cărții tehnice a construcției.

Atenție! Procesul-verbal încheiat cu ocazia recepției la terminarea lucrărilor și neînsoțit de copia de pe certificat este nul de drept.

De asemenea, în cazul imobilelor aflate în proprietatea sau administrarea autorităților publice sau în care funcționează instituții care prestează servicii publice, precum și în cazul celor vizitate frecvent de public este necesar acest act, care trebuie afișat într-un loc vizibil și accesibil.

Cine are dreptul să emită un certificat de performanță energetică pentru clădiri?

Singurii care au dreptul să elibereze acest act sunt auditorii energetici atestați, specialiști care trebuie să îndeplinească anumite condiții de studii și experiență și care au promovat examenul de atestare.

Aceștia pot avea două grade profesionale:

  • gradul I - au dreptul de a emite certificate energetice pentru toate tipurile de imobile și pot întocmi și audit energetic pentru clădiri (nu confundați auditul cu certificatul de performanță energetică);
  • gradul II - nu pot elabora audit energetic, putând emite certificatele energetice doar pentru blocuri de locuințe și locuințe unifamiliale (case);

Care este legislația privind certificatul de performanță energetică?

În anul 2005 a intrat în vigoare Legea nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor.

Ea a fost modificată și completată apoi în anul 2013 prin Legea nr. 159/2013, apoi prin Ordonanța nr. 13/2016 a Guvernului României.

Recent (de câteva luni, în anul 2020) a fost publicată Legea nr. 101/2020 care completează și modifică prevederile anterioare.

Puteți găsi mai multe informații despre acesta accesând site-ul www.certificatulmeu.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri