Chiriile pentru spatiile de birouri de clasa B vor scadea in perioada 2007-2008, din cauza cresterii gradului de neocupare pe acest segment, ca urmare a relocarii chiriasilor in cladiri moderne, de clasa A, se arata intr-un studiu al companiei de servicii imobiliare CB Richard Ellis (CBRE).

Potrivit companiei imobiliare CBRE, extinderile de spatii si relocarile companiilor mici si medii vor constitui principala sursa a cererii de birouri in 2007, iar interesul companiilor straine nou intrate pe piata va sustine cererea pentru spatii sub 500 metri patrati (mp).

"Chiriile pentru birourile de clasa A vor creste usor in urmatoarele sase luni ca urmare a ofertei limitate de birouri de calitate, amplasate in zone ultracentrale" potrivit nalizei publicate de CBRE. Costurile de intretinere vor fluctua catre limita superioara a intervalului, respectiv 3 - 3,50 euro metri patrati pe luna, pe fondul cresterii taxelor si tarifelor la utilitati, se mai arata in raportul companiei imobiliare.

Daca toate proiectele de birouri propuse vor fi finalizate pana la sfarsitul lui 2007, stocul total de birouri va creste pana la 1,5 milioane mp, precizeaza analistii CBRE.

In cursul acestui an sunt propusi spre livrare 350.000 mp din care aproximativ 34% sunt deja preinchiriati. Din stocul total programat pentru acest an, aproximativ 64% sunt reprezentati de birouri de clasa A. Zona de nord a Bucurestiului se va mentine cea mai activa, deoarece 55% dintre proiectele anuntate sunt situate in aceasta parte a orasului.

Potrivit analistilor CBRE, proprietarii ezita sa incheie contracte de inchiriere pe perioade scurte sau sa includa clauze de intrerupere a contractului, deoarece conditiile pietei le sunt favorabile. Pentru spatii de dimensiuni mai mici, contractele se incheie de regula pe perioade intre trei si cinci ani, cu instituirea unui depozit de garantie, contravaloarea intre una si trei chirii lunare.

Companiile mari inchiriaza de obicei spatii pe perioade mai lungi, intre sapte si zece ani. Costurile de intretinere au crescut cu aproximativ 0,50 euro mp pe luna si se situeaza in prezent intre 2,50-3,50 euro pe metru patrat pe luna. Astfel, proprietarii incearca sa acopere cresterea nivelului impozitelor si tarifelor la utilitati.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri