După o pandemie peste care piața imobiliară din România a trecut cu brio, începutul anului aduce actualizări ale prețurilor și noi prognoze.

Potrivit datelor oficiale ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în luna decembrie s-a înregistrat o nouă creștere a volumului de imobile tranzacționate. Astfel, în decembrie 2020 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 77.355 de imobile, cu 17.172 mai multe față de luna noiembrie și cu 26.865 mai multe față de luna decembrie a anului 2019.

„Pe parcursul anului 2020 au fost tranzacționate în total 602.805 de imobile, cu 62.625 mai mult față de 2019”, arată statisticile ANCPI.

Cu toate acestea, dacă urmărim trendul din ultimii ani, este de așteptat ca în luna ianuarie să fie înregistrat un număr mai mic de tranzacții imobiliare.

Prețurile apartamentelor

La fel ca și în anii precedenți, cele mai căutate apartamente din România vor fi cele cu două camere. Conform datelor site-ului de anunțuri imobiliare Flatfy.ro, în luna ianuarie, cea mai mare medie de prețuri pentru astfel de locuințe se înregistrează în Cluj-Napoca. Prețul oscilează puțin dacă este vorba despre apartamente situate în blocuri vechi sau în ansambluri rezidențiale noi. Astfel, pentru prima categorie, media ajunge la 1.480 euro/mp, în timp ce pentru locuințele noi prețul mediu este de 1.383 euro/mp.

În ceea ce privește capitala, prețurile sunt opuse, media fiind mai mare în cazul locuințelor noi. Astfel, un apartament cu 2 camere de vânzare în București, situat într-un ansamblu rezidențial nou, are un preț mediu de 1.197 euro/mp, în timp ce o locuință similară dintr-un bloc vechi este, în medie, mai ieftină cu 114 euro/mp.

În luna ianuarie 2021, Korter.ro anunță că sunt peste 300 de ansambluri rezidențiale București care au apartamente cu 2 camere de vânzare. Tot aici sunt listate toate complexe rezidențiale și ofertele de vânzare locuințe aferente. Cu funcția căutare pe hartă vei putea să găsești ansambluri rezidențiale noi din oricare sector din București, dar și din restul orașelor din România.

Doar în două orașe din România sunt de vânzare apartamente noi cu o valoare de peste 1 milion de euro. Cele mai scumpe locuințe sunt în capitală, acolo unde prețul depășește și 5.000 de euro/mp. Cel mai scump apartament nou de vânzare are o suprafață de peste 200 de mp și este situat H Eliade 9 din sector 1 București.

Pe lângă București, valori de peste 1 milion de euro se mai găsesc în Constanța, pe litoralul Mării Negre.

Construcția de ansambluri rezidențiale noi

Conform datelor disponibile până în prezent, în anul 2020 s-a înregistrat o creștere de peste 15% a volumului de construcții. În perioada ianuarie - decembrie 2020, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 16,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 19,3%, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutului Național de Statistică.

Totodată, în primele 9 luni ale anului au fost date în folosință mai multe locuințe noi față de perioada similară din 2019. „În perioada 1.I-30.IX.2020 au fost terminate 48490 locuinţe, în creştere cu 2053 locuinţe, faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent”, mai precizează INS.

Potrivit aceleiași surse, în perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2020, a scăzut numărul de autorizații emise pentru construcția de clădiri rezidențiale. Față de perioada similară a anului 2019 s-au înregistrat cu 4% mai puține autorizații.

Toate acestea, cumulate cu informațiile Korter.ro, potrivită cărora pe parcursul anului 2021 urmează să fie finalizată construcția a peste 200 de ansambluri rezidențiale noi, arată că volumul lucrărilor ar trebui să se mențină cel puțin la nivelul din 2020.

De precizat și faptul că aproape jumătate dintre ansamblurile rezidențiale care urmează să fie date în folosință în 2021 sunt amplasate în București și zona limitrofă.

Un alt aspect important este deblocarea pieței chiriilor, în special din orașele universitare. Pandemia de coronavirus i-a ținut acasă pe studenți, care au făcut cursuri online, astfel că mulți dintre ei au renunțat la chiriile costisitoare și au rămas la domiciliu. Apariția vaccinului și începerea vaccinării populației este de așteptat să ducă la scăderea numărului de cazuri și la ridicarea restricțiilor din învățământ. Cel târziu în toamnă, înainte de începerea noului an universitar, cererea de chirii va în orașe cu centre universitare (București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara).

Sursa foto principala: https://pixabay.com/photos/money-finance-mortgage-loan-2696229/

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri