Romania ocupa primul loc intr-un clasament al celor mai rentabile investitiile imobiliare pe termen lung in Europa, ca urmare a cresterii rapide a economiei si a aderarii la Uniunea Europeana, a declarat pentru NewsIn directorul de vanzari al companiei Neocasa, Adrian Dumitru
"Statele din Europa de Est si Tarile Baltice depasesc statele vest-europene, deoarece topul este construit pe baza ritmului de dezvoltare economica al statelor din Uniunea Europeana", a precizat Adrian Dumitru. Romania se claseaza pe primul loc intr-o lista de douazeci de state europene, fiind urmata de Polonia.

Dimitru a mai spus ca problema scaderii, stagnarii sau cresterii preturilor la bunurile imobiliare pe termen scurt, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, trebuie analizata in functie de tipul de imobil.

Cladirile din centrele oraselor mari, care se preteaza la dezvoltarea unor activitati cu caracter economic vor continua sa se scumpeasca, precum spatiile comerciale sau locuintele care mai pot fi transformate in spatii comerciale. Cresterea preturilor la aceste categorii de imobile va fi insa redusa datorita aparitiei mallurilor si a centrelor comerciale la marginea oraselor.

In schimb, cladirile vechi interbelice sau vilele vechi cu caracter istoric vor prezenta in continuare un interes pentru investitori, deoarece exista numeroase firme europene care sunt interesate sa isi amplaseze sediile de firma in cladiri istorice. Tot pe termen scurt, locuintele din blocurile vechi, construite in general in perioada comunista care nu confera un confort adecvat populatiei, nu vor putea concura cu locuintele nou construite, drept urmare pretul lor va scadea.

Cererea pentru terenurile aflate la peste 20 km de Bucuresti este in crestere

Terenurile situate la peste 20 de kilometri de Bucuresti vor deveni interesante pentru investitorii care cauta loc pentru construirea de depozite si ansambluri rezidentiale,dar preturile vor creste daca vor fi utilitati in zona, a mai declarat directorul de vanzari al Neocasa.

Potrivit acestuia cresterea preturilor pe acest segment depinde si de proiectele rezidentiale finalizate, care se afla in vecinatate. "Nu vor mai fi tranzactii speculative, deoarece oferta de terenuri va fi mai mare in afara capitalei. Preturile vor creste in continuare, dar intr-un ritm mai scazut fata de anul trecut, in conditiile in care pretul ridicat al terenurilor limiteaza profitabilitatea investitiilor", a explicat Adrian Dumitru.

Reprezentantul companiei a adaugat ca in zonele ultracentrale si de lux cresterea va fi mai redusa, de maximum 15-20%, intrucat preturile au atins deja cote foarte mari. Analistii companiei estimeaza ca zona de nord va ramane in continuare interesanta pentru dezvoltatorii de proiecte imobiliare, in special zona Pipera-Baneasa unde se vor construi si cateva imobile inalte. Totodata, zona de sud se va dezvolta intr-un ritm mai scazut, unde se mai pot face speculatii, in special dupa centura Bucurestiului.

In zona de vest vor aparea noi ansambluri rezidentiale, care vor conduce la o crestere a preturilor cu aproximativ 20-30%, ca urmare a dezvoltarii zonei. "Si in estul capitalei vor creste preturile terenurilor, dar nu foarte mult. Aceasta zona se va dezvolta pe masura ce va scadea interesul catre zona de vest. In schimb, zona centrala va inregistra o dinamica scazuta, iar preturile vor fi in continuare mari, cu peste 50-60% din valoarea lor, cu un randament mic al investitiei", apreciaza analistii Neocasa.

Potrivit datelor companiei, in 2006 au crescut semnificativ tranzactiile cu terenuri mari, situate in zonele periferice ale Bucurestiului, care au avut ca scop dezvoltarea de ansambluri rezidentiale in special pentru clasa medie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri