Potrivit companiei, în contextul crizei sanitare cauzate de Covid-19, sectorul logistic și-a dovedit statutul de infrastructură indispensabilă pentru funcționarea economiei. În 2020, P3 a încheiat anul trecut două tranzacții importante, și anume achizițiile portofoliilor Maximus și Matrix, ce au vizat preluarea a circa 1,5 milioane de metri pătrați suprafață închiriabilă. Astfel, în 2020, portofoliul P3 a crescut cu aproximativ 48%, la 6,5 milioane de metri pătrați suprafață totală închiriabilă, se arată într-un comunicat remis P3 Logistic Parks.

„Pandemia generată de Covid-19 a adus sectorul nostru de activitate în lumina reflectoarelor, arătând lumii întregi că segmentul industrial-logistic este o componentă esențială a mecanismului care face ca societatea modernă să funcționeze. Activitatea intensă înregistrată pe parcursul anului trecut în cadrul spațiilor de depozitare, împreună cu efortul extraordinar de a reface - peste noapte - stocurile de marfă de pe rafturile golite pe timpul zilei, înainte, dar și în timpul perioadei de lockdown, confirmă aceste afirmații”, a declarat Sînziana Pardhan, Director General P3 România.

P3 România a închiriat circa 220.000 mp în 2020

În 2020, activitatea de leasing a P3 România a cunoscut o evoluție favorabilă, dezvoltatorul semnând contracte de închiriere pentru aproximativ 220.000 de metri pătrați de spații de depozitare și birouri, dintre care 55.000 mp reprezintă contracte noi si 165.000 mp prelungiri ale contractelor existente. Aceste rezultate depășesc previziunile inițiale ale companiei și evidențiază o creștere puternică a activității de leasing. În plus, dezvoltatorul a adăugat noi facilități în parcul său de pe A1, astfel încât să răspundă cât mai bine nevoilor clienților.

În ceea ce privește activitățile și portofoliul din România, parcul P3 Bucharest A1 a rămas cel mai complex parc industrial al companiei. Mai mult, în cea de-a doua jumătate a anului 2020, compania a semnat un acord de colaborare cu CFR Călători asigurând accesul via tren pentru personalul parcului, a inaugurat propria cantină-restaurant și a închis cea mai mare tranzacție din piața locală de real estate pe segmentul industrial, prin semnarea contractului de prelungire pentru cei 85.000 mp ocupați de retailerul Carrefour în cadrul parcului.

Activitatea de dezvoltare rămâne unul din factorii cheie de evoluție pentru P3. În ultimele 12 luni, la nivelul grupului, P3 a finalizat construcția a 600.000 mp de depozite pentru clienți noi sau care au revenit în portofoliul companiei, precum Amazon, Mercedes-Benz, TEDi, PepsiCo, DHL și InPost.

Cele mai importante proiecte de dezvoltare ale anului trecut înglobează predarea unui depozit de 190.000 mp și regim de înălțime P+3 către Amazon în localitatea Castelguglielmo din nordul Italiei, dar și demararea construcției unui depozit de 98.000 mp în regiunea Echt din Olanda, care vizează obținerea celui mai înalt nivel de certificare BREEAM – “Excepțional”. Mai mult, P3 continuă să investească în zonele industriale dezafectate și a anunțat achiziționarea unui teren de 40 de hectare în centrul orașului Ostrava, al treilea oraș ca mărime din Cehia.

În linie cu tendințele globale, componența portofoliului P3 a continuat tranziția către operatorii din zona comerțului electronic și retail. La 31 decembrie 2020, aproximativ 30% din portofoliul P3 cuprinde clienți din retail și e-commerce.

Sursa foto: P3 Logistic Parks