Primăria Capitalei vrea să suspende Planurile Urbanistice Zonale ale Sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6 ale Capitalei, propunerea urmând să fie supusă ordinii de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București ce va avea loc vineri, 26 februarie, ceea ce-i pune în dificultate pe dezvoltatorii imobiliari care vor fi afectați de această măsură.

În esență, aplicarea măsurilor cerute de primarul Nicușor Dan presupune suspendarea oricărei dezvoltări imobiliare care ar conduce la reducerea spațiilor verzi la nivelul Capitalei și creșterea densității construcțiilor din oraș.

„Urbanismul din București din ultimii ani a fost o golănie și cele 5 PUZ-uri de sector sunt doar exemple ale acestui urbanism”, a spus primarul Capitalei.

Potrivit edilului, sunt planuri care duc la o aglomerare și mai mare a orașului, care și așa suferă la capitolul spații verzi, trafic și densitatea construcțiilor.

Cum posibil, într-un oraş care este deja aglomerat de trafic, să ai străzi de 7 metri şi să prevezi pe ele blocuri de 14 etaje?

Nicușor Dan.

PUZ-urile din Sectoarele 3 și 6 au fost deja anulate de Tribunalul București, deși deciziile încă nu sunt definitive, dar înainte de a se da deciziile judecătorești definitive, primarul Capitalei speră la o suspendare a PUZ-urilor în cadrul ședinței Consiliului General de vineri.

„Am speranța că, în ședința de vineri, Consiliul General o să dea un semnal și o să pună capăt acestui tip de dezvoltare și va orienta orașul către dezvoltare sustenabilă.” a declarat Nicușor Dan.

Reacția dezvoltatorilor imobiliari

Propunerea Primăriei și declarațiile primarului a creat nemulțumiri în rândul dezvoltatorilor imobiliari care văd proiectul, în forma lui actuală, ca unul care va bloca în masă dezvoltările imobiliare din Capitală.

Contactat de wall-street.ro, secretarul general al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS, Bogdan Ivan a declarat că vor fi afectați dezvoltatorii care au cumpărat deja terenurile, în speranța că vor putea construi imobile cu mai multe etaje, iar limitările impuse de autorități va afecta atât planurile de dezvoltare, cât și valoarea terenurilor în sine, care variază și în funcție de regimul de înălțime permis.

Sunt sute de proiecte blocate în acest moment din cauza acestei propuneri pentru că dezvoltatorii nu știu ce să facă. Sunt șanse mari ca propunerea să fie aprobată și va duce la blocarea lucrărilor”, ne-a spus reprezentantul Asociației.

Totodată, Bogdan Ivan atrage atenția și asupra efectelor pe care le va avea și asupra firmelor de construcție și a clienților care au semnat un antecontract pentru un apartament în cadrul proiectelor care se aflau în dezvoltare.

Ce se va întâmpla cu cei care au semnat deja un antecontract pentru un apartament la etajul 6 al unui bloc care ar fi avut 8 etaje, dar Primăria vine și-i spune dezvoltatorului că nu poate construi mai mult de două etaje?”, reprezentantul Asociației

Această măsură îi afectează chiar și pe cei care nu construiesc în scop locativ.

”Luați cazul în care un investitor a cumpărat un teren pentru a-și deschide o făbricuță, a mai luat și fonduri europene sau s-a împrumutat de la bancă, iar Primăria vine și-ți spune că aici nu se mai poate construi o fabrică pentru că aici trebuie să fie zonă verde. Ce face investitorul cu banii pe care i-a luat?”, a mai spus Bodgan Ivan.

Cei cu au luat deja toate autorizațiile nu sunt în pericol, dar vor fi și excepții

De cealaltă parte, autoritățile spun că proiectele rezonabile nu sunt în pericol. Contactată de wall-street.ro, Andreea Udrea, consilierul primarului general al Capitalei, a spus că toate proiectele care au autorizație de construire nu sunt în pericol, dacă propunerea va fi aprobată în ședința de vineri.

„Așa cum a spus și domnul Nicușor Dan, nu suntem nerezonabili. Cei care și-au obținut legal toate autorizațiile își pot continua proiectele fără nicio problemă”, ne-a spus Andreea Udrea.

În cadrul unei conferințe de presă, Nicușor Dan a explicat că vor fi și excepții.

„Tot ce înseamnă autorizație de construire emisă înainte de această suspendare rămâne în vigoare, pentru că suspendarea produce efecte numai pentru viitor. De asemenea, pentru certificate de urbanism care sunt deja emise în baza PUZ-urilor de sector şi care prevăd dezvoltări rezonabile de genul o funcțiune care era prevăzută în PUG ca industrială și care nu se mai potriveşte în anul 2021 ca industrială în mijlocul unui cartier de locuințe, pentru ca ea să devină funcțiune de locuire, evident, la fel, de la lună la alta putem să dăm un PUZ punctual pentru a rezolva această chestiune, da? Însă dacă cineva avea în PUG un teren cu funcțiunea de spațiu verde şi printr-un PUZ de sector acel teren a devenit deodată construibil, îmi pare rău, nu vom încălca legea şi nu vom da autorizație sau în fine, PUZ pentru autorizație de construire pentru respectivul spațiu verde”, a explicat edilul Capitalei.

Dezvoltatorii amenință cu procese

Aprobarea în sine a acestei propuneri este pusă sub semnul întrebării de către reprezentanții dezvoltatorilor care au spus că Primăria nu are autoritatea necesară pentru a suspenda PUZ-urile, o asemenea decizie putând fi luată de instanțele de judecată.

Totodată, efectele negative ale suspendării PUZ-ului, adică pierderea investițiilor unor dezvoltatori imobiliari îi va determina pe aceștia să acționeze în instanță Primăria.

Bodgan Ivan a declarat pentru wall-street.ro impunerea unei asemenea măsuri contravine mai multor prevederi legale atât la nivel național, cât și european.

„Sunt de acord că primarul poate să vină și să spună că PUZ-urile nu sunt ok și că trebuie să le modificăm, dar haide să dezbatem, să ne punem cu toții de acord. Astfel de măsuri trebuie aduse în dezbaterile publice, suspendarea PUZ-urilor este o măsură care trebuie pusă în dezbatere publică, nu poți să iei decizi în felul acesta. Nu ne-a invitat nimeni să stăm la discuții, nu ne-a consultat nimeni. Este o măsură care afectează dezvoltatorii care nu mai pot construi, firmele de construcții care nu mai au ce lucra și clienții care au cumpărat deja apartamente în aceste imobile. Cum credeți că se vor rezolva aceste probleme? Gândiți-vă că vor apărea mii de dosare depuse împotriva Primăriei. Pentru că aici se va ajunge. Un dezvoltator care pierde zeci de milioane într-o investiție pentru că Primăria vine cu astfel de modificări nu va avea altă variantă decât să dea în judecată Primăria.” a mai spus reprezentantul dezvoltatorilor.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri