In Polonia au fost facute cele mai profitabile investitii in proprietati in primul trimestru din 2007, deoarece investitorii au obtinut un castig de 165% fata de investitiile facute, pe seama unei cresteri a capitalului cu 33%, potrivit unui studiu al companiei Assetz.

Reprezentantii companiei imobiliare Assetz, specializata in evaluarea investitiior, au spus ca preturile proprietatilor vor creste in unele dintre tarile noi membre ale Uniunii Europene.

"Polonia pare sa ocupe primul loc dintre tarile emergente anul acesta, caracterizata de o crestere puternica de capital si de cererea excelenta de pe piata interna, ca si de investitiile straine", a spus potrivit NewsIn, directorul administrativ al companiei Assetz, Stuart Law. "Preturile proprietatilor din Varsovia sunt printre cele mai scazute din Europa, iar industria existenta in oras atrage populatia tanara si bogata. Ne asteptam la continuarea cresterii si la inflorirea pietei de inchirieri", a mai spus Stuart Law.

Germania a avut cele mai mici venituri din ultimele trei luni, dar reprezentantii companiei Assetz au spus ca dupa 15 ani de stagnare, piata berlineza a proprietatilor a inceput sa creasca pe seama sosirii marilor afaceri, atrase de costurile initiale mici si de spatiile ieftine de birouri din Munchen si Frankfurt. Pretul capitalului a crescut la 0,6% in februarie, fata de 0,2% in noiembrie, dupa ani intregi de declin, potrivit statisticilor.

Urmatoarele tari care au generat cele mai mari castiguri din banii investiti sunt Marea Britanie, Bulgaria si Franta, intre 50 si 60%, in primele trei luni ale anului. Reprezentantii firmei Assetz spun totusi ca piata inchirierilor din Bulgaria continua sa fie "destul de riscanta": dobanda la creditele ipotecare a urcat la 6,75% de la 6,5%, iar nivelul mediu al randamentului este de doar 5%.

Cea mai mare crestere a avut loc la periferii, unde preturile ajung la nivelul celor din amplasamentele turistice. Dar, in timp ce capitalul din intreaga tara a crescut cu 17,3% in 2006, cele mai populare amplasamente nu au avut un comportament la fel de bun: capitala Bulgariei, Sofia a inregistrat o crestere de doar 9,8%, iar statiunea de ski Bansko, de doar 5,3%.

Directorul administrativ al firmei Assetz a spus ca totusi cei care au facut investitii in Bulgaria le vor recupera pe termen lung, daca accepta pierderile de moment. "Bulgaria, Africa de Sud si Spania vor inregistra probabil o incetinire a ratei de crestere in timpul urmatoarelor luni, dar acest lucru este departe de a fi un debut al pierderilor in sectorul imobiliar", a declarat Law.

Si investitorii din sectorul imobiliar din Statele Unite ale Americii trebuie sa aiba in vedere castigurile pe termen lung, din cauza fluctuatiilor din piata imobiliara americana si a slabirii dolarului.

Cresterea capitalului a scazut la 7,7% fata de 10,1%, in perioada ultimelor trei luni in piata americana, iar seful firmei Assetz a spus ca oportunitatile de cumparare mai profitabila se vor intensifica in SUA in urmatorii ani, deoarece pe termen scurt este posibil ca piata sa inregistreze o noua cadere.

Compania Assetz evalueaza costurile curente, veniturile preconizate si riscurile asciate investitiilor imobiliare din urmatoarele tari: Franta, Spania, Cipru, SUA, Portugalia, Polonia, Italia, Grecia, Turcia, Africa de Sud si Marea Britanie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri