Piața rezidențială din regiunea Capitalei ar putea primi un volum foarte mare de locuințe noi în acest an, în condițiile în care un număr semnificativ de locuințe se află deja în stadiul de construcție.

Peste 24.000 de locuințe sunt în acest moment în construcție în București și împrejurimi, potrivit raportului de piață ”Romania Residential Market Gemone 2021” întocmit de către compania de consultanță imobiliară SVN Romania.

”Dintre unitățile rezidențiale aflate în dezvoltare în București și împrejurimi, aproximativ 18.000 – 20.000 de locuințe ar urma să fie finalizate în acest an, rezultatul urmând să depindă de gradul cu care dezvoltatorii își vor menține ritmurile actuale de dezvoltare și de ușurința cu care vor fi în întocmite procesele de predare ale lucrărilor”, afirmă reprezentanții companiei într-un comunicat remis redacției.

Acest volum de livrări ar urma să fie similar cu cel înregistrat în 2020, când în București și împrejurimi s-a înregistrat un nou record de locuințe finalizate, în ciuda pandemiei Covid-19. Astfel, 20.733 de locuințe au fost finalizate anul trecut în regiune, în creștere cu aproximativ 40% față de anul 2019, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Oferta nouă de locuințe din 2021 va înregistra în ansamblu schimbări nesemnificative comparativ cu 2020. Astfel, cea mai mare pondere de unități care vor fi finalizate în acest an în București și împrejurimi, aproximativ 55,2%, se adresează segmentului mass market, caracterizat prin proiecte amplasate în marile cartiere ale orașului sau în zone mărginașe, ale căror prețuri de tranzacționare nu depășesc de regulă 1.300 de euro pe metru pătrat util.

Aproximativ 8.300 de locuințe care urmează a fi finalizate în 2021 pot fi încadrate pe segmentul middle market, numărul acestora fiind similar cu cel înregistrat în 2020. Prețurile acestor unități pleacă de regulă de la 1.300 de euro pe metrul pătrat util și urcă până la maximum 2.000 de euro pe metrul pătrat, pentru cele mai scumpe dintre acestea.

Segmentul middle market va continua să atragă și în 2021 o pondere semnificativă din livrările de locuințe într-un context în care veniturile populației au înregistrat creșteri constante în ultimii ani iar cererea pentru locuințe cu un amplasament bun, în punctele cele mai importante ale marilor cartiere sau ăn zonele semicentrale și de nord, a continuat să crească. De regulă, aceste proprietăți au suprafețe peste medie și finisaje de calitate.

Piața de lux reprezintă un sfert de miliard de euro

Segmentul premium și de lux este preconizat a înregistra în 2021 cele mai bune rezultate ale sale din istorie, cu un volum estimat de livrări de peste 700 de unități locative. De regulă, aceste unități sunt amplasate în zona de nord a orașului și au prețuri care pleacă de la 2.000 de euro pe metru pătrat util. În total, piața tranzacțiilor cu locuințe de lux atinge aproximativ 250 de milioane de euro pe an, potrivit estimărilor SVN Romania.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri