Suspendarea PUZ-urilor în Capitală a creat agitația la începutul acestui an pe piața imobiliară, declanșând nemulțumire în rândul dezvoltatorilor imobiliari, care amenințau chiar cu procese.

S-a ajuns la soluția de compromis, în care PUZ-urile au fost suspendate pentru doar un an, după ce primarul Nicușor Dan dăduse semne că făcuse un pas în spate. În mod evident, nu este o măsură care să-i mulțumească pe investitorii care au cumpărat deja terenuri pe care plănuiau să ridice clădiri mult mai înalte, iar autoritățile spun că nu pot construi mai mult de două etaje. În acest fel, planurile investitorilor se schimbă radical, în timp ce valoarea terenurilor în sine devin vulnerabile, deoarece prețul terenurilor variază și în funcție de regimul de înălțime al construcțiilor care pot fi edificate pe aceste terenuri.

O altă problemă legată de piața imobiliară este cea a amânării aplicării TVA de 5% pentru locuințele ceva mai scumpe, de până la 140.000 de euro, o măsură care va avea un impact major nu doar pentru piața din Capitală, ci în toată țara.

Statul as pus că va aplica măsură începând cu 1 ianuarie 2021, dar apoi s-a răzgândit, argumentând vă se va genera o scădere a veniturilor în bugetul de stat, lucru cu care jucătorii din piață nu sunt de acord.

În cazul suspendării PUZ-ului situația nu este chiar atât de neagră

Cei de la Cushman & Wakefield Echinox au făcut o afirmație surprinzătoare spunând că suspendarea PUZ-urilor ar putea fi o decizie favorabilă pentru o parte dintre investitorii locali.

Potrivit reprezentanților companiei de consultanță imobiliară, impredictibilitatea cadrului legislativ general, dar și local, afectează imaginea pieței în special prin prisma investitorilor străini, care de-a lungul ultimilor 20 de ani au avut o contribuție semnificativă la dezvoltarea tuturor segmentelor pieței imobiliare.

„Apreciem buna intenție a autorităților de a se asigura de luarea unor decizii corecte din toate punctele de vedere, dar este foarte important să se țină cont și de impactul economic al unor astfel de decizii și, mai mult, de impactul de imagine, pentru că astfel de decizii afectează stabilitatea pieței imobiliare din România”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Alexandru Mitrache, Head of Transactions, Land & Investment, Cushman & Wakefield Echinox.

Acesta a continuat spunând că măsură ar putea favoriza dezvoltatorii locali, care sunt mai flexibili și mai bine ancorați în mediul legislativ și urbanistic din România.

Considerăm că această decizie poate favoriza investitorii locali serioși, care, cunoscând piața, au luat mereu în calcul elaborarea unor planuri zonale individuale, independente de cele coordonatoare ale primăriilor, pentru a preîntâmpina astfel de situații. Așadar, nici măcar această decizie nu ar trebui să aibă un impact real asupra dinamicii pieței, ci poate în cel mai rău caz va afecta planurile acelor proprietari care urmăreau speculativ aprobarea PUZ-urilor coordonatoare pentru a solicita un preț mai mare la vânzarea terenurilor. Proiectele bine gândite au luat mereu în calcul toate etapele normale de autorizare, atât ca timp, cât și în ceea ce privește costurile” a mai spus Alexandru Mitrache.

Ionuț Nicolescu, președintele SVN România, a declarat pentru wall-street.ro că se așteaptă ca investitorii să fie mai precauți în alegerea terenurilor pe care intenționează să le achiziționeze, dar că pe piață există unele terenuri care sunt atractive și în condițiile actuale.

Suspendarea PUZ-urilor coordonatoare pentru 5 din cele 6 sectoare ale Bucureștiului va avea un impact asupra segmentului de tranzacții cu terenuri din București, după cum este și de așteptat. În general, investitorii vor fi mai precauți în alegerea terenurilor, mai ales în cazul celor pentru care indicatorii existenți prin PUG nu sunt suficient de atractivi comparativ cu obiectivele de business setate. Pe de altă parte, există și terenuri care au în acest moment indicatori urbanistici atractivi și care vor continua să atragă atenția investitorilor”, ne-a explicat președintele SVN România.

Referitor la prețurile terenurilor care au deja un PUZ aprobat, Alexandru Mitrache a spus pentru wall-street.ro”valoarea acestor terenuri ar putea crește în perioada următoare, dar nu semnificativ”.

Aplicarea TVA de 5% la locuințele mai scumpe trebuie adoptată cât mai rapid

Referitor la cealaltă problemă, cea a aplicării TVA de 5% pentru locuințele de până la 140.000 de euro, consultanții sunt de acord că este o măsură ce trebuie aplicată, urmând să aibă efecte pozitive pe mai multe paliere.

Alexandrul Mitrache de la Cushman spune că piața ar putea primi un nou impuls pozitiv în cazul revenirii asupra deciziei de amânare a aplicării cotei reduse de TVA la apartamentele noi cu prețuri de până la 140.000 de euro.

Sperăm la o revenire asupra deciziei de creștere a plafonului pentru aplicarea TVA-ului de 5% la vânzările de apartamente, măsură care ar stimula mai mult piața rezidențială și economia conexă, de la constructori și furnizori, până la băncile finanțatoare, actori care au o contribuție semnificativă la bugetul de stat. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.

- Alexandrul Mitrache, Cushman & Wakefield Echinox -

Aplicarea majorării plafonului de preț pentru care se aplică cota redusă de TVA 5% la achiziționarea de locuințe este susținută și de Ionuț Nicolescu, acesta subliniind impactul pozitiv asupra segmentului de locuințe cu prețuri mai ridicate din București. Totuși, spune că amânarea acestei decizii nu va duce implicit la scăderi pe acest segment.

Datele SVN Romania arată că aproximativ 7,6% din oferta nouă pe care dezvoltatorii ar urma să o livreze în acest an în București se încadrează pe segmentul middle upper market, doar o parte din această ofertă fiind eligibilă pentru aplicarea 5% TVA.

„În plus, atât segmentul middle market cât și palierul său superior au înregistrat creșteri semnificativ în ultimii ani, într-un context de majorare constantă a veniturilor și de creștere a cererii pentru locuințe mai spațioase, cu finisaje de calitate și cu un amplasament mai bun, în special în apropierea marilor centre de afaceri sau în zona de nord. Iar tranzacțiile pe acest segment au crescut constant în ultimii ani.

Însă, aplicarea măsurii de majorare a plafonului pentru care se aplică 5% TVA ar fi dus la majorarea tranzacțiilor cu locuințe pe acest segment. Nu considerăm că amânarea acestei decizii va duce la scăderea tranzacțiilor cu terenuri pretabile pentru proiecte middle upper market.” ne-a mai spus președintele SVN România.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri