Se vorbește despre tehnologiile de printare 3D ca fiind viitorul construcțiilor, specialiștii anticipând că piața de profil ar putea depăși în 2027 pragul de 40 de miliarde de dolari la nivel global, dar abia acum încep să apară primele case care pot fi intra pe piață.

Deși tehnologia este folosită deja construcții pentru a crea componente pentru construcții, în ceea ce privește construcția propriu-zisă de locuințe a fost propuse doar unele proptotipuri care nu au intrat în oferta de pe piață. Motivele pentru care au făcut-o sunt diverse.

În primul rând, am putea da vina pe designul futurist al unora dintre aceste locuințe, care au fost mai degrabă rezultatul imaginației celor care au dezvoltat tehnologiile de printare folosite în construcția lor. Puteți vedea mai jos un exemplu de locuințe 3D, care nu te fac neapărat să te gândești ca la acel loc pe care-l numim „acasă”.

În al doilea rând, deși este o tehnologie care să reduce mult costurile și timpul de construcție în viitor, costul tehnologiei în sine nu a fost unul foarte scăzut, prin urmare nu s-a putut veni imediat cu prețuri competitive, care să concureze cu celealte proprietăți scoase la vânzare.

Nu în ultimul rând, cel mai important motiv a fost acela că acest tip de locuințe nu au fost autorizate nicăieri, pentru a putea fi scoase la vânzare. Dar cele mai recente construcții, apărute în ultimele luni în SUA și Germania au corectat toate aceste aspecte.

În Germania au fost autorizate primele locuințe printate 3D din Europa

În toamna anului trecut, în orășelul Beckum din Germania, a fost autorizată prima casă printată 3D. Este prima casă printată 3D din Germania și oferă un spațiu de locuit de 160 de metri pătrați, dispuși pe două nivele (p+1), în care poate locui lejer o familie.

Locuința din Beckum este construită cu o imprimantă uriașă, denumită COBOD, dezvoltată de o compania daneză și folosește ciment pentru a construi zidurile locuinței. Așadar, vorbim de o construcție rezistentă.

Dezvoltatorul proiectului chiar a primit finanțare de 200.000 de euro din partea autorităților locale din landul North Rhine-Westphalia. Constructorul, compania PERI, început deja dezvoltarea și celui de-al doilea proiect, și anume construcția unei case și mai mari, în stil bavarez, care să ofere 380 de metri pătrați, distribuiți pe trei nivele. Clădirea va fi împărțită în cinci apartamente.

Această a doua construcție dezvoltată de compania mai sus menționată este ridicată în localitatea Ulm și este prima clădire printată 3D cu destinația locativă multifamilială. Evident, are toate autorizațiile necesare. Puteți vedea o randare a locuinței în poza de mai jos.

(Sursa foto: 3D Printing Media Network)

La începutul acestui an a fost scoasă la vânzare prima casă printată 3D în SUA

De ce este importantă această locuință pentru piața construcțiilor 3D din întreaga lume?

În primul rând, pentru că, la fel ca și în Germania, această locuință a primit toate autorizațiile necesare, prin urmare este o casă care poate fi scoasă la vânzare, așa că devine un model care poate fi comercializat la scară largă.

În al doilea rând, prețul de vânzare al acestei case este unul surprinzător, în comparație cu media prețurilor din zona respectivă, adică Riverhead, care se află în Long Island, New York. Deși s-ar putea să nu vi se pară unul nu foarte accesibil la prima vedere, adică 300.000 de dolari, este cu 50% mai mic decât a celorlalte proprietăți scoase la vânzare în zonă.

Locuința oferă circa 130 de metri pătrați locuibil, dispune de trei dormitoare, două băi și un spațiu deschis uriaș, unde se găsesc bucătăria și livingul. Totodată, pe lângă spațiu de locuit, proprietarul va avea dispoziție și un garaj și spațiu verde din jurul casei. Terenul pe care este construită casa are o suprafață de peste 1.000 mp.

Acest lucru dovedește că se poate construi mai ieftin cu ajutorul tehnologiei de printare 3D. În plus, fiind o construcție din beton, le oferă noilor americanilor rezistența pe care majoritatea celorlalte case, construite în mare parte din lemn, nu o pot oferi.

(Sursă foto: CNN)

Sursa foto: CGTN.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri