Piața imobiliară din SUA este din nou afectată de agitația care s-a creat în plină pandemie, iar acum îi afectează cel mai mult pe chiriași, care nu mai pot să-și achite obligațiile către proprietarii, care ar prefera să profite și de cererea de cumpărare care se află în creștere.

Care este contextul? Ei bine, în condițiile în care foarte mulți americani au fost afectați de scăderea veniturilor, cauzate de pierderea locurilor de muncă sau a reducerii salariilor, tot mai mulți chiriași s-au regăsit în situația de a nu-și mai putea plăti chiria. În același timp, pentru prima oară după foarte mult timp, cererea de cumpărare a crescut foarte mult, iar în multe orașe importante din SUA, stocul de locuințe disponibile a devenit unul insuficient!

Pe fondul întârzierilor mari la plata chiriilor sau chiar a imposibilități achitărilor obligațiilor din partea chiriașilor, tot mai mulți proprietari din SUA au început să-i evacueze. În acest context, autoritățile au decis să intervină, așa că o primă măsură a fost aceea ce a interzice proprietarilor în a-și evacua chiriașii. Așa cum era de așteptat, proprietarii nu au fost mulțumiți cu această măsură, dar au fost nevoiți să o accepte.

Proprietarii au sperat ca măsura luată de guvernul american să fie ridicată, dar autoritățile a decis să prelungească această măsură până la 30 iunie, potrivit CNN.

Pentru a-i liniști și pe propritari, Congresul american a decis înființarea unui fond de susținere în contextul panademiei de Covid-19, punând la dispoziție fonduri în valoare de 50 de miliarde de dolari, din care proprietarii pot solicita acoperirea pierderilor cauzate de neachitarea chiriilor din chiriașilor.

Dar în condițiile în care estimările arată că necesarul de a acoperi totalul datoriilor chiriașilor se ridică la peste 60 de miliarde de dolari, iar tot mai mulți chiriași fie au mai multe luni restante (circa 6,7 milioane), iar circa 11,8 milioane de chiriași se tem că nu vor mai putea plăti chiria în luna următoare, îi îngrijorează pe proprietarii care se plâng de pierderi.

Totodată, accesarea acestor compensații oferite de guvernul american este un proces birocratic ce le dă bătăi de cap proprietarilor, așa că mulți și-au schimbat planul.

La ce s-au gândit proprietarii ca soluție pentru a evita probleme cu autoritățile, care le interzic evacuarea chiriașilor? Au ales să-și scoată la vânzare proprietățile pentru a-și recupera pierderile înregistrate în această perioadă din neîncasarea chiriilor, mai relatează CNN.

Dar nu pare să fie singura motivație. Atât SUA, cât și Canada sunt afectate de un stoc tot mai redus de locuințe scoate la vânzare, în timp ce cererea de cumpărare este în continuă creștere. Prin urmare, și prețurile au crescut foarte mult, în unele orașe fiind raportate creșteri ale prețurilor locuințelor la nivelul anului 2006, în ajun de criză ipotecară, care a condus la criza care a afectat într-un mapamond începând cu anul 2008.

De asemenea, s-a raportat și o creștere tot mai îngrijorătoare a dobânzilor pentru creditele ipotecare, iar tot mai mulți analiști se tem în legătură cu ce urmează să se întâmple pe piața imobiliară, care dă din nou tonul în economia americană și cea canadiană.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri