Cu toții ne dorim ca locuința noastră să nu fie doar o simplă casă, ci mai degrabă un cămin, unde să îți fie drag să revii după ore întregi petrecute la serviciu, unde să te liniștești după perioadele grele și unde să simți cel mai bine acel cuvânt simplu, ”ACASĂ”. Prin urmare, încercăm să o amenajăm după placul nostru, suntem atenți la culoarea pereților, piesele de mobilier, accesoriile și decorațiunile, dar uităm de multe ori un aspect: cât de importantă este lumina, și cum aceasta poate oferi un aer aparte încăperii.

De aceea, am decis să îți venim puțin în ajutor, cu câteva informații despre cum să alegi corpurile de iluminat pentru fiecare cameră în parte.

Bucătărie

Este încăperea cel mai folosită din casă, unde se prepară mâncăruri delicioase, unde se servește masa, și unde se adună toți ai casei, pentru a discuta ce au mai făcut peste zi.

Bucătăria este împărțită pe mai multe puncte cheie, în zona rezervată pregătirii mâncării, cea destinată servitului mesei și tot așa.

Cât privește corpurile de iluminat alese pentru această cameră, este nevoie de o sursă de lumină principală, dar nu uita că este nevoie de o iluminare suplimentară a blatului de lucru, unde niște leduri amplasate strategic sunt perfecte, și oferă și un aspect profesionist zonei. Dacă mai este nevoie, poți completa cu o lampă cu abajur, dar este deja suficient.

Lumină caldă sau rece pentru bucătărie?

Răspunsul la întrebarea de mai sus depinde doar de tine. Astfel, dacă vrei să oferi un aer mult mai intim acestei camera, lumina caldă este perfectă. În caz contrar, lumina albă, rece, este exact ceea ce ai nevoie și pentru a accentua anumite piese de mobilier sau decorațiuni.

Living

Fie că apelezi la un magazin online corpuri de iluminat sau unul obișnuit, vei găsi cu siguranță ceea ce cauți. De regulă, în living corpul de iluminat se amplasează în centrul tavanul, pentru a acoperi cea mai mare parte a încăperii. Dacă livingul tău este unul spațios, o lustră cu mai multe brațe sau chiar un candelabru ar putea fi o sugestie bună.

Stilul în care ai amenajat încăperea este cel care trebuie respectat și în ceea ce privește corpurile de iluminat. Astfel, dacă ai un living decorat în stil elegant, clasic sau minimalist, o lustră care îmbină metalul și abajurul din sticlă este perfectă.

Livingul este și locul unde ți-ai amenajat colțul tău de relaxare, unde citești sau lucrezi ceva seara? Atunci ai nevoie și de o veioză cu picior înalt, care pornește din podea, și care are are posibilitatea de a-ți regla intensitatea luminii.

Baie

Pentru cei mai mulți dintre noi, baia este un fel de cameră de… meditație. Aici se iau multe decizii importante, fie că petreci aici doar câteva minute sau mai mult, într-o cadă plină de spumă, eventual și cu un pahar de vin alături. Corpurile de iluminat pentru baie trebuie alese cu atenție, și de regulă se recomandă aplice sau plafoniere care să se potrivească cu stilul în care ai amenajat camera și culorile să fie în armonie. De asemenea, deasupra chiuvetei, încadrând frumos oglinda, mai multe spoturi vor fi perfecte pentru cei care se bărbieresc, sau pentru urmașele Evei care se machiază pentru un look aparte.

Hol

Atunci când intri pentru prima dată într-o locuință, o faci printr-un hol, mai mic sau mai mare. Este, cu siguranță, încăperea cea mai circulată a locuinței, și ai nevoie nu doar de corpuri de iluminat care să îți asigure confortul vizual, dar și o mai mare siguranță.

Dacă locuința ta nu este una prea spațioasă, iar holul nu este suficient de mare pentru a permite o lustră mare, atunci folosește un truc preferat de mulți specialiști în amenajări interioare: multe lustre mici, sau aplice amplasate strategic. În schimb, dacă holul este unul generos, alege un corp de iluminat central de dimensiuni mari, și nu exclude nici amplasarea unor spot-uri sau benzi cu LED-uri care pot încadra o piesă de mobilier, o oglindă, sau o fotografie de familie.

Dormitor

Este un spațiu destinat relaxării, al odihnei, așa că lumina puternică nu are ce să caute în această cameră. Cu atât mai mult cu cât vorbim despre camera celui mic. Un corp de iluminat central cu o lumină caldă, galbenă, este perfect, iar dacă este nevoie de ceva mai mult, o veioză pe noptieră sau o lampă pe birou pot să îți ofere acel plus pe care îl dorești.

Mansardă

Dacă te numeri printre persoanele care au parte de o locuință cu mansardă, atunci știi și tu că ai tras lozul norocos după cum se zice. Poți amenaja aici un dressing, camera de oaspeți, camera adolescentului familiei care reclamă mai multă intimitate, atelier de lucru, baie, biroul de acasă, sală de sport și lista rămâne deschisă. Referitor la corpurile de iluminat care se potrivesc cel mai bine pentru acest spațiu, acestea trebuie alese în funcție de destinația pe care ai dat-o încăperii. Cu toate acestea, avem pentru tine și câteva recomandăride la specialiști.

Niciodată nu trebuie să legi toate becurile la același întrerupător. Nu doar că vei putea ilumina doar o anumită parte din mansardă, dar vei și economisi bani. Variatoarele pentru intensitatea luminii folosite în această cameră îi oferă camerei acel aer intim pe care ți-l dorești. Dacă mansarda ta este una înaltă, nu folosi becuri sau spoturi, ci folosește mai bine veioze sau lămpi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri