30 Martie 2007

Leul preia fraiele pietei rezidentiale din provincie



Vanzarea locuintelor in lei in urma aprecierii monedei nationale in fata celei europene se intalneste in special in provincie unde preturile sunt mai mici, iar aceasta tendinta nu a dus la cresterea preturilor, au sustinut specialistii imobiliari.

Proprietarii care stabilesc preturile locuintelor in lei sunt in special cei din provincie, deoarece casele au preturi mici si astfel proprietarii incearca sa castige ceva mai mult, a declarat consultantul imobiliar Alexandru Dedu, de la agentia Imobiliar Expert Grup.

"Utilizarea monedei nationale in tranzactiile imobiliare este o speculatie minora care nu conduce la cresterea preturilor locuintelor", a declarat citat de NewsIn, presedintele companiei imobilare Regatta, Eduard Uzunov. El recomanda in continuare preturile in euro deoarece este o moneda de echilibru, mai ales daca tranzactiile se raporteaza catre strainatate.

"In ultimul timp proprietarii tind sa stabileasca preturile in lei pe fondul aprecierii monedei nationale, insa ponderea acestora nu depaseste 50% din cei care isi vand locuintele", a declarat purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Radu Zilisteanu. in opinia lui, aceasta tendinta de a fixa preturile in lei va fi una generala, pentru mai multe categorii de bunuri, in conditiile in care leul va continua sa se aprecieze.

Ideea de a schimba tranzactionarea apartamentelor din moneda euro in lei pentru a scoate mai multi bani din locuintele vandute este una falsa, care nu are nicio legatura cu realitatea, a declarat pentru NewsIn analistul imobiliar Artur Silvestri. Preturile apartamentelor au crescut pe parcursul anului 2006 din diverse motive, dar nu neaparat din cauza intaririi leului, a precizat Silvestri.

Consultantul Imobiliar Expert Grup a precizat insa ca in ceea ce priveste chiriile pe segmentul comercial si cel al spatiilor logistice, preturile sunt tot in euro deoarece societatile care inchiriaza nu vor sa-si piarda clientii, iar castigul ar fi nesemnificativ daca le-ar converti in lei



Citeste si