Piața închirierilor de locuințe este așteptată să crească în regiunea Europei Centrale și de Est, pe măsură ce cresc prețurile apartamentelor, pe fondul creșterii costurilor de construcție și inflația, iar rata de supraaglomerare este mai ridicată comparativ cu restul Uniunii Europene.

Potrivit raportului “The Private Rental Sector: Has it found a home in CEE?” realizat de compania de consultanță imobiliară Colliers, în colaborare cu Greenberg Traurig și Kinstellar, România are cea mai mare rată de supraaglomerare din UE și, chiar dacă procentul proprietarilor este foarte ridicat, creșterea prețurilor locuințelor și a costurilor de construcție limitează posibilitatea oamenilor să dețină o locuință mai mare și va susține evoluția pieței închirierilor.

Procentul de locuințe aflate în proprietate în România este la cel mai înalt nivel din UE. Potrivit statisticilor Eurostat, aproximativ 96% dintre oameni dețin casa sau apartamentul în care locuiesc, însă unele estimări citate de Ministerul Dezvoltării indică un nivel al apartamentelor închiriate de până la 20% din stocul total în orașe mari precum București și Cluj-Napoca. Există o motivație culturală a acestei tendințe, dar și o explicație economică, anume că ipotecile au fost multă vreme mai accesibile decât chiriile. În București, rata lunară la un credit ipotecar este, în medie, cu 12% mai mică decât chiria lunară, nivel comparabil cu Varșovia sau Sofia. Prin comparație, chiriile din Praga, de exemplu, sunt cu peste 40% mai ieftine decât un credit ipotecar.

Rata supraaglomerării în România, calculată pe baza disponibilității camerelor per persoană și a dimensiunii medii a gospodăriei, a fost de 45,8% în 2019, nivel urmat de Letonia (42,2%) și Bulgaria (41,1%). Datele sugerează că majoritatea gospodăriilor din Europa Centrală au o rată mai mare de supraaglomerare față de media UE, dar tendința europeană pe termen lung arată o scădere treptată a supraaglomerării, iar piețele din Europa Centrală și de Est continuă spre convergență, potrivit consultanților Colliers. Această evoluție pe termen lung va aduce un decalaj la nivel de ofertă, va fi nevoie de mai multe locuințe și, din noua ofertă, consultanții Colliers anticipează că proprietățile disponibile pentru închiriere vor constitui o parte semnificativă, în condițiile unei schimbări de strategie pentru mai mulți dezvoltatori și investitori.

Scumpirea locuințelor îi va îndruma pe mulți spre varianta închirierii

Creșterea continuă a prețurilor de vânzare este un alt motor pentru piața închirierilor de locuințe, mai ales că băncile centrale au luat unele măsuri pentru a limita creșterea creditelor ipotecare în ultimii ani în CEE. Acest lucru este cel mai vizibil în Republica Cehă, care are peste 50.000 de unități în sectorul închirierilor private, iar Polonia abia începe să câștige teren, cu peste 10.000 de unități deja planificate sau în curs de construcție, care se adaugă stocului existent de 5.000 de unități.

România a rămas în urmă în Europa Centrală și de Est, cu puțin peste 1.000 de unități construite, în construcție sau planificate, dar consultanții Colliers se așteaptă la un interes crescut pentru piața închirierilor în următorii ani. O creștere așteptată a prețurilor de vânzare - indusă în special de costurile mai ridicate de construcție - combinată cu o scădere a accesibilității pentru creditele ipotecare vor spori probabil interesul pentru proprietățile de închiriat din România.

„În ultimii 5 ani, în Europa Centrală și de Est s-au înregistrat creșteri rapide ale prețurilor de vânzare, inclusiv în România, parțial determinate de lipsa stocurilor, ușurința relativă și costul scăzut al creditării. Mai mult, oamenii au dorința de a investi, căutând să câștige mai mulți bani din economiile lor decât ar primi de la bancă. Toate acestea au reprezentat vectori pentru creșterea prețurilor și a costurilor, o tendință care îi va obliga pe mulți români să se îndrepte spre închiriere pe termen lung”, a spus Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.

Din perspectiva dezvoltatorilor, pentru ca închirierea în sectorul rezidențial să aibă sens financiar, proiectele trebuie să fie concepute, proiectate și construite special pentru piața de închiriere. Drept urmare, acestea au nevoie de mult timp și planificare, în special în ceea ce privește mixul de unități și serviciile sau facilitățile relevante pentru locația respectivă și pentru grupul țintă de clienți.

„Piața închirierilor de locuințe necesită, de asemenea, o atenție semnificativă pentru serviciile oferite chiriașilor. O platformă unde chiriașii pot vorbi cu cineva, pot semnala probleme și pot primi feedback sau rezolvare în timp util este un serviciu pe care mulți jucători l-au implementat deja sau au în plan să îl dezvolte. Progresele tehnologiilor moderne (PropTech) fac acest proces din ce în ce mai eficient și mai ușor de gestionat”, explică Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.

În piața închirierilor de locuințe, randamentele depind de zonă și variază între 3,5-4% în Republica Cehă și 5-5,5% în Polonia. Cele mai bune estimări plasează nivelul mediu al randamentului pentru sectorul rezidențial din București în intervalul 6-6,5%, dar pot exista ușoare variaţii în funcție de zona în care se află locuința, potrivit consultanților Colliers.

„Sectorul închirierilor de locuințe privit ca o clasă de active este un fenomen relativ nou în Europa Centrală și de Est și cu siguranță este tot mai puțin întâlnit cu cât ne uităm mai mult înspre est. Parțial, acest lucru ține de tradiție: rata locuințelor deținute a fost întotdeauna extrem de ridicată, reflectând mentalitatea că este necesar să deții casa în care locuiești. Acest lucru nu mai este neapărat valabil acum. Pe măsură ce demografia se schimbă, prețurile cresc în mod constant în zonele aglomerate, oportunitățile devin tot mai rare, iar mulți oameni nu-și mai permit achiziția unei case, ne așteptăm ca această clasă de active să crească în Europa Centrală și de Est”, a explicat și Victor Constantinescu, Managing Partner Kinstellar București, Co-head al practicii de Real Estate la nivel regional.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri