În contextul în care generația Z vine puternic din spate cu valori care merg mână în mână cu spiritul antreprenorial, independență prin stabilitate financiară, valoare care se corelează, după cum am spus mai devreme cu spiritul lor antreprenorial mai dezvoltat față de fostele generații și cu o abordare “learning by doing”, prin care își asumă riscuri mai mari și pornesc în căutarea experienței profesionale încă din perioada liceului, Universitățile se află în fața unei provocări în a-și recruta studenții.

Unele dintre ele însă au înțeles această hartă mentală a unei generații și și-au formulat beneficiile din timpul studiilor și post-absolvire în metode creative, prin canale de comunicare la care tinerii aderă acum, depășind sfera clasică de prezentare a ofertei educaționale.

Un exemplu în această direcție este Universitatea Tehnică de Construcții București care a înțeles importanța definirii perspectivelor de după absolvirea uneia dintre Facultățile lor și, în 2021 a făcut un apel către cele mai importante companii din domeniul construcțiilor pentru a li se alătura în demersul persuasiv din jurul campaniei de admitere.

“Cel mai important capital în construcții sunt oamenii. Baza umană va sta întotdeauna la baza fiecărui proiect, iar noua generație de constructori va beneficia din plin de know-how-ul celor peste 30 de ani de experiență ai companiei pentru a se putea dezvolta profesional. Susținem cu tărie că pregătirea practică a fiecărui student trebuie să înceapă încă din timpul anilor de studiu, iar în acest sens programele de practică și internship din cadrul companiei sunt deschise permanent având ca unic scop dezvoltarea unei noi generații de constructori.

Sectorul construcțiilor îți va menține trendul pozitiv în următorii ani, iar tinerii ingineri vor avea oportunitatea să se implice încă din primii ani de activitate în proiecte importante care îi vor ajuta să se formeze.

Automatizarea, robotizarea și digitalizarea vor reprezenta viitorul în construcții, iar în cadrul Construcții Erbașu avem ca principal scop integrarea tinerilor ingineri și pregătirea lor cu ajutorul unor cursuri orientate către noile tehnologii din domeniu pentru că viitorul este la fel de important precum prezentul.” Camelia Macavei, HR Manager, Construcții Erbașu S.A

Peste zece companii de top din sectorul construcțiilor au răspuns pozitiv în contextul în care cifra de afaceri a sectorului de construcții (construcții de clădiri, inginerie civilă și lucrări speciale de construcții) a depășit cu 40% nivelul din 2015, deși ne-am confruntat cu un an pandemic, o adevărată provocare pentru cele mai multe dintre sectoarele economice.

“Sunt timpuri provocatoare pentru tinerii ingineri; se proiectează integrat, conștient, aplicat. Revoluția tehnologică aduce dinamică, colaborare și evoluție. Revit, Bim 360, VR, AR- toate în fiecare proiect. La Leviatan venim în întâmpinarea curiozită­ții tinerilor prin implicarea lor directă în întreg fluxul de proiectare. Pentru că, dincolo de linii și cifre, inginerul este un făuritor de bine, de sustenabil, de încredere. Mintea pusă la lucru pentru definirea și șlefuirea materiei - astfel îi încurajăm să privească și să simtă ingineria pe cei ce pășesc în lumea noastră. Cu baza solidă oferită de universități precum UTCB, cu ghidare continuă și implicare susținută din partea unei piețe a muncii responsabile, suntem convinși că viitorii ingineri vor fi parte din proiectele ce ne așteaptă.” Catalin Podaru, Director General, Leviatan Design

Cu peste 12.000 de proiecte finanțate în primele luni ale lui 2021 și o creștere de 3,3,% în februarie 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Institutului Național de Statistică, cei mai importanți jucători din piața construcțiilor susțin că nevoia de specialiști din domeniu se menține ridicată, deși oportunitățile pentru tinerii ingineri au crescut exponențial.

„Domeniul construcțiilor nu devine doar unul interesant, ci și prioritar. Construcțiile sunt, în ultimii 2 ani, cel mai activ angajator la nivel de economie, cu peste 35.000 de contracte noi de muncă, dar nevoia de forță de muncă este de 10 ori mai mare. Ne dorim să se alăture echipei noastre și tineri absolvenți și să ducem împreună domeniul construcțiilor la un nou nivel – dinamic, inovator, profesionist.

Furnizăm servicii integrate în domeniul construcțiilor și, prin prisma portofoliului variat de lucrări – de la clădiri, la energie sau inginerie civilă -, avem poziții deschise atât pe zona de execuție, în departamentul tehnic, în proiectare, dar și roluri suport pentru departamentele operaționale.” Gina Iordan, HR Director, Concelex.

Sursa foto Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri