Mamaia poate însemna mai mult decât distracție și aglomerație în lunile de vară și apoi o stațiune fantomă în restul anului, consideră Emanuel Poștoacă (foto), unul dintre cei mai importanți hotelieri locali, fondatorul Nordis Group. Proprietarul Nordis Mamaia (5 stele) spune că vrea să dea motive turiștilor să vină pe litoralul românesc și în afara sezonului, și promite că va avea curajul să țină deschis hotelul de lux chiar și în lunile de toamnă-iarnă.

Fondatorul Nordis Group a prezentat ce presupune sezonul turistic la mare pe toată durata anului, pe care el și asociații lui plănuiesc să îl implementeze în Mamaia, acolo unde au inaugurat recepția și galeria comercială ale Nordis Mamaia, un hotel de 5 stele. Magnatul a explicat faptul că există un potențial major de turism în zona de coastă pentru timpul verii, pentru că, în viziunea sa, împrejurimile respective nu oferă doar plajă și apa mării.

Emanuel Poștoacă

„Este doar vorba de a fi primul care riscă. În Mamaia hotelurile nu sunt deschise din septembrie-octombrie pentru că nu sunt turiști, iar turiștii nu vin pentru că nu sunt hoteluri deschise. Cineva trebuie la un moment dat să riște și să țină mai mult deschis, peste aceste limite. Hotelurile de pe litoral care au un centru SPA pe weekend aproape că nu au camere libere rămase în perioada noiembrie-februarie. Așa că prin toate facilitățile pe care le oferim la hotelul din Mamaia și la toate celelalte hoteluri vrem să dăm un motiv oricui să vină, sunt o mulțime de lucruri pe care le poți face în 2-3 zile. Iar unele persoane nu suportă căldura de iulie-august”, a declarat Poștoacă.

Această pandemie a ajutat extrem de mult sectorul imobiliar și sectorul hotelier de leisure. În schimb, sectorul hotelier de business a fost destul de afectat, pentru că nu s-au mai făcut călătorii în interes de muncă.

Emanuel Poștoacă, fondator Nordis Group

Hotel Nordis

Hoteluri precum cafenelele: unde este unul singur, nu vine lume. Unde sunt cinci, toate sunt pline

Vorbind despre sistemul de sezon de turism de 12 luni pe an, Emanuel Poștoacă a afirmat că „cineva din piață trebuie să își asume un rol de lider. Sunt petreceri de Revelion, de 1 martie, de 8 martie, Valentine's Day, Dragobete, Crăciun, 1 decembrie. De la sfârșitul acestui an vom face acest lucru și vrem să vedem cum vor reacționa românii. Și ne dorim să apară și competitorii – numărul doi, numărul trei, numărul patru, care vor stimula. Pe principiul cafenelelor – acolo unde este una, nu prea vine lume, unde sunt cinci sunt pline toate”.

Referitor la extinderea afacerii în străinătate, Poștoacă a afirmat că, momentan, nu are în vedere această opțiune și că dorește să se concentreze pe locul în care a început lucrările.

„Dacă ne vom duce și în străinătate, opțiunile sunt piețele tradiționale preferate de români în străinătate – Grecia, Austria, Turcia. Orice român a fost în Grecia, sigur i-ar surâde ideea de a deține o proprietate acolo. Și noi toți, dacă am merge în Grecia și am vedea un hotel românesc am fi tentați să stăm acolo, pentru că ești tot acasă cumva, tot printre români”, mai precizează investitorul.

În Austria este avantajos să construiești, fiindcă autoritățile te ajută foarte mult, tot ce înseamnă procesul de autorizare pentru construire este unul simplu și fără surprize pe parcurs. Și condițiile de finanțare – mare parte din dezvoltări având finanțări bancare – sunt ieftine și simplu de accesat, potrivit lui Emanuel Poștoacă.

”Nu am inventat noi roata”

Șeful Nordis a vorbit și despre sistemul vânzării unui apartament/unei camere într-un hotel către diverși proprietari, sistem pe care l-a adoptat și Nordis.

„Circa 80% din hotelurile din Dubai – Four Seasons și tot ce vedeți acolo – sunt proprietari independenți care își iau un randament, fie că este dintr-o cameră sau dintr-un apartament. Ei au fost primii care au făcut lucrul ăsta. Acum 2-3 ani, un alt loc care ne-a inspirat foarte mult este Georgia. O țară micuță, are o zonă similară cu aceasta din România, la mare, Batumi, și unde s-a investit foarte foarte mult, masiv, în special pe cazinouri. La noi nu prinde foarte mult ideea aceasta a cazinourilor. Totuși sunt hoteluri întregi care sunt cu anumite branduri dar care sunt doar operate de acele branduri, pe când proprietatea efectiv aparține diferiților mici investitori, care au cumpărat una, două camere de hotel”, descrie Poștoacă.

Nordis Group, listat la bursă?

Emanuel Poștoacă nu exclude posibilitatea listării la bursă, însă precizează că, în prezent, nu va face demersuri în această direcție.

„Nu ne gândim să ne listăm (suntem câțiva asociați, prieteni) și cel puțin pentru o perioadă lungă de timp vrem să rămânem privați (nelistați n.r.). Sunt mai multe modalități de a te dezvolta – prin credite bancare (nu avem momentan); prin listarea la bursă, care este puțin invazivă, fiindcă înseamnă să intre și alți acționari în cadrul companiei; să luăm un equity partner – și aceasta este o metodă cumva invazivă în care se modifică acționariatul”, a menționat șeful Nordis.

Totodată, acesta insistă că obiectivul său este să creeze un sezon întreg pe litoralul românesc.

Pandemia și sectorul real estate în România

Legat de situația din țară produsă de COVID-19, fondatorul Nordis Group a afirmat că „această pandemie a ajutat extrem de mult sectorul imobiliar și sectorul hotelier de leisure”.

Citeste si:

    În schimb, sectorul hotelier de business a fost destul de afectat și continuă să fie, pentru că nu s-au mai făcut călătorii în interes de business. Să nu uităm că majoritatea conferințelor și a evenimentelor a trecut în mediul online.

    Închiși cumva în interiorul țării de restricțiile de intrare în străinătate, românii s-au orientat către turismul intern.

    Emanuel Poștoacă

    Cât despre investițiile în imobiliare, Poștoacă pariază pe această perioadă, sfătuind românii să se îndrepte către proprietăți.

    „Să nu uităm, pentru 99% din populația lumii, referindu-ne la omul obișnuit, casa, apartamentul în care stă este asset-ul cu cea mai mare valoare din patrimoniul familiei. Pentru ceilalți – 1%, sunt altele – acțiuni, companii etc.”, adaugă șeful Nordis.

    Citeste si:

      Să nu uităm nici de trendurile actuale, mai exact, plata în criptomonede, pe care Poștoacă nu prea se bazează. Acesta precizează că preferă să fie precaut și să mai învețe puțin despre acest nou val.

      ”Lucrurile țin și de apetitul oamenilor pentru risc, criptomonedele oferă posibilitate mare de câștig, dar și de pierdere”, conchide șeful Nordis.

      Sursa foto: Nordis Group, Facebook

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Filip Bodoc
      Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


      Setari Cookie-uri