Suspendarea PUZ-urilor sectoriale din Capitală de la începutul acestui an a dat peste cap activitatea multor dezvoltatori imobiliari care aveau deja cumpărate terenuri oraș și care își vânduseră deja o parte din proiecte înainte ca acestea să poate fi dezvoltate sau finalizate, dar la fel de afectate au fost și proiectele publice.

Unul dintre aceste proiecte este Cartierul Justiției din zona Unirii, un ansamblu de opt clădiri, în care urmează să fie incluse sediile unora dintre cele mai importante instituții juridice ale Capitalei, dar și naționale, printre care și sediul Ministerului Justiției.

Suspendarea PUZ-urilor a blocat și dezvoltarea acestui proiect al autorităților. A dus la imposibilitatea efectuării studiului de fezabilitate, care a permite accesarea avansului pentru dezvoltarea acestui proiect din fondurile oferite de Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD). Este vorba de doar 2,6 milioane de dolari, dar amânarea proiectului în sine duce la pierderea mai multor bani ulterior.

Acum, autoritățile caută o soluție de a debloca proiectul, încercând să ocolească problema suspendării PUZ-urilor. Informațiile apărute în presă spun că autoritățile pregătesc un proiect de Ordonanță de Urgență, prin care dezvoltarea proiectului să nu se mai facă pe baza Plan Urbanistic Zonal (PUZ) și pe un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD), dar reprezentanții dezvoltatorilor imobiliari nu văd cum ar putea fi posibil așa ceva.

Am discutat cu Bogdan Ivan, secretarul general al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS despre această inițiativă, care a venit în urma intervenției chiar a Ministrului Justiției, Stelian Ion.

Cei de la URBANIS s-au arătat foarte nemulțumiți de suspendarea PUZ-urilor, o decizie care blochează investițiile în proiectele imobiliare care nu pot fi construite. Inițiativa de exceptare a dezvoltării de la regulile PUZ-ului a venit ca o confirmare pentru modul pripit în care a fost luată această decizie.

„Ne bucură faptul că există dezvoltare imobiliară, indiferent dacă este publică sau privată. Nu avem nimic împotriva faptului că Ministerul Justiției dorește să inițieze sau să deruleze un proiect atât de important.

Pe de altă parte, practic se adeverește ce spuneam la momentul în care a fost aprobată suspendarea PUZ-urilor, că nu ne va afecta doar pe noi privații, ci afectează în mod evident și domeniul public, pentru că foarte multe proiecte de infrastructură se bazau pe aceste PUZ-uri de sector, iar majoritatea acestor proiecte sunt acum blocate din cauza problemei PUZ-urilor” a explicat Bodgan Ivan.

Totodată, acesta subliniată faptul că nu au fost luate în calcul toate implicațiile, toate efectele pe care o asemenea măsură le va avea.

Ar fi fost nevoie de o perioadă de tranziție în care toată lumea să se ajusteze, în acest fel, toți, inclusiv dezvoltatorii, și-ar fi putut ajusta investițiile. Complicațiile care rezultă din suspendarea PUZ-urilor se văd inclusiv prin această încercare a Ministerului Justiției de a debloca acest proiect de dezvoltare a Cartierului Justiției”, ne-a mai spus Bogdan Ivan.

Cu alte cuvinte, autoritățile s-au încurcat între ele prin suspendarea PUZ-urilor fără o analiză amănunțită a impactului ei.

Reprezentantul URBANIS este de părere că punerea unei asemenea inițiative în practică este una improbabilă, în condițiile în care un PUD nu poate fi peste un PUZ sau chiar un Plan Urbanistic General (PUG).

Se dorește adoptarea unei excepții printr-o ordonanță și mai mult decât atât dezvoltarea să se facă printr-un PUD, numai că PUD-ul nu poate să reglementeze o zonă, nu poate să deroge de la PUZ-urile sau PUG-urile existente. Nu vedem cum ar putea să fie posibil din punct de vedere urbanistic”, este de părere reprezentantul dezvoltatorilor.

Dezvoltatorii pierd sute de milioane de euro din cauza PUZ-urilor suspendate

Problema suspendării PUZ-urilor, Bogdan Ivan a atras atenția că nu doar statul riscă să piardă bani din cauza faptului că proiectul Cartierului Justiției este blocat, ci și dezvoltatorii care stau cu proiectele blocate.

În aceeași ordine de idei, în ceea ce privește prejudiciile, trebuie să ținem cont că se pierd sute de milioane de euro în domeniul privat. Proiectele care trebuiau să se deruleze și care aveau în vedere coeficienții urbanistici din PUZ-uri nu se mai pot derula”, a mai spus Bodgan Ivan.

Este clar una dintre cele mai nefaste decizii pe care le-a luat o autoritate locală în privința dezvoltării unui domeniu așa cum este cel imobiliar.

- Bogdan Ivan, secretar general URBANIS -

Acesta ne-a explicat că decizia suspendării PUZ-urilor trebuia după efectuarea unei analize pe fiecare obiectiv de investiție imobiliară în parte și nu în bloc, fără să se știe ce fel de proiecte vor fi afectate de o asemenea decizie, fără să fie luate în considerare și proiectele publice, de infrastructură.

„Când a fost propusă decizia suspendării am cerut să ni se spună dacă a fost făcută o analiză, care ar putea fi pierderile la bugetul local, pentru că este clar că vor fi pierderi dacă nu mai sunt investiții în imobiliare. Suspendarea PUZ-urilor trebuia făcută în urma unei analize care să ia în calcul și dezavantajele, nu doar avantajele aduse de ea”, ne-a mai spus Bogdan Ivan.

Acesta ne-a explicat că sunt în continuare mulți dezvoltatori care au vândut o parte din proiectele lor dar nu pot continua dezvoltarea lor, chiar dacă autoritățile au spus la momentul suspendării PUZ-urilor că toți cei care și-au luat autorizațiile înainte de intrarea în vigoare a acestei măsuri.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri