Mobilierul vintage este un stil caracterizat prin coexistența mobilierului de epocă și a detaliilor din universul antichităților, dar și cu unele reinterpretari moderne al obiectelor recuperate.

Succesul său depinde de capacitatea de a ne face să dăm un pas înapoi prin mobilier și elemente din secolul trecut. Timpul adaugă valoare obiectelor, încurajând recuperarea și includerea mobilierului cu un design deosebit în locuințele care vor să exprime ceva mai mult decât banalitate.

Mobilierul poate fi și nou, însă ideea de bază este ca designul acestuia să se conformeze stilului vintage, cu accente specifice ce pot merge până în perioada art deco.

Dar cum mobilezi un apartament sau o casă în stil vintage?

Iată sfaturile noastre pentru a te ajută să îți amenajezi casă recreând o atmosferă vintage fermecătoare și nostalgică.

Mobilier vintage: perioade și elemente distinctive

Apartamentele și casele mobilate în stil vintage au un element distinctiv: amestecul de modernitate și accentele evidente de trecut nostalgic, reamintite prin mobilier și obiecte care au făcut istorie și care, de zeci de ani, au mobilat casele părinților și bunicilor noștri. Această combinație, dacă este realizată într-un mod echilibrat, îți permite să recreezi designuri din alte vremuri, fără a transforma casa într-un muzeu de antichități. Desigur, dacă nu ai astfel de mobilier, există magazine specializate unde încă se realizează mobilă vintage, oferind acel design și patina atât de iubite.

Decor pentru casa în stil vintage

Cu toate acestea, când vine vorba de stilul vintage în mobilier, trebuie remarcat faptul că perioadele istorice de referință variază de la anii 1920 până în anii 1980. Așadar, identifica deceniul preferat, al cărui design te va inspiră cel mai mult și, pe baza acestuia, decorează într-un mod uniform și armonios.

Canapele, fotolii, rafturi, candelabre, țesături și decorațiuni, dar și electrocasnice, aparate de radio, platane: alternanța dintre modern și vintage trebuie să fie echilibrată. În caz contrar, camerele vor avea un design confuz și inconsistent. Întră și pe https://www.topmob-design.ro/ pentru inspirație!

Particularitățile stilurilor din trecut

Perioadele istorice pe care le poți folosi drept inspirație pentru a-ți amenaja casa în stil vintage sunt diferite. Ne putem aminti anii ‘40 și anii ‘50, cunoscuți drept anii renașterii economice, având ca și caracteristică de bază un mobilier modern mai esențial, care se potrivește perfect cu stilul contemporan.

Anii ‘60, pe de altă parte, se caracterizează prin arta pop și culori vii pe care le putem folosi în nuanțele și modelele țesăturilor, perdelelor și covoarelor, cu o atenție deosebită la detaliile mobilierului cu forme rotunjite. Mobilierul trebuie să fie realizat din lemn și plastic, și dacă acesta are culori deosebite, este și mai bine.

În cele din urmă, anii ‘70, caracterizați printr-o perioadă de reînnoire socială și culturală, sunt marcați în mobilier de culori calde și dinamice pe care le găsim mai presus de toate în imagini de fundal și imprimeuri, cu modele tipic florale. Plasticul elementelor de mobilier, pe de altă parte, înlocuiește aproape complet lemnul pentru a face loc mobilierului cu forme ușoare și neconvenționale.

Recuperare și restaurare

Dacă ai decis să creezi o casă cu mobilier în stil vintage, poți cumpăra mobilier, accesorii și obiecte de design la piețele de vechituri și le poți restaura sau contacta profesioniștii în amenajări care pot găsi soluțiile cele mai potrivite pentru gusturile și bugetul tău. Dacă optezi însă pentru un stil vintage, dar nu vrei să cumperi mobilă uzată, poți găsi în magazine acest tip de mobilier, accesorizand restul decorului cu unele obiecte ce amintesc de epoca pe care dorești să o redai.

Camera cu camera: aspecte ale fiecărei piese de mobilier

Pentru a amenaja în stil vintage trebuie să ai grijă de fiecare piesă, până la cel mai mic detaliu. De la materiale (o piesă de mobilier din lemn poate avea zgârieturi și imperfecțiuni, dar și îmbinări complexe și diferite șuruburi, ca dovadă a autenticității) până la cele mai mici obiecte: totul trebuie să concureze cu recreația stării de spirit potrivite. Deși stilul vintage poate avea caracteristici diferite în funcție de perioada istorică la care dorești să faci referire, există complemente și accesorii care nu pot lipsi: să vedem care sunt acestea și cum îți permit să recreezi un decor vintage, cameră cu cameră.

O bucătărie „vintage”, dar întotdeauna confortabilă și funcțională

Într-un mediu cald și primitor precum bucătăria, idealul este să ajungi la un compromis între trecut și modernitate. Asta înseamnă ca dulapurile și blaturile de lucru din lemn trebuie să găsească echilibrul potrivit cu designul aparatelor, de obicei rotunjite și în culori neutre.

Dacă dorești să recreezi atmosfera anilor de dezvoltare economică, alege o pardoseală tip șah (stil optic) cu plăci alb-negru sau, în orice caz, în culori vii, poziționate alternativ. Imaginile de fundal de diferite culori cu modele care amintesc de fanteziile din trecut sunt un excelent element decorativ cu care să recreeze aspectul anilor ‘60.

Dacă preferi un stil mai apropiat de shabby chic, introduce obiecte și ornamente din cupru, porțelan sau lemn. Ceștile, farfuriile și ceainicele din ceramică și cu decorațiuni, împreună cu tigăile și ghivecele agățate pe pereți, sunt elemente cu o puternică încărcătură nostalgică care îți permit să faci o plimbare în trecut, în acele vremuri din poveștile bunicilor.

Un living de epocă, dar colorat și dinamic

În sufragerie va fi mai ușor să ne răsfățăm, mai ales dacă dorim să reface stilul anilor ‘70. În acest caz, nuanțele pastelate de roșu, galben și albastru arată minunat pe scaune, canapele, măsuțe de cafea și afișe.

Adaugă un radio vechi, un platan rotativ cu design în formă de masă sau un gramofon, colecția de viniluri, inevitabilul telefon din plastic cu cadran, o mașină de scris și camere de film vechi. Vei avea o încăpere autentică.

Aplică aceste sfaturi și alege mobilierul potrivit. Vei obține locuința vintage care va impresiona pe toată lumea!

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri