Suprafața de birouri clasa A livrată în 2021 în Cluj-Napoca va fi cu 85% mai mică comparativ cu nivelul înregistrat anul trecut, fapt care a dus la o reducere drastică a spațiilor de birouri disponibile spre închiriere, potrivit companiei de consultanță imobiliară, SVN România.

Astfel, aproximativ 3.200 de metri pătrați de birouri moderne au fost livrați în acest an în Cluj – Napoca, comparativ cu 20.500 de metri pătrați livrați anul trecut, potrivit unui raport întocmit de către compania de consultanță imobiliară SVN Romania | Cluj.

În acest context, rata de neocupare a birourilor clasa A din Cluj – Napoca a scăzut la sub 2% în prezent, comparativ cu 5% anul trecut și 6,3% în 2019. În plus, în prezent se află în construcție doar 5.000 de metri pătrați de birouri moderne, cu termenul de livrare estimat pentru 2023. Adițional acestora, o clădire de 7.000 de metri pătrați este finalizată la roșu în prezent și ar putea fi livrată în 2022 în funcție de mai mulți parametri.

”Rata de neocupare a birourilor din Cluj – Napoca este foarte mică și nici nu avem un pipeline generos. O companie care dorește astăzi o suprafață de peste 1.000 de metri pătrați va găsi foarte greu spațiu. Absența unei oferte satisfăcătoare pe termen scurt poate determina companiile nou intrate în România să se orienteze către alte orașe, competiția dintre centrele regionale fiind acerbă. În același timp, și suprafața închiriată în 2021 s-a redus semnificativ, în acest an nefiind semnate tranzacții de marimensiuni”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Cristian Șimon, Head of Commercial Office SVN Romania | Cluj.

Scăderea gradului de neocupare până la cel mai redus nivel din ultimii ani a menținut nivelul chiriilor headline (chiria de baza, fără reduceri și alte beneficii - n.r.) pentru cele mai bune spații de birouri din Cluj – Napoca la valori similare cu cele înregistrate în anii anteriori, de 13 – 16,5 euro / metru pătrat / lună.

Cluj – Napoca reprezintă a doua piață de birouri din România, cu un stoc de aproximativ 298.000 de metri pătrați de birouri clasa A, stocul total de birouri, incluzând și clădirile clasa B, ajungând la aproximativ 353.700 de metri pătrați.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri