Piața spațiilor de coworking din România spera ca în timpul pandemiei să înregistreze rezultate mai bune, în condițiile în care modul de lucru s-a schimbat radical din cauza restricțiilor sanitare, dar evoluția pieței arată că numărul celor care utilizează spațiile de birouri flexibile este în scădere, la fel și numărul locațiilor la nivelul întregii țări.

Potrivit unui studiu realizat de aSpace Coworking, în perioada de lockdown, multe spații mici care nu au avut finanțare sau rezerve suficiente au fost închise, însă vestea bună este că deja au început să apară noi hub-uri. La nivel național, cu excepția Bucureștiului, vedem o evoluție negativă. Sunt cu 11 locații mai puțin decât în 2020, adică 42 de spații în 20 de orașe.

„Vedem că mai bine de jumătate din capitalele de județ nu beneficiază încă de un hub sau spațiu de coworking. Pandemia a făcut ca un număr important de persoane care lucrau până nu de mult în clădirile de birouri din orașele mari să migreze spre orașe mai mici, acest lucru accelerând nevoia de spații flexibile și în orașele mici”, afirmă autorii studiului.

Orașele care beneficiază de aceste noi facilități în 2021 sunt Craiova, Pitești, Galați și Suceava.

Harta spațiilor de coworking din România

Evolutia Coworking-ului în București

Similar cu ce se întâmplă în țară, în București avem o scădere a numărului de locații. Chiar dacă au fost câteva spații nou deschise, atunci când tragem linia, în 2021, Bucureștiul are cu 1 locații mai puțin decât în anul precedent, poziția netă actuală fiind de 45 de spații. Dintre acestea, 28 sunt locații medii și mari, cu peste 300mp iar celelalte 17 sunt spații mici, multe dintre ele construite în jurul unei companii deja existente sau al unei cafenele, librării sau de ce nu, al unui restaurant.

Așa numitele “coworking-uri de cartier”, acestea reprezintă un loc ideal pentru comunitățile mici care au interese comune și, de multe ori, nișate, mai ales pe zona de creație (fashion, tehnologie, design).

Bucureștiul, cu 45 de spații de coworking la o populație de 1.8 milioane (fără zona Ilfov) are un spațiu la 40.000 persoane.

În țările dezvoltate, de exemplu Olanda, ponderea spațiilor de coworking este mult mai mare: doar în Amsterdam există 99 spații de coworking (conform coworker.com) la o populație de 800.000, ceea ce înseamnă un spațiu la 8.000 persoane. Practic, numărul spațiilor de coworking ar trebui să crească de 5 ori pentru a ajunge la nivelul capitalelor europene.

Mai mult, conform unui studiu EY, 41% dintre investitorii globali chestionați consideră România o destinație post pandemică foarte atractivă.

Sentimentul pozitiv se vede și din evoluția cererii de spații flexibile de birou din intervalul Iulie-Octombrie al acestui an când multe spații de coworking au înregistrat grade de ocupare care depășesc 90%.

Ținând cont de cele de mai sus, dublarea numărului de spații de coworking în următorii 2-3 ani, este probabilă, atât la nivel național, cât și în București.

Totusi, este important de menționat că această dezvoltare depinde în mod direct de evoluția pandemiei de COVID-19.

Cine lucrează în aceste spații:

  • Industria IT este industria predominantă în astfel de spații, urmată de PR, marketing și vânzări
  • 65% dintre persoanele care lucrează în spațiile de coworking au vârsta de sub 40 de ani.
  • 83% dintre persoanele care lucrează în spații de coworking se simt mai puțin izolate și singure
  • 82% dintre persoanele care utilizează în mod frecvent spațiile de coworking au reușit să-și dezvolte rețeaua de contacte de business
  • 55% din cei care utilizează un spațiu de coworking încă lucrează în primul spațiu în care au început

Potrivit aceluiași studiu, o companie poate economisi până la 30% din costurile operaționale, dacă își desfășoară activitatea într-un spațiu de coworking. Totodată, circa 61% dintre veniturile generate de spațiile de coworking provin din închirierea spațiilor de lucru. Nu în ultimul rând, raportul mai sune că aproximativ, 72% dintre toate spațiile de coworking au devenit profitabile după mai bine de 2 ani de la lansare

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri