18 Aprilie 2007

Terenurile din jurul autostrazilor, un magnet pentru investitori



Amplasarea unui centru comercial sau a unor spatii de depozitare in apropierea autostrazii A1 este o afacere care in ultima vreme atrage tot mai multi investitori, iar marile companii incep sa cumpere terenurile din aceste zone, sustin analistii companiei imobiliare DTZ Echinox.

Apropierea de o autostrada atrage in primul rand companiile comerciale care ofera servicii conducatorilor auto, iar in aceasta categorie pot fi incluse restaurante, fast-food-uri, benzinarii, service-uri auto, moteluri sau pensiuni, potrivit consultantilor DTZ. Analistii imobiliari mai spun ca in jurul autostrazii sunt incluse dezvoltarile de tip retail park, care reunesc in general operatori de dimensiuni mari, si outlet centre, care reunesc o serie de comercianti care isi vand produsele la preturi reduse.

"Exista deja centre comerciale amplasate in vecinatatea autostrazilor care pe langa faptul ca beneficiaza de traficul intens, devin adevarate puncte de atractie pentru orasele invecinate", a spus Razvan Sin, consultant in cadrul departamentului retail DTZ Echinox.

Analistii DTZ mai spun ca pe terenurile din apropierea autostrazilor se mai ridica hale de mari dimensiuni pentru depozitare si logistica, dar si spatii de productie usoara. Un parc industrial devine rentabil chiar din momentul achizitiei la un pret convenabil a terenului pe care se va dezvolta viitoarea investitie.

"Orice fel de companie care vede avantajul unei autostrazi, adica rapiditatea accesului catre orice punct al tarii si conectivitatea la fel de buna cu Capitala este interesata sa aiba un spatiu de depozitare in apropierea unei autostrazi. in plus, fiecare dezvoltator isi imbunatateste mai departe procentele de profit in functie de chirii, optimizarea cheltuielilor legate de constructia halei", a declarat Ionut Ciocan, consultant in cadrul departamentului industrial al DTZ Echinox.

Cele mai multe spatii industriale se regasesc pe A1, Bucuresti – Pitesti, respectiv Cefin Logistic Park (120.000 mp existenti si 70.000 mp prevazuti a fi livrati in 2007), Bucharest West (livrarea a 70.000 mp pana la sfarsitul lui 2007), Prologis Park (56.000 mp pentru 2007), A1 Industrial (60.000 mp pentru 2007).

Preturile terenurile de pe traseul autostrazii Bucuresti - Pitesti variaza intre 10 si 70 euro/mp si cresc odata cu apropierea de Capitala.

DTZ este o companie internationala de servicii si consultanta imobiliara cu o retea de circa 200 de birouri in 163 de orase. DTZ Echinox este din noiembrie 2002 reprezentanta locala in Romania a companiei internationale imobiliare DTZ.



Citeste si