Anul 2021 a fost unul dificil pentru piața de birouri, jucătorii din această piață fiind nevoiți să se adapteze noilor condiții de operare, să găsească soluții pentru a-i atrage pe oameni înapoi la birou, să le facă pe plac chiriașilor, modificându-și și echipându-și spațiile pentru a întruni cerințele lor.

Pentru a ne face o imagine legată despre nivelul actual al pieței, dar și despre ce ne așteaptă în 2022 am stat de vorbă cu Mihai Zaharia (foto), Head of Investments în cadrul filiale Globalworth România și Capital Markets Director în cadrul grupului Globalworth.

Dragoș Zaharia - Globalworth România

Compania este liderul pieței de birouri din România având cel mai mare portofoliu de la noi din țară, 15 clădiri și aproape jumătate de milion de metri pătrați suprafață.

Potrivit reprezentantului liderului pieței de birouri din România, comparativ cu anul anterior, 2021 a fost un an în care piața a cunoscut o ușoară revenire spre nivelul din 2019 în ciuda faptului că efectele pandemiei COVID-19 nu au cunoscut o diminuare considerabilă.

Totuși, menționează și că piața este în continuare afectată de incertitudinea companiilor cu privire la momentul în care majoritatea angajaților vor reveni la birou.

Cu toate acestea, anul 2021 a fost unul destul de bun în contextul tranzacțiilor pe piața de office, tranzacții ce au avut ca obiectiv, în special, clădiri de birouri din clasa A, în zone renumite din București. În această perioadă s-a observat o cerere mult mai mare pentru spațiile de birouri mici care permit multipli utilizatori (birouri flexibile - n.r.)”, ne-a precizat Mihai Zaharia.

Potrivit lui, spre deosebire de 2020, numărul tranzacțiilor de închiriere pe piața de birouri s-a dublat în 2021, ceea ce indică o viziune pozitivă.

De asemenea, dacă anul 2021 a început cu o rată scăzută a prezenței la birou, măsurile implementate în clădirile de birouri, programul de vaccinare în curs, precum și relaxarea treptată a anumitor măsuri luate de autorități pentru a minimiza impactul pandemiei COVID-19 au făcut ca rata de ocupare să crească treptat de la o lună la alta.

Nu putem vorbi în niciun caz de o revenire totală, însă au existat luni întregi în care procentele de ocupare au crescut, ceea ce ne dau încredere și speranța că viața de dinainte de pandemie este aproape”, ne-a mai spus Mihai Zaharia.

Ce lecție a fost învățată în 2021

Reprezentantul Globalworth ne-a spus că lecția cea mai importantă pe care a învățat-o compania în această perioadă a fost aceea de a acorda importanța cuvenită parteneriatelor.

„Altfel zis, lecția de a ne păstra comunitatea puternic închegată. Știam deja că în perioade de incertitudine se testează și se solidifică adevăratele parteneriate. În ceea ce ne privește, datorită acestor relații de colaborare am reușit să menținem un grad de ocupare ridicat la nivelul portofoliului și suntem convinși că vom reuși să găsim împreună cu chiriașii noștri cele mai bune soluții pentru a depăși această perioadă”, ne-a mai precizat directorul de investiții de la Globalworth România.

În alte cuvinte, companiile care au avut o relație bună cu chiriașii și partenerii lor au avut mai puțin de suferit în timpul pandemiei.

Pentru Globalworth, Mihai Zaharia ne mai spune că 2021 a fost un an al contradicțiilor. În ciuda faptului că piața imobiliară este în continuare afectată de pandemia COVID19, compania a înregistrat rezultate operaționale bune, care au dus la o creștere sustenabilă a business-ului.

În anul 2021, Globalworth a spus că foarte mult din timpul și energia echipei au fost îndreptate în a oferi chiriașilor actuali și potențiali noi soluții cu privire la desfășurarea activității lor, soluții personalizate pentru această perioadă.

„Pe baza feedback-ului primit de la comunitatea de business, avem încredere că măsurile pe care le-am implementat au fost de succes și ne-au ajutat să menținem business-ul la un nivel ridicat atât din punct de vedere al gradului de ocupare, cât și din punct de vedere al colectării chiriilor”.

În urma procesului de adaptare a clădirilor sale la noul context, Globalworth a devenit cel mai mare investitor și proprietar de birouri din România care a obținut certificarea WELL Health-Safety pentru întregul portofoliu.

Prima parte a lui 2022 va fi marcată de provocări

Referitor la ce ne așteaptă în 2022, reprezentantul Globalworth spune că incertitudinea care a influențat cererea de spații de birouri în 2021 va persista, probabil, și în prima jumătate a anului 2022.

Cu siguranță și anul 2022 va fi marcat de pandemia COVID-19. Ne așteptăm, totuși, la o revenire din ce în ce mai pronunțată a chiriașilor la birou, urmare a vaccinării populației și a măsurilor pe care proprietarii de birouri le-au implementat pentru a le oferi chiriașilor un mediu cât mai sigur în care să își desfășoare activitatea.

Cu toate acestea, deși pe termen scurt vom avea de înfruntat provocări atât pe partea de închiriere, cât și pe partea de satisfacție a chiriașilor actuali, continuăm să fim optimiști cu privire la perspectivele pieței de birouri pe termen mediu și lung”, ne-a mai spus Mihai Zaharia.

Potrivit lui, această revenire treptată va avea un efect pozitiv asupra chiriilor și activității de închiriere. De asemenea, se așteaptă și la tranzacții importante pe piața de birouri în anul 2022, mai ales că, și în 2021, apetitul investitorilor pentru astfel de tranzacții a fost în creștere.

Activitatea de dezvoltare va scădea în 2022

Deși în ultimii doi ani activitatea de dezvoltare pe segmentul de birouri a continuat cu proiectele care fuseseră deja puse în mișcare, demararea de noi proiecte de birouri nu va păstra acest trend în 2022.

Mihai Zaharia crede că un posibil dezechilibru în piață va fi resimțit, însă pe măsură ce normalitatea revine, cererea de spații de birouri va crește.

„Companiile care ocupă spațiile de birouri din portofoliul nostru (cum ar fi companii din IT&C și servicii) și-au dezvoltat activitatea în ultimii ani și au continuat angajările. Din această perspectivă, companiile vor continua să își securizeze spații în proiecte moderne pentru perioada când angajații se vor întoarce total la birou”, ne-a mai spus oficialul Globalworth.

Globalworth se uită tot mai atent la segmentul logistic și industrial

Cât Globalworth planurile din 2022, compania urmează să se concentreze pe gestionarea activă a portofoliului de proprietăți și vor încerca să întâmpine partenerii lor cu soluții sustenabile și personalizate contextului actual.

Totuși, oficialul liderului pieței de birouri din România spune că vor sta cu ochii pe segmentul logistic, cel care a avut o evoluție spectaculoasă în ultimii doi ani, pentru a urmări eventualele oportunități, chiar dacă această componentă reprezintă un procent mic din activitatea grupului.

„Investiția în dezvoltările noastre va rămâne o prioritate și suntem pregătiți să acționăm rapid dacă noi oportunități atractive devin disponibile. De asemenea, pentru piața din România vom acorda o atenție sporită segmentului industrial și logistic, acesta din urmă fiind cel mai performant segment imobiliar, de la începutul pandemiei”, ne-a dezvăluit Mihai Zaharia.

Sursa foto: Globalworth

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri