Dacă în 2020 segmentul logistic și industrial a fost vedeta pieței imobiliare, în 2021, segmentul rezidențial a fost cel care a înregistrat cele mai bune rezultate pentru jucătorii din piață, cu creșteri ale prețurilor, a livrărilor, cu o cerere tot mai mare și o disponibilitate a cumpărătorilor de a cheltui mai mult, în condițiile în care creditarea a fost mai ieftină decât în alți ani.

Pentru 2022, ne putem aștepta la o continuare a trendurilor din 2021, cu creșteri de prețuri importante, în special pe segmentul de locuințe noi, românii căutând imobilele nou construite, dar și pe fondul impactului care încă se resimte la nivelul costurilor de construire. Prețul materialelor de construcție și ritmul de aprovizionare vor fi factorii principali care vor influența construcțiile, ceea ce se va vedea și în prețurile de vânzare ale locuințelor noi.

Acesta ar fi sumarul despre ce a fost în 2021 și despre ce ne așteaptă în 2022 în viziunea lui Andrei Sârbu, CEO SVN Romania, compania de consultanță imobiliară care deține poziția de lider pe segmentul rezidențial.

Andrei Sârbu - CEO SVR RomaniaDin informațiile și opiniile oferite wall-street.ro, înțelegem că va fi un nou an bun pentru segmentul rezidențial, la bază având evoluția din acest an care s-a concretizat prin cifre pozitive pentru piață pe toate palierele.

Piața rezidențială înregistrase încă din 2020 rezultate excepționale, cu recorduri de livrări, atât la nivel național cât și în București – Ilfov, și o creștere a tranzacțiilor cu unități rezidențiale de 8,2%. Iar 2021 a adus o accelerare puternică a acestor tendințe”, ne-a spus CEO-ul SVN Romania.

Potrivit lui, cererea a fost foarte solvabilă în ciuda majorării prețurilor de tranzacționare ca urmare a creșterilor semnificative ale prețurilor materialelor de construcții.

Datele furnizate de SVN România ne arată că numărul de tranzacții încheiate în primele 11 luni din 2021 a crescut cu 53% la nivel național comparativ cu perioada similară din 2021.

De asemenea, livrările s-au păstrat la un nivel record iar accesibilitatea bună și dobânzile reduse, care au ajuns la un minim istoric în 2021, au făcut ca tot mai multe persoane să își permită achiziționarea unei locuințe mai calitative.

„Sectorul rezidențial a fost vedeta incontestabilă a pieței imobiliare locale în 2021”.
Andrei Sârbu

Salariile au continuat să crească, iar multe persoane au ales să facă un upgrade. Au vândut o locuință veche și au achiziționat una nouă, mai spațioasă și cu finisaje mai bune. Cum tot mai multe persoane au conștientizat calitatea locuinței existente, piața rezidențială și cea a modernizărilor au înregistrat rezultate foarte bune”, ne-a mai spus Andrei Sârbu.

Un aspect interesant observat de compania de consultanță imobiliară a fost cel al perioadei de tranzacționare, care a scăzut în 2021, cumpărătorii fiind în general mai deciși și mai informați.

CEO-ul SVN România a remarcat ceea ce s-a întâmplat cu locuințele noi și segmentul caselor, care au înregistrat evoluții pozitive în 2021.

„Segmentul nou a continuat să se dezvolte și observăm asta cu ușurință, având un portofoliu format din peste 20 de proiecte rezidențiale: tot mai mulți cumpărători doresc locuințe noi.

De asemenea, segmentul reprezentat de case a înregistrat în 2021 cele mai bune rezultate – chiar dacă în sine segmentul nu deține un procent semnificativ din totalul pieței rezidențiale. În ansamblu, cumpărătorii au dorit o îmbunătățire a calității spațiului locativ, fie că vorbim de anul de construcție, finisaje sau suprafață”, ne-a explicat Andrei Sârbu.

Prețurile locuințelor noi ar putea crește cu până la 15% în 2022

Oficialul companiei de consultanță imobiliară afirmă că premisele actuale sunt pozitive pentru 2022, existând un spațiu de manevră satisfăcător în ceea ce privește accesibilitatea cumpărării unei noi locuințe și a accesibilității finanțării.

„Principalii factori care vor influența piața rezidențială în 2022 sunt în continuare exogeni, de la evoluția pandemiei Covid-19 și eventualele restricții care se vor mai impune la creșterile globale ale prețurilor materialelor de construcție și dificultățile înregistrate pe lanțul de aprovizionare – acest ultim aspect este la fel de important dar este arareori menționat.

În acest context, estimăm că prețurile pe segmentul nou se vor majora cu până la 15% pe întreaga durată a anului iar cele de pe segmentul vechi cu aproximativ 5% - 7%”, anticipează Andrei Sârbu.

Indicii SVN referitori la accesibilitatea achiziționării unei noi locuințe și accesibilitatea contractării unui nou credit arată că 2022 va aduce majorări de dobânzi și o ușoară înrăutățire a accesibilității cumpărării unei noi locuințe, însă vom fi în continuare la un nivel mai bun comparativ cu începutul lui 2020 sau 2019, imediat înainte de pandemia Covid-19, când situația macroeconomică era una bună în general.

O componentă semnificativă din actualele puseuri inflaționiste înregistrate la nivel mondial ar trebui să fie tranzitorii și sperăm că impactul lor se va diminua pe finalul anului viitor”, ne-a mai spus Andrei Sârbu.

Cât despre planurile companiei, CEO-ul SVN Romania ne-a spus că vor să treacă pe locul trei la general în topul consultanți imobiliari activi pe piața locală, în acest moment fiind pe treapta a patra, incluzând și celelalte sectoare, nu doar cel rezidențial, pe care dețin poziția de lider.

„În 2021 am deschis un nou birou teritorial, în Covasna, adițional celor din Brașov și Cluj-Napoca. Desfășurăm activități specifice în toată țara iar birourile regionale ne permit să oferim servicii croite special pe cerințele și nevoile partenerilor, cu expertiză locală.

În 2021 ne-am extins și pe segmentele spațiilor de birouri și logistice și ne dorim ca activitatea pe aceste segmente să devină cât mai semnificativă. Segmentele de terenuri și investiții rezidențiale vor continua să rămână de bază și suntem implicați într-un număr tot mai ridicat de proiecte ample, cu mii de unități, care nu presupun doar construcția unor blocuri alăturate ci a unor micro-sisteme în sine, a unor comunități și orașe de mici dimensiuni, cu toate funcțiunile aferente”, ne-a mai dezvăluit Andrei Sârbu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri