Există soluții diverse care te pot ajuta să ai o temperatură confortabilă în casă, iarna. Unele dintre ele presupun investiții mai consistente, cum este izolarea pereților și ferestre care să nu permită pierderile de energie, dar există și alternative care nu implică costuri importante și care, gestionate corect, te pot ajuta să ai o casă caldă iarna, fără ca facturile la energie să devină copleșitoare. Ne concentrăm pe aceste din urmă soluții și îți dăm câteva idei bune care îți vor fi de folos.

Aparate de încălzire performante

În afară de sistemul de încălzire din locuință, în fiecare casă există și aparate cu acest rol. Contează însă foarte mult tipul acestora și eficiența energetică. Toate aparatele de încălzire funcționează cu energie electrică pe care o transformă, cu ajutorul unor rezistențe, în căldură. La capitolul diferențe, contează însă randamentul termic al acestora și puterea aparatului care se reflectă direct în consum.

Un convector electric face parte dintre alegerile cele mai inspirate din cel puțin două motive principale. Utilizează convecția naturală - care presupune transferul direct de căldură, combinat cu proprietatea aerului cald de a se ridica și sunt foarte eficiente pentru menținerea unei temperaturi constante într-o încăpere, indiferent de dimensiunea acesteia. Totodată, un alt plus al convectoarelor este că prin simpla modificare a treptei de putere, pot încălzi rapid aerul dintr-o încăpere.

Folosește un termostat

Termostatul este un dispozitiv ce are capacitatea de a menține confortul termic într-un spațiu închis, prin controlul alimentării cu energie (gaz sau electricitate) a dispozitivelor de climatizare, comandând oprirea sau pornirea aparatelor care încălzesc ori răcesc atmosfera din interior, în funcție de valoarea temperaturii anterior stabilite de utilizator. Prin aceasta, termostatul contribuie la substanțial la eficientizarea și reducerea consumului de energie, indiferent dacă este un model clasic sau unul inteligent.

Pentru ca termostatul să-și îndeplinească rolul, trebuie setat corect, în funcție de caracteristicile dispozitivului și de temperatura pe care utilizatorul o consideră confortabilă. Referitor la acest aspect, merită spus că setarea termostatului cu un singur grad în minus, de exemplu 20 de grade Celsius în loc de 21, poate aduce o economie de circa 10% la facturile de energie, fără ca diferența de temperatură să fie percepută ca un disconfort.

Utilizează principiul microclimatului

Zonele din locuință nu sunt utilizate în mod egal. Spre exemplu, temperatura din hol nu trebuie să fie aceeași cu cea din living sau din dormitor. Principiul microclimatului se poate pune în practică închizând ușile camerelor și stabilind pentru fiecare încăpere din casă o valoare de temperatură ideală.

Astfel, în dormitor 17-18 grade sunt suficiente pentru a avea un somn odihnitor, în living o valoare medie de 21 de grade este ideală, iar în camera copiilor un maxim de 22 de grade este recomandarea medicilor pediatri.

Ia în calcul că valoarea temperaturii, dar și consumul de energie pe care îl implică menținerea acesteia, depind de gradul de umezeală din interior. Un aer încărcat cu vapori de apă se va încălzi mai greu și va fi perceput ca fiind mai rece decât unul uscat. Poți echilibra umezeala din casă cu aparate speciale sau cu ajutorul hotei din bucătărie. Pornește hota - după ce ai aerisit bine bucătăria - puterea maximă, pentru 10-15 minute, de două ori pe zi, dimineața și seara, cu toate ușile din locuință deschise. Vei elimina rapid excesul de umezeală din casă, iar aerul se va încălzi mai repede.

Profită de soare

Iarna, temperatura exterioară este rezultatul maselor de aer rece. Cu toate acestea, într-o zi geroasă, dar senină, soarele va încălzi puternic suprafețele. Folosește căldura soarelui și pentru a încălzi camerele locuinței tale. Eliberează ferestrele de filtrul pe care-l reprezintă perdelele și draperiile, atunci când soarele îți bate în geam. O oră de soare poate crește temperatura în interior și cu două-trei grade.

După ce soarele apune, trage draperiile și limitează pierderile de căldură la nivelul ferestrelor. Puțin știu, dar draperiile groase, care au un strat de material cu proprietăți izolatoare (la fel de eficient și vara, și iarna) pot contribui la echilibrarea termică a unei încăperi, practic fără niciun fel de costuri și pot reduce cu 3-5% factura lunară la energie.

Acestea sunt doar câteva dintre metodele simple care te pot ajuta să ai o casă caldă iarna fără costuri insuportabile pentru energie. Și chiar dacă valoarea facturilor nu este o problemă pentru tine, câteva gesturi simple, care practic nu implică niciun efort, sunt strategii prin care contribui la combaterea schimbărilor climatice, iar acesta este un subiect care ne interesează în egală măsură pe toți.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri