Din ce în ce mai mulți români au început să înțeleagă că este mult mai avantajos pentru ei să locuiască într-o locuință verde, cum se spune. Ce-i drept, și valoarea facturilor la energia electrică și gazele natural i-au făcut să se gândească tot mai serios la această posibilitate.

Ce înseamnă o locuință verde sau ecologică

Prin locuință verde sau ecologică se înțelege acel spațiu care produce mai multă energie decât consumă, energie care este obligatoriu să provină din surse regenerabile. Folosirea de panouri solare este o variantă, dar mai sunt multe de luat în calcul.

Avantaje unei locuințe ecologice

După cum ai intuit bine, principalul avantaj al unei astfel de locuințe se referă la costurile reduse pentru întreținere. De asemenea, vei proteja mediul înconjurător, vei polua mai puțîn, iar durata de viață a locuinței este una mult mai mare.

Programul Casă Verde

Ai auzit desigur de programul Casă Verde, unul care pare că a început cu stângul pentru românii interesați de el. După multe amânări și sincope, se pare că vin și veșți ceva mai bune. Ministrul mediului, Tanczos Barna a precizat că aceia care au depus dosare către instalatorii autorizați în cadrul acestui program vor primi finanțare în acest an.

Evident, cu condiția să îndeplinească acele criterii de eligibilitate.
Pare greu de crezut dar în acest an ar fi fonduri pentru toți care au depus dosare până acum în programul Casă Verde Fotovoltaice 2021. Potrivit demnitarului, bugetul este suficient de mare pentru a finanța 35.000 de beneficiari.

Sesiunile de depunere se vor desfășura lunar

Ministrul Mediului a mai completat și faptul că acest program trebuie continuat în așa fel încât sesiunile de depunare să se poată desfășura în fiecare lună. Se intenționează că sute de mii de locuințe din întreaga țară să beneficieze de sprijinul necesar pentru instalarea acestor panouri. Și, în opinia ministrului, această ar fi una dintre cele mai bune soluții pentru acele locuințe afectate din plin de noile tarife – mult mai ridicate, la energie.

Depunerile de dosare sunt momentan sistate

Și, deși inițial era vorba că programul Casă Verde să se reia undeva prin primăvară, același ministru a precizat că s-a mai amânat puțîn, până în luna iulie. Astfel, la nivelul Administrației Fondului pentru Mediu s-au adus completările că programul va debuta pe 28 iulie și va cuprinde cinci etape.
Toți cei interesați de Programul Casă Verde Fotovoltaice au primit informații că se va putea obține o finanțare care ajunge la maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar această finanțare nu va depăși însă suma de 20.000 de lei.

Avantajele panourilor solare

În ultima vreme, panourile solare sunt private că o soluție eficientă de a proteja mediului, dar în același timp de a te bucură de același confort cu care te-ai obișnuit. De aceea, am decis să îți prezentăm, pe scurt, câteva dintre avantajele acestora.

Costuri reduse cu facturile la utilități

În condițiile în care în toată mass-media apar tot felul de informații despre facturile la utilități, care au atins valori uriașe, nu ai cum să nu observi primul avantaj al panourilor solare. Astfel, potrivit specialiștilor, dar și a celor care au fost inspirați să monteze astfel de echipamente din tip, panourile fotovoltaice sunt excelente pentru a produse și asigura necesarul de energie pentru toată casă, la prețuri mai mult decât avantajoase. Aproape că nu îți va veni să crezi atunci când vei primi factură!

Protejarea mediului înconjurător

Protejarea mediului înconjurător nu este o glumă, un moft, ci a devenit chiar o necesitate. Energia solară este una regenerabilă, nu poluează așa că este perfectă în acest sens. De asemenea, este inepuizabilă! Poate fi ceva mai mult de atât?

Independență energetică

Dacă optezi pentru instalarea acestor panouri pe acoperișul locuinței tale, atunci ai parte de acea independență energetică pe care ți-o doreșți.

Mentenanță aproape inexistentă

De regulă, sistemele fotovoltaice nu necesită prea multă mentenanță. Trebuie doar să ai grijă să le menții curate, așa că de câteva ori pe an poți face și această operațiune. Mai mult, au o garanție de 25 de ani, ceea ce este de-a dreptul excelent. Singurul care va fi nevoie să fie înlocuit ceva mai repede este invertorul, deoarece acesta funcționează non stop în vederea transformării energiei solare în cea electrică.

Dezavantajele panourilor solare

Deși inconvenientele sau dezavantajele acestor panouri solare nu sunt chiar atât de mari, ți le prezentăm și pe ele, pentru o mai mare transparență.

Dependențe de soare

În principiu, zilele înnorate sau cele din sezonul rece, când cantitatea de lumină este mult mai redusă ar putea fi o problemă, în sensul că ar scădea eficiența acestor panouri solare. Din fericire, s-a găsit deja o soluție, respectiv folosirea unor baterii în care a fost stocată deja energia din zilele în care a fost soare din plin.

Investiție costisitoare

Investiția inițială este destul de costisitoare, și tocmai aici ar fi de mare ajutor banii primiți prin programul despre care ți-am amintit mai sus. Cu timpul însă, vei reuși să amortizezi aceste costuri, iar facturile la energie vor fi incresibil de mici. Dacă la acestea mai adăugăm și mentenanța redusă, începi să înțelegi că de fapt sunt o investiție într-un viitor mai bun!

Spațiu pentru instalarea panourilor

Uneori, asigurarea spațiului pentru montarea panourilor poate fi o problemă, mai ales că vrei să produci multă energie. În cazul în care acoperișul nu este suficient, acestea se pot monta inclusiv în curte. De asemenea, nu uită că acestea trebuie orientate și poziționate astfel încât să fie expuse cât mai mult la lumina soarelui.

Sursa foto: pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri