Piața imobiliară din România a atras anul trecut un volum de investiții de aproape 920 de milioane de euro, cei mai mulți bani mergând în tranzacții în clădiri de birouri, spații logistice și industriale, dar și proiecte de retail.

Din cei aproape 920 de milioane de euro, o pondere foarte mare au fost bani investiți de companii străine, adică în jur de 800 de milioane de euro, investitorii locali acoperind doar aproximativ 120 de milioane de euro din totalul pieței.

Potrivit celor de la Fortim TA, companie de consultanță imobiliară, parte a Alianței BNP Paribas Real Estate, volumul investițiilor a fost mai mare în 2021 decât în 2020, deși nu cu mult. Evoluție confirmată și de o altă companie de consultanță importantă din România, Cushman & Wakefield Echinox, care a indicat valori similare cu cele raportate de către Fortim.

Ambele companii susțin că piața imobiliară locală este atractivă pentru investitorii străini, iar pentru 2022 anticipează un volum al investițiilor cel puțin la fel de mare ca în 2021.

Totuși, când ne uităm la harta investițiilor imobiliare din Europa, vedem că România este doar un punct mic, în condițiile în care avem piețe precum Marea Britanie sau Germania, cu investiții totale de peste 65 de miliarde de euro fiecare, iar la nivel continental investițiile totale s-au ridicat la peste 270 de miliarde de euro.

Harta de mai jos ne arată cum România se află la marginea Europei, nu doar geografic, ci și din punctul de vedere al investițiilor în imobiliare, fiind la egalitate doar cu slovacii la acest capitol, o țară mult mai mică, atât ca suprafață, cât și ca populație.

harta investițiilor imobiliare în Europa

În pofida faptului că este o piață mică în ceea ce privește volumul investițiilor, consultanții spun același lucru: când vorbim de profitabilitate România stă chiar foarte bine.

L-am invitat în cadrul emisiunii constructIMO pe Bogdan Cange, Business Development Manager în cadrul Fortim, pentru a ne spune care sunt atuurile și punctele slabe ale pieței locale în raport cu investitorii străini, de ce vin în România și ce nu le place când găsesc aici.

Ca să răspund simplu la ce îi atrage în România pe investitorii străini, motivul este randamentul proprietăților (adică marja de profit pe care o pot obține). În România, pe toate tipurile de active imobiliare, randamentele sunt cele mai bune la nivel european. Dacă e să luăm un activ de tip office, localizat în mijlocul orașului sau într-o zonă bună, o clădire de birouri de clasa A, închiriată aproape integral, pe termen lung, 5 ani sau chiar mai mult, ar avea un randament de 6,8%, în timp ce în Budapesta vorbim de 5,25%, iar în Varșovia undeva la 4,7%. Dacă mergem și mai mult către Europa de Vest, în Londra, randamentul este de aproape 3%”, ne-a explicat Bogdan Cange.

Potrivit specialistului, aceleași diferențe în randament se înregistrează și în cazul spațiilor logistice și industriale, dar și în cazul proiectelor de retail.

Bogdan Cange - Fortim TA

Bogdan Cange, Business Development Manager, Fortim TA

În România, pe toate tipurile de active imobiliare, randamentele sunt cele mai bune la nivel european.

Cu alte cuvinte, volumul investițiilor din România nu este ceea ce-i atrage pe străini să investească bani aici, ci potențialul de a face profit, iar pentru orice business importantă nu este cifra de afaceri, ci profitul cu care rămâne.

Investitorii austrieci și cehi sunt cei care au investit cel mai mult în piața imobiliară din România în 2021. Austriecii sunt prezenți pe piața din România în număr destul de mare, fiind prezente de mult timp multe companii care investesc aproape în fiecare an pe piața locală, iar în 2021 au reprezentat o treime din piața investițiilor, cu un total de 323 milioane de euro. Cehii au investit 173 de milioane de euro, cu tranzacții importante pe piața logistică, amintind aici CTP, liderul pieței de spații logistice și industriale din România.

Surpriza mare de anul trecut a fost reprezentată de investițiile din partea jucătorilor veniți din Ungaria, care au urcat pe locul 3, cu un total de 150 de milioane de euro.

top investitori imobiliari în România

Pentru anul în curs, investitorii belgieni ar putea deveni importanți pe piața locală. Deși nu a oferit detalii, Bogdan Cange ne lasă să înțelegem că vor fi tranzacții efectuate de investitori proveniți din această țară.

România ar atrage și mai mulți bani străini, dar nu știe să se promoveze

Cât despre ceea ce-i nemulțumește pe străini la piața locală, Bogdan Cange spune că nu sunt atât de multe probleme pe cât ne-am închipui. Faptul că nu sunt mai mulți investitori și că nu sunt atrași mai mulți bani nu este dat neapărat de problemele din România. Dacă ar avea o afacere atractivă, care să le aducă profit, investitorii din imobiliare ar fi dispuși să se adapteze și mediului local și capriciilor sale.

Întrebat de ce nu reușește România să atragă și mai mulți bani din partea investitorilor străini, Bogdan Cange spune că sunt aspecte de care depinde potențialul pieței locale.

Primul este dat de dimensiunea proiectelor imobiliare din România. Potrivit reprezentantului Fortim TA, în România nu există proprietăți care să genereze tranzacții foarte mari, prin urmare, chiar dacă investitorii străini ar dori să plaseze câteva miliarde de euro pe piața locală nu ar avea în ce.

Bogdan Cange spune că nu prea sunt proiecte valoroase disponibile pe piață, pentru a atrage investitori cu un apetit și mai mare. Au fost câteva tranzacții de peste 100 de milioane de euro și în România în ultimii ani, iar anul acesta vom avea cel puțin una care să depășească acest prag, dar nu există proiecte suficient de mari și suficient de multe care să atragă investiții totale care să însumeze câteva miliarde.

Prin urmare, potențialul pieței locale este limitat mult de stocul de proprietăți, care nu le stârnește interesul investitorilor care ar plăti chiar câteva miliarde într-o singură tranzacție. În aceste condiții, nu ne vom putea aștepta la o creștere exponențială a banilor atrași de la investitorii străini într-un orizont de timp previzibil.

Cealaltă problemă este dată de vizibilitatea României pe harta investitorilor, în sensul că s-ar putea găsi mai mulți investitori, dar expunerea pieței locale la nivel internațional este una foarte mică, iar un rol important în această privință îl joacă și reprezentanții pieței locale, care nu promovează suficient obiectivele de investiții de la noi.

„De curând, colegii noștri au fost prezenți la Cannes, în Franța, la MIPIM (Le Marché International des Professionnels de L’immobilier – cel mai mare eveniment al pieței imobiliare la nivel global). Acolo au fost prezenți peste 6.000 de participanți.

Din partea României au participat 11 persoane, majoritatea din partea companiilor de consultanță imobiliară. Din partea autorităților locale, au participat doar cei de la administrația locală din Ilfov, cu două proiecte imobiliare. Comparativ, Polonia a avut 250 de participanți și 10 autorități locale, de la Varșovia la orașe mai mici de cât Cluj sau București. Concluzia este că se vând mai bine ca noi”, a subliniat Bogdan Cange.

Potrivit lui, proiectele prezentate de autoritățile ilfovene la MIPIM au fost un centru logistic multinodal în Moara Vlăsiei, iar la Măgurele un hub de știință, care include clădiri de birouri și un centru de dezvoltare și cercetare.

În piețele mici, investitorii merg pentru profit, iar în vest pentru a-și proteja capitalul

Consultantul în imobiliare ne-a explicat că, în piața imobiliară, un randament mai mare aduce o profitabilitate mai mare, dar în același timp o instabilitate mult mai ridicată, iar fluctuațiile de randament, care pot fi influențate de diverși factori, cum au fost efectele pandemiei în clădirile de birouri și spațiile de retail. Acestea și-au pierdut din randament din cauza restricțiilor sanitare, care au ținut oamenii departe de aceste destinații, mult mai des frecventate înainte de pandemie.

De cealaltă parte, în vestul Europei, deși randamentele sunt mult mai mici, stabilitatea este mult mai mare, prin urmare, profiturile pe care le fac în piețe precum cea românească, merg și sunt investiți în proprietăți în piețe mult mai stabile, unde companiile își securizează capitalul în fața posibilelor elemente care ar putea duce la devalorizarea lui, cum ar fi inflația sau alți factori.

Investitorii știu că nu trebuie să stea cu sacii de bani ascunși în bănci, conturile bancare nefiind invulnerabile la riscurile inflaționiste, care pot duce la devalorizarea banilor, așa că-și îngheață capitalul investindu-l mai departe, indiferent că vorbim de investiții imobiliare, la burse, în achiziția altor business-uri și așa mai departe. Deci, nu este ceva specific pieței imobiliare. Jucătorii din această piață spun că imobiliarele sunt cea mai bună variantă de a proteja capitalul, pentru că valoarea proprietăților imobiliare, deși poate fluctua și ea, variațiile nu sunt la fel de mari, iar pe termen foarte lung, proprietățile imobiliare nu-și pierd din valoare. Ca exemplu, deși în ultimii 15 ani piața imobiliară a trecut prin suișuri și coborâșuri, imobilele nu sunt mai ieftine decât erau la începutul anilor 2000.

Puteți afla mai multe detalii legate despre investițiile străine în România și despre potențialul pieței locale, urmărind interviul integrat cu Bogdan Cange din cadrul emisiunii constructIMO, în clipul de mai jos.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri